Kaderimizi kendimiz tayin edeceğiz 

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan Antlaşması protestosu / foto: Erdoğan Zamur

Lozan Antlaşması protestosu / foto: Erdoğan Zamur

  • Kürdistan’ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nı 99. yılında imzalandığı Rumine Sarayı’nın protesto eden Kürdistanlılar,  “100 yıl sonra bu şehre bu anlaşmayı mahkum etmek, kaderimizi ve irademizi yeniden tayin etmek için geldik” dedi. 

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

Kürdistan’ın dört parçaya bölen Lozan Antlaşması 99. yılında imzalandığı Rumine Sarayı’nın önünde protesto edildi. "Lozan'ın 100. yılında Rojava Devrimi’ni savun" şiarıyla yapılan eylemde  bir konuşma yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, 99’uncu yılında Lozan Antlaşması’nın Kürtlerin birliğiyle boşa çıkarıldığını söyledi. TJK-E adına konuşan Mülkiye Açirbaev ise “Eğer biz Kürtler el ele verirsek değil Erdoğan, dünya bizi yenemez" dedi. 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus da “Katliamlara karşı direneceğiz" dedi. 

Haklarımızı almanın zamanı

Eylem sırasında konuştuğumuz göstericiler de direnişin önemine vurgu yaptı. Kürt halkının 100 yıl önce dünya devletlerinin çıkarlarına kurban edildiğini belirten Enver Hüseyin Baygir, "Kürt halkının devredilemez haklarını uluslararası yasalar çerçevesinde geri alma fırsatımız var. Bunun için Kürt halkının birliği ve diplomatik ilişkilerin birleşmesi gerekli. Anlaşmayı imzalayan ülkelerin bu tarihi hatayı düzeltmek için ahlaki bir sorumluluğu vardır ve bu hepimizin çabalarıyla olacaktır" dedi.

Tarihin kara lekesi

Lozan Antlaşması’nın tarihte kara bir leke olduğunu belirten Nadir Cemaati ise “Bu şehirde adını dahi bilmediğimiz yabancılar, halkımızın kaderini belirleyerek ülkemizi böldüler. 100 yıl sonra bu şehre bu anlaşmayı mahkum etmek, kaderimizi ve irademizi yeniden tayin etmek için geldik. Bu tarihi hatanın düzeltilmesi için dostlarım desteğini bekliyoruz " diye konuştu.

İşgalcilere yanıt olsun

Lozan Antlaşması’nın 100. yılı için kurulan komitede yer alan PJAK Avrupa Temsilcisi Abdollah Mostafasoltani ise “Kürt halkına sefalet ve felaketler getiren Lozan Antlaşması’nı kınamak, işgalcilere karşılık vermek ve Kürt halkının hakları için buradayım. Biz 4 parça Kürdistanlılar olarak bu Antlaşma’yı kabul etmiyoruz” dedi.

Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

İsviçre Kürt Kadın Hareketi aktivisti Müzeyyen Orhan ise 1992 yılından sonra Lozan Antlaşması’nın Kürtlerin üzerindeki etkisini daha iyi görerek eylemlere başladıklarını belirterek, “Lozan, Kürdistanı 4 parçaya bölen uluslararası bir projedir. Bütün dünyadaki güçler bize karşı gelse de biz Kürt kadınları olarak asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.