Kadınların öğrenimine süresiz yasak

Kadın Haberleri —

Afganistan-foto: Afp

Afganistan-foto: Afp

  • Batılı ülkelerle yaptığı görüşmeler ve kimi anlaşmalar sonrası kız öğrencilerin okula dönebileceğini söyleyen Taliban, ani bir kararla kadınların öğrenimine yeniden yasak getirdi.

Afganistan’da kız öğrencilerin yeniden okula dönebileceğini ve 23 Mart itibarıyla ders başı yapacaklarını duyuran Taliban, ani bir kararla 'Okulların İslam hukukuna göre açılması için yeni bir plan hazırlanana kadar kapalı kalacağını' duyurdu.

Bugün okullara giden kadın öğretmen ve öğrenciler gözyaşları içerisinde evlerine döndü.

Euronews’e konuşan ancak can güvenliği nedeniyle ismi açıklanmayan bir kız öğrenci, hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, ”Artık tamamen umutsuzuz" dedi.

"Tüm kız okulları ile altıncı sınıfın üzerinde kız öğrenci bulunan okullara, bir sonraki talimata kadar tüm okulların kapatıldığını bildiriyoruz" denilen talimata ilişkin Taliban’dan farklı bir açıklama gelmezken, Birleşmiş Milletler Afganistan'a Yardım Misyonu’undan (UNAMA) bir açıklama geldi. UNAMA, "BM, Taliban'ın 6. sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin okula geri dönmelerine izin verilmesine yönelik süresiz yasağını daha da uzattığını bildiren duyurusunu esefle karşılıyor” dedi.

Sosyal medyada tepkisini dile getiren Afganlar ise Taliban'ın tüm okulları medreseye dönüştürmek istediğini söyledi.

Taliban, Afganistan'da iktidarda bulunduğu 1996'dan 2001'e kadar kadınların eğitim almalarını ve herhangi bir işte istihdam edilmelerini yasaklamıştı.

Batılı ülkelerle, özellikle de AB ülkeleri ile Taliban arasında yapılan son görüşmelerde, AB’nin, Taliban’ın hükümet olarak tanıması için “kızların eğitimini şart” koştuğu belirtilirken, Taliban’ında kızların okula gitmesi için mali “destek” istediği daha önce basına yansımıştı.Taliban’ın ani değişiklik kararı akla AB ile mali ve siyasi olarak anlaşmazlığa mı düştü sorunu getirdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.