Kardeşinin kemiklerine 23 yıl sonra kavuştu

Numan Gökalan

Numan Gökalan

  • Xerzan Mezarlığından çıkarılarak Kilyos'ta kaldırım dibine gömülen kardeşinin kemiklerine 23 yıl sonra kavuşabilen Numan Gökalan, ailelere mücadele çağrısı yaptı.

Xerzan Mezarlığından çıkarılarak Kilyos'ta kaldırım dibine gömülen kardeşinin kemiklerine 23 yıl sonra kavuşabilen Numan Gökalan, ailelere mücadele çağrısı yaptı.

Bedlîs'in (Bitlis) Oleka Jor köyünde 19 Aralık 2017'de iş makineleriyle tahrip edilen Xerzan Mezarlığından çıkarılarak, plastik kutu içinde İstanbul/Kilyos Mezarlığındaki kaldırımın altına gömüldüğü ortaya çıkan 282 gerillaya ait cenazeden birisi daha ailesine teslim edildi. 1999'da çıkan çatışmada şehit düşen Nizamettin Gökalan’a ait kemikler, dün ağabeyleri Numan ve Mustafa Gökalan tarafından alındı. Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Eşbaşkanı Ayhan Yıldız ile yöneticiler de aileye eşlik etti. Mezarlığı ablukaya alan askerler, Gökalan'ın ailesinin mezarlığa gitmesine izin vermedi. Gökalan’ın kemikleri, cenaze nakil aracıyla bir tabut içerisinde mezarlığın dışında ailesine teslim edildi. 

 

 

Ağabeyi Numan Gökalan, mezarlık çıkışında kardeşinin cenazesine ulaşmak için yıllardır sürdürdükleri mücadeleyi anlattı. Gökalan, yaklaşık 5 yıl önce Adli Tıp Kurumu'na (ATK) kan örneği verdiklerini, kendilerine dönüş yapılarak "Ya baba ya da annesi kan örneği vermeli" denildiğini aktardı. Gökalan, "İkisi de rahmetli olmuştu. Biz de geçen sene Haziran’da köye gidip babamızın mezarını açarak, DNA örneğini aldık ve DNA testi tuttu” dedi.  

Aradan geçen 23 yılda kardeşinin cenazesini aramaktan vazgeçmediğini dile getiren Gökalan, "İki aydan fazladır Bitlis’le diyalogdayız, en son amacımıza ulaştık. Öyle bir hal aldı ki artık kemiklerimizi sevinçle karşılıyoruz” dedi. 

Kilyos'ta halen alınmayı bekleyen yüzlerce cenaze olduğuna dikkat çeken Gökalan, cenazelerini arayan ailelere şu çağrıda bulundu: "Gelin cenazelerinize sahip çıkın. Bu gözyaşları sevinç gözyaşlarıdır. Ailelerden tek ricam bu kemikleri burada bırakmamaları. Gelin kendi topraklarınıza götürün. Buradaki herkes benim ailemdir. Kardeşim, sadece benim kardeşim değildir. Burada yatanlar da benim kardeşimdir. Bize düşen görev onların çizgisini devam ettirmektir." İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.