Kapısı 28 yıldır Özgürlük Hareketi’ne açık

Kadın Haberleri —

Asya Xelîl Hebeş

Asya Xelîl Hebeş

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı 28 yıl önce Halep’te katıldığı halk toplantısında dinleyen Asya Xelîl Hebeş, Öcalan’ın perspektiflerinden edindiği kararla o günden bu yana kadın çalışmalarında en önde yer alıyor.

Eskisi gibi çok çalışamazsam da evimin kapıları sonuna kadar Özgürlük Hareketi’ne açıktır” diyor Asya Xelîl Hebeş. 28 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı katıldığı bir halk toplantısında görmüş ve o günü her anımsadığında ‘Onun sayesinde hala ayaktayız’ sözlerini tekrarlıyor.

Efrîn’in Raco ilçesine bağlı Meydana köyünden olan Asya Xelîl Hebeş, 55 yaşında. Türk devleti ve çetelerinin işgalinden sonra Halep'in Eşrefiyê Mahallesi’ne göç etmek zorunda kalıyor.

Halkının ve davasının fedaisi

Asya Xelîl Hebeş, 1996 yılında Halep’te düzenlenen bir halk toplantısında Öcalan’ı görüyor, tam 4 saat boyunca dinleme şansı buluyor. O günkü görüntüsü hala aklında olan Öcalan’ı "mütevazi, halkının ve davasının fedaisi" şeklinde tanımlıyor.

ANHA’dan Nesrîn Şêxo’ya hayatında yer edinen toplantıyı anlatan Asya Xelîl Hebeş, "Öcalan’la iken hiç yorgunluk hissetmedik. Mütevazi bir Önder oluşu onu diğer liderlerden farklı kılıyordu” diyor.

Kadınlar Zilan’ı örnek almalı

“Önder Abdullah Öcalan, ‘Kadın toplumu temsil eder, özgür kadın özgür toplum demektir. Kadının gücüne inanıyorum. 30 Haziran 1996'da fedai eylemle şehit düşen Zilan'ın devrimci kişiliğini örnek almalısınız. Şehit Zilan, iradesi ve özgürlük kaygısıyla özgürlüğün yolunu gösterdi’ demişti. Toplantıda gençliğin rolüne değinerek, gençliği örgütlenme ve eğitim anlamında güçlendirmek gerektiğinden bahsetti. ‘Gençliğin sırtına ağır bir yük biniyor. Gençler iktidar sistemlerin tuzağına düşmemeli ve onlara karşı yapılan eylemlere aldanmamalı, iktidar sistemlerin en çok hedef aldığı kesim gençlerdir’ dedi."

Geriye mücadele ve kararlılık kaldı

Öcalan'ın kişisel gelişimin, eleştirinin ve özeleştirinin öneminden de bahsettiğini belirten Asya Xelîl Hebeş, şöyle devam ediyor: "Önderlik, ‘Bahane üretmeyin, gelişiminiz için kendinizi eleştirin. Kendinize kusursuz bir gözle bakarsanız hedeflerinize ulaşamazsınız. Kendinizi eğitin, öğrenin, analiz edin ve derinleşin. Biz Kürtlerin bir tarihi, kadim bir toprağı var, meseleleri basit ele almamalıyız. Her olayın arkasında bir ders vardır. Doğal bir yaşam sürdürmeliyiz çünkü işgalci kendini bize dayatıyor, işgalcilerin sömürü planlarını gerçekleştirmelerine izin vermemeliyiz’ demişti.”

Halk toplantıları düzenleyen ve çalışmalarda ön saflarda yer alan Asya Xelîl Hebeş, Öcalan’ın 4 saat süren toplantıda kendilerine sabır, mücadele ve kararlılık aşıladığını söylüyor. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.