Kahve yarı yarıya azalacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kahve ağacı

Kahve ağacı

  • İklim değişikliği: Dünya ısındıkça kritik mahsullerin üretim koşullarında büyük değişimler yaşanıyor.

MATT McGRATH - Çeviri: SERAP GÜNEŞ

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın kahve, kaju ve avokado yetiştirmeye uygun kesimlerinde, küresel ısınma kaynaklı olarak önemli değişimler yaşanacak.

Brezilya, Endonezya, Vietnam ve Kolombiya'daki önemli kahve bölgeleri 2050 yılına kadar "büyük ölçüde (yaklaşık %50 oranında) azalacak."

Kaju ve avokado için uygun alanlar artacak, ancak bunların çoğu, mevcut üretim alanlarından uzak olacak.

Kahve, sadece kilit önemde bir içecek olarak değil, aynı zamanda milyonlarca küçük çiftçinin geçim kaynağı olarak da dünyanın en önemli ürünlerinden biri.

Daha zengin ülkelerde artan tüketici tercihleri sayesinde, avokado ve kajuya olan talep son yıllarda önemli ölçüde arttı.

Yarı yarıya azalacak

İklim değişikliğinden kaynaklı olarak kahveye yönelik tehdit son yıllarda iyi belgelenmiş olsa da, artan sıcaklıkların avokado ve kajuyu nasıl etkileyeceği hakkında çok az bilgi var. 

Bu çalışmada, araştırmacılar artan sıcaklıkların ve değişen yağış oranlarının önümüzdeki 30 yıl boyunca üç mahsulü nasıl etkileyeceğine baktılar. 

Kahve, yüksek sıcaklıklara en duyarlı ürün. Rapora göre, dünyadaki Arabica üretiminin - baskın kahve çeşidi - çoğunluğunu oluşturan ülkelerde mahsulü yetiştirmeye uygunluk 2050 yılına kadar yaklaşık yarı yarıya azalacak - bu "çok sert" bir düşüş olacak.

Bazı önemli alanlarda ise daha da ağır bir etki kaydedilecek. En düşük sıcaklık senaryosunda, Brezilya'nın kahve için en uygun bölgelerinde% 76'lık bir azalma olacak. Kolombiya'da %63 küçülme yaşanacak.

Arjantin, Güney Afrika, Çin ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere, günümüzün büyüyen alanlarının kuzey ve güney uçlarındaki bazı bölgeler daha uygun hale gelecek. 

Değişen tarım sistemleri

Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden baş yazar Roman Grüter, "Bugün ana üretim bölgelerinde bulunanlar için kilit mesaj, tarım sistemlerinin değişen koşullara uyum sağlamak zorunda olduğu" diyor. 

"Bazı seçeneklerle oynamak suretiyle biraz uygun yeni bir alanda zaten kahve yetiştiriliyorsa, bu daha da kolaylaşabilir veya alanı genişlemek mümkün olabilir, ancak bu 10 yıl içinde mükemmel kahve yetiştirme bölgeleri elde edeceğimiz anlamına gelmiyor."

Kaju içinse tablo farklı. Genel olarak, dünyanın mahsulü yetiştirmek için son derece uygun olan alanları %17 artacak. 

Ancak, şu anda önemli bir kazanç kapısı mahsul olarak kajuya bel bağlamış olan bazı ülkeler için haberler iyi değil. Hindistan uygun olan alanların önemli kısmını kaybederken, Benin en düşük modellenmiş sıcaklık artışı altında uygun alanlarının yarısını kaybediyor.

Avokado için tablo karmaşık

Avokado için de tablo karmaşık - özellikle en büyük üretim ülkelerinde. Dünyanın en büyük üreticisi olan Meksika'da uygun topraklarda %80'in üzerinde büyük bir artış yaşanıyor. Bununla birlikte, Peru aynı iklim modeli altında uygun alanlarının yaklaşık yarısını kaybediyor. 

Sıcaklıklardaki artış ve yağış düzenlerindeki değişiklikler bazı alanları daha uygun hale getirse de, araştırmacılar bu mahsulleri yeni bölgelerde yetiştirmek için yapılacak kaydırmanın, tarım arazilerine dönüştürülen daha fazla orman veya istilacı türlerin yükselişi anlamına gelebileceğinden endişe duyuyorlar. 

Roman Grüter, "Bu mahsullerin yetiştirilmesi için daha uygun olabilecek bölgelerde, ormansızlaşma gibi olumsuz çevresel etkilerin olmadığından emin olmak önemli" diyor.

"Tüm bu değişikliklerde, yerel paydaşlar, yerel topluluklar, bu değişen süreçlere dahil olmak zorunda. Gerçekten katılımcı bir süreç olmalı bu."

Sicilya deneyimi

Son 30 yılda yaklaşık 1C'lik bir sıcaklık artışı, Sicilya'daki çiftçilerin daha sıcak koşullara daha uygun bir dizi yeni ürüne yönelmesine neden oldu. 

Bu çiftçilerden biri, Etna Dağı yakınında avokado yetiştiren Andrea Passanisi. Diğer üreticilerle birlikte, bu değişiklik Andrea için çok başarılı olmuş. 

Bununla birlikte, sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, yetiştirme koşulları daha da zorlaşıyor. 

"Buradaki gerçek iklim değişikliği mevsimlerde" diyor. 

"Bir zamanlar Kasım ve Aralık ayları soğuktu, şimdi Ocak veya Şubat - bu avokado için iyi değil."

Artan kuraklık ve yoğun sağanak yağışlar çiftçiler için de zorlayıcı. 

Andrea, "Avokado için uygun olmayan toprakta yetişirseniz, bu sonu olur. İyi topraklara sahip olduğumuz için büyümeye devam ederiz, ancak çok fazla meyvemiz olmaz" diyor.

Değişen sıcaklıklar bu ürünlerin mevcut yetiştiricileri için kötü bir haber gibi görünse de, üreticilerin iklim değişikliğini azaltabilecek bazı adımlar atabileceği bazı tedbirler var. 

Kolombiya Ulusal Üniversitesi'nden Dr Joaquin Guillermo Ramirez Gil, "Avokadonun şu anda yetiştirildiği bazı bölgelerin, avokadonun genetik değişkenliğinin kullanılmasına yardımcı olabileceğini" söylüyor.

"Bu türün farklı coğrafi kökenlere sahip üç 'ırkı' var, bu da farklı iklim koşullarına uyum sağlamasını mümkün hale getiriyor.

"Aşırı hava koşulları nedeniyle oluşan stresi azaltmak için biyo-uyarıcıların ve nanoteknoloji bazlı ürünlerin kullanımı gibi yerel uyarlamalar ve yeni yönetim alternatifleri de var."

Araştırma Plos One dergisinde yayınlandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.