Kalpte üfürüm

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Üfürüm doğumsal kalp hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Özellikle erken / yeni doğanlarda ve bebeklerde ek sesin olması halinde dikkatli olunmalıdır.

Hekim kalbi dinlerken bir üfürüm duyabilir. Üfürüm kalp atışları arasında, yani kasın kasılması esnasında duyulan ek bir sesi tarif ediyor. Bu ek sesin farklı nedenleri vardır ve her zaman bir hastalığa işaret etmez. Bu ses bazen doğuştan itibaren mevcuttur, ancak yaş ilerledikçe de meydana gelebilir. Üfürüm doğumsal kalp hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Özellikle erken / yeni doğanlarda ve bebeklerde ek sesin olması halinde dikkatli olunmalıdır. Fakat yoğun egzersiz, anemi (kansızlık) ve ateş de ek bir sesin çıkmasına sebep olabilir. Hamilelik esnasında da üfürüm duyulur. Bu durumlarda üfürümün hastalık değeri yoktur, yani hastalık olarak sayılmaz. Örneğin kansızlık tedavi edilip giderilirse, üfürüm kaybolur.

Yeni doğanlarda ilk saatlerde (48 saate kadar) duyulan ek sesin - çok yüksek değilse – genelde hastalık niteliği yoktur. Doğumdan sonra oksijen oranının artması ve kas kasılması sonucu anne rahiminde kan dolaşımı için oldukça önemli olan, ancak doğumdan sonra gerekli olmayan bir damar kapanıyor. Bu bazen birkaç saat sürebilir. Damarın hala açık olması ek ses yaratabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen üfürüm nedenleri kalpte delik veya kalp kapaklarında sorunlardır (darlık veya yetmezlik). Daha büyük çocuklarda ise kalp kapaklarında iltihap veya romatizmal ateş üfürüme neden olmaktadır.

Üfürümün yüksekliği, kalp odağının hangisinde duyulması, kalp döngüsünün hangi evresinde başlayıp bittiği ve nefes alışverişi ile ilişkisi kaynağına dönük bilgi verebilir.

Doktorun üfürüm duyması halinde ek tetkikler gereklidir. EKG yapılıp kalbin elektrik iletişimine bakılır. Ultrason da yapılır. Akciğer filmi çekilir. Burada kalbin büyüklüğü, ana damarların ve akciğerlerin yerleşimi belli olur. Kateterizasyon da gerekli olabilir. Yeni doğanlarda ve bebeklerde ilk etapta kalbin ultrasonu yapılır.

Hekim üfürümü duyduğunda ebeveynlere daha önce duyulup duyulmadığını, tetkik yapılıp yapılmadığını ve muayenelerin sonuçlarını sorar. Ebeveynler üfürüm veya kalp hastalıkları konusundaki sorulara klasik cevap olarak ‘kalpte delik var / delik yok’ diyor. Kalpte delik çok geniş bir alanı tarif ediyor. Bundan dolayı şunu belirtmek önemli: çocuğun hastalıkları ile ilgili raporlar bir dosyada toplanmalı ve doktorlara / hastanelere giderken beraber götürülmelidir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.