‘Jin jiyan azadî’ direnişi sahiplenildi

Kadın Haberleri —

Köln / Foto: Firaz Baran

Köln / Foto: Firaz Baran

  • Almanya’nın Köln kentinde İran ve Rojhilatê Kurdistan’da kadınlar öncülüğüne yükselen ‘Jin jiyan azadî’ direnişi gerçekleştirilen yürüyüş ve miting ile sahiplenildi. Eyleme katılan halklar, özgürlük temelinde birlikte yaşam mesajı verdi.

FİRAZ BARAN / KÖLN

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül 2022’de “uygun örtünmediği” gerekçesiyle ‘Ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Kürt kadın Jîna Amînî gördüğü işkence sonrası kaldırıldığı hastanede 16 Eylül’de yaşamını yitirdi. Jîna, Rojhilatê Kurdistan’ın Seqiz kentinde toprağa verildikten sonra halk direnişe geçti. Kurdistan başlayıp İran’ın tamamına yayılan kadın öncülüğündeki direniş 5. ayını geride bıraktı. Dünyaya ‘Jin jiyan azadî’ direnişi olarak yaylan direnişi uluslararası alanda da destek sürüyor.

Almanya'nın Köln kentinde Cumartesi günü Rojhilatê Kurdistan ve İran'da "Jin jiyan azadî" sloganıyla devam eden direnişi desteklemek amacıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi. Renkli geçen yürüyüş ve mitinge Belçika, Hollanda ve Almanya’dan iki bini aşkın kişi katıldı.

Eylem, Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu’nun (KJAR) yanı sıra Almanya ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden faaliyet gösteren İranlı ve sol 15 kadın kurumu tarafından desteklendi. Eyleme Rojhilatê Kurdistanlı, Fars, Beluc, Arap, Azeri gibi çok sayıda İrani halk katıldı.

Köln-Neumark’ta gerçekleşen mitingde konuşan bir eylemci, "Sadece Şah'ın partisi katılmadı. İran ve Kurdistan'ın bütün muhalif renkleri burada" dedi.

Direnenleri desteklemek için buradayız

Kürtçe, Farsça ve Almanca konuşmaların yapıldığı mitingde konuşan KJAR temsilcisi Meryem Fetî, İslam Cumhuriyeti’nin kadına, ezilen halklara ve farklı inançlara karşı olan politikalarını protesto ettiklerini belirterek, “Kurdistan'ı, Belucistan'ı, zindanlardaki siyasi tutsakları, üniversitelerde ve sokakta direnenleri, baskı altındaki feministleri desteklemek için buradayız. Nerede olursak olalım bu rejime karşı gençler ve kadınlarla birlikte ayakta olacağız, sesimizi yükselteceğiz ve çalışacağız” diye konuştu.

İran’da yaşayan Afgan kadınlar adına yapılan konuşmada ise, İran’da Afganlı kadınların hakları olmadığına dikkat çekilerek, “Afgan kadınların İranlı bir erkek ile evlenmesi yasak. Çocukları olduğunda da kimliksiz kalıyor. Okuma halkları bile yok” denildi.

Birlikte mücadele edeceğiz

Alman solu adına Die Interventionistische Linke (IL – Müdehaleci Sol) temsilci yaptığı konuşmada, “Alman iktidarının tavırları kapitalin insan hayatından daha değerli olduğunu gösteriyor. Devrimci örgütleri terör listesinde tutuyor. Kapitalist sisteme, ataerkilliğe, faşizme, ırkçılığa ve egemen sınıfların baskı ve sömürüsüne karşı birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Özgür haklar temelinde birlik istiyoruz

Beluc genc

Kürtçe ve Farsça şarkıların söylendiği mitingden ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün en önünde yürüyen Belucistanlı bir genç, "Biz özgürlük içinde bir birlik istiyoruz. Beluc, Kürt, Fars, Azeriler demokratik bir yaşam istiyoruz. Beluci halkının da partisi var ve demokratik bir yaşamın gerçekleşmesi için mücadele ediyor."

Kendi rengimizle özgürlük istiyoruz

Ahvaz Arapları

Yürüyüşte Ahvaz Arapları Özgürlük Hareketi bayrağıyla yürüyen 50’li yaşlardaki Casim, İran Araplarından olduklarını söyleyerek, "Tüm renkleriyle İran'da demokrasi istiyoruz" dedi.

Loristanlı eylemci

Loristanlılar da eyleme yöresel kıyafetleriyle katıldı. 60 yaşlarında olan bir eylemci taleplerini şöyle sıraladı: "Bütün milletlerin hak ve hukukunun olduğu bir yaşam istiyoruz. Demokratik yasaların hayat bulduğu bir sistem istiyoruz. İran'da bütün halklar ve inançlar kendi rengiyle özgür olmalı."

Her yerde eylemde olacağız

Sineli Zilan

Eyleme Belçika’dan gelerek gerilla kıyafetleri giyen Sineli genç Zilan, “Sine'deki tüm arkadaşlarım sokaktaydı. O burukluk içimde. Orada olsaydım ben de onlarla birlikte sokakta olurdum. Bunun için burada da dört parça Kurdistan için yapılan bütün eylemlere katılıyorum” diyerek mücadeleye nerede olursa olsun devam edeceğini vurguladı.

Direniş eylemlerle selamlandı

Kurdistan başlayıp İran’ın tamamına yayılan kadın öncülüğündeki direniş 5. ayını geride bıraktı. Dünyaya ‘Jin jiyan azadî’ direnişi olarak yaylan direnişi uluslararası alanda da destek sürüyor.

İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki direnişe destek amacıyla Cumartesi (28 Ocak) günü KODAR, KJAR ve PJAK’ın çağrısıyla ‘Jin jiyan azadî’ sloganı altında Avrupa ve İskandinavya ülkelerinde birçok yürüyüş ve miting düzenlendi.

Londra

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan BBC binası önünde yüzlerce Kurdistanlı bir araya geldi. İran devletinin katliam ve baskılarını çeşitli pankart ve dövizler protesto eden Kürtler ve dostları buradan Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca birçok çevre de alkış ve zafer işaretleriyle eylemi destekledi.

Eylemde KJAR adına Aso Kamali, gazeteci Mark Campbell ve Jiyan Kadın Meclisi adına Kate Higgins birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda, Kürt Özgürlük Hareketi’nin “Jin jiyan azadî” şiarı ile yürüttüğü cinsiyet özgürlükçü paradigmanın Rojava’dan Rojhilatê Kurdistan’a, oradan İran’a, Irak’a ve tüm dünyada bir özgürlük isyanına dönüştüğüne dikkat çekildi.  

Saralardan Evînlere ve Jîna Amînî’ye kadar tüm katliamların temel nedeninin baskıcı, totaliter ve tekçi iktidarlar olduğu ifade edilen konuşmalarda, bu totaliter rejimlere karşı birlik halinde mücadelenin önemine vurgu yapıldı.  

Helsinki

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yaşayan Kürtler ve dostları da İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki direniş ile dayanışmak amacıyla alanlara çıktı. PJAK, KJAR, Komele ve  Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yapılan yürüyüşte “Jin jiyan azadî” sloganının yanı sıra İran halklarıyla dayanışma sloganları da atıldı. 

Oslo

Norveç’in başkenti Oslo’da İran ve Rojhilatê Kurdistanlılarla birlikte birçok farklı örgüt ve partinin organizesi ettiği bir miting düzenlendi.

Oslo merkezinden başlayan yürüyüş Norveç parlamento binası önündeki miting alanına kadar devam etti. Yürüyüş boyunca Farsça, Kürtçe ve Norveççe, “Jin, jiyan, azadî”, “İdamlara hayır” sloganları atıldı. Her toplumun kendi bayrak ve sembolleriyle katıldığı miting, yapılan konuşmaların ardından müzik etkinliğiyle sona erdi. 

Stockholm

Aynı amaçla İsveç’in başkenti Stockholm’de de bir miting düzenlendi. NCDK-İsveç ve Komala Partisi’nin mesajının ardından İsveç partisi Milletvekili Daniyel Riyazat ve bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh birer konuşma yaptı.

İran ve Rojhilat’taki devrimin Kürt kadınları öncülüğünde başladığına dikkat çeken Amineh Kakabaveh, “Toplumun kadın ve erkeğe yönelik yasalarla baskı altına alınmasının üzerinden 44 yıl geçti. Topluma şeriat ve zalim yöntemlerle baskı kuran rejime karşı son yıllarda insanlar farklı şekillerde ayaklanmaya başladı” diye konuştu.

Amineh Kakabaveh

Mitinge sanatçı Kalê Ateşî ve İsveçli sanatçı Albert Jansson da destek verdi. Miting sloganlarla sona erdi. 

Kiel

Almanya’nın Kiel kentinde de ‘Jin jiyan azadî’ sloganıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki serhildanı selamlamak amacıyla gerçekleştirilen yürüyüş, Kiel Haupbanhof’ta başladı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Jin jiyan azadî” sloganı hiç durmadı. Kadın ve gençlerin yoğun olduğu eylemde işgal saldırıları da ayrıca protesto edildi.

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.