Kadın sağlığı ihmal ediliyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • TTB Kadın Sağlığı Kadın Hekimliği Kolu’nda çalışan Dr. Neşe Yılmaz, kadın sağlığında kullanılan birçok ilacın da SGK tarafından karşılanmamasının kadın sağlığına yönelik bir şiddet olduğunu söyledi.

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan sorunlar, artan maliyet oranı en fazla kadınları zorluyor. Kadın sağlığında kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmıyor. Bu ilaçların başında rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı, gebeliği önleyici ilaçlar geliyor. Fiyatları döviz kuru nedeniyle arttığı belirtilen doğum kontrol ilaçları 2021 yılında 50-60 TL’ye satılırken, bu yıl fiyatları 93-140 TL arasında değişiyor.

Kadın sağlığında ihmali var

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Sağlığı Kadın Hekimliği Kolu’nda Aile Planlaması çalışmalarında yer alan Dr. Neşe Yılmaz, son dört yıldır aile planlamasında kullanılan prepatlarla ilgili sorunlar olduğunu belirtti. Yılmaz, “Araya Covid salgını girdi ve bu dönemde planlamalarda aksaklık oldu ama bu günlerde artık devlet eliyle bir alım yapılmadığını görüyoruz” dedi. Sağlıkçıların uzun zamandır hormonal prepatların ve kondomları temin edemediğini söyleyen Yılmaz, “Bu ilaçlar istenmeyen gebelikleri önlemek, anne çocuk sağlığını korumak için önemli. Birinci basamak sağlık hizmetleri için en temel koruyucu sağlık hizmetlerinden birinin kamu tarafından karşılanmıyor olması kadına yönelik bir sağlık ihmalini ortaya çıkardı” diye konuştu.

HPV aşısı çocukluk aşısı olmalı

HPV aşısının da devlet tarafından temin edilmediğini dile getiren Yılmaz, “Kanseri engelleyecek bir aşı var. Aşısı bulunmuş bir kanserin aşılanmaması günümüzde kabul edilebilir değil. Birçok kadın örgütü de HPV aşısının çocukluk aşı programına alınmasını istiyor” dedi.

HPV virüsüyle oluşan rahim ağzı kanseri verilerine ulaşmakta güçlük çektiklerini ifade eden Yılmaz şunları belirtti: “Ülkede tarama programı var ama 30-65 yaş aralığını kapsıyor. Sadece rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor ama biliyoruz ki, HPV başka kanserlere de yol açıyor. Anal ve oral taramaların da yer alması gerekiyor. Şu an sadece rahim ağzından bir tarama yapılıyor ama nüfusun ne kadarını kapsadığını bilmiyoruz. Hem tarama yapılmaya devam edilmeli hem de çocukluk yaş grubundan aşılanmaya başlamalıyız, bunu ancak devletler yapabilir. HPV sadece kadın sağlığı olarak görüldüğü için mi buna evet denilmiyor mu? Cevap alamıyoruz ama ulusal aşılanma programına alınmasına ilişkin bir talebimiz var.”

.
Dr. Neşe Yılmaz

Sağlık politikaları kadına şiddettir

HPV aşısının devlet tarafından karşılanmamasının kadına yönelik bir sağlık şiddeti olduğunu kaydeden Yılmaz, devamla şöyle dedi: “İnsanların istediği sayıdaki çocuklara sahip olması, bir kadının gebelikleri arasında kendi vücudunun sağlıklı hale gelebileceği iki yılı hamile kalmadan bir süreci geçirebilecek ücretsiz sağlık yöntemlerine ulaşması gerekir, bu hem kadınlar için hem çocuklar için gereklidir.”

Verilere ulaşamıyoruz

Daha önce bütün sağlık ocaklarında aile planlaması yöntemlerinin ücretsiz ve eğitilmiş sağlık çalışanları ve hekimler tarafından verildiğini ifade eden Yılmaz, aile hekimliğine geçişle işlerin denetimden çıktığını belirtti.

Sağlık çalışanlarının istenmeyen gebelik yaşayan kadınların acılarına şahit olduğunu söyleyen Yılmaz, “Ülkede kürtaja ulaşmak mümkün değil kamu kurumlarında, bu kadınların sağlığını bozan durumlar ve anne bebek ölümleri olarak karşımıza çıkıyor ama bu verilere de ulaşamıyoruz. Çok kötü yansıdığını tahmin ediyoruz ama bilemiyoruz” diyerek yaşanan sorunları vurguladı.

Şiddete teslimiyet var

Birçok yönden kadına yönelik şiddetin önlenemediğini dile getiren Yılmaz, “Genel olarak şiddete teslimiyet var bu ülkede. Talepleri daha güçlü bir şekilde devam ettirmek gerekiyor. Kadın örgütleri, siyasi partiler, TTB olarak devam etmeliyiz. Aile planlaması hizmetlerinin kamu tarafından ücretsiz olarak verilmesi bizim hakkımız, hükümet bunu vermek istemeyebilir ama biz bu hakkı almak için mücadele etmeliyiz. Bunun sorumluluğu devlettedir, devletin bu hizmeti ücretsiz olarak herkese sağlaması gerekir. Toplumdaki herkesin bu talepleri yükseltmesi gerekiyor” diye konuştu.

Dünyada, “Yükselen kadın sağlığını görmeyen bir trendin içindeyiz” diyen Yılmaz, sorunun sadece sağlıkçılarla çözülemeyeceğini ifade etti. Yılmaz, “Ortak mücadele etmeliyiz. Sağlık toplumsal mücadele ile oluşabilecek bir şey” dedi.

MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.