KCDP davası hukuka aykırı

Kadın Haberleri —

Asya Cemre Işık

Asya Cemre Işık

  •  Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi avukat Asya Cemre Işık, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kapatılma davasının hukuka aykırı olduğunu belirterek,  "KCDP’nin yanındayız" dedi.

ŞEHRİBAN ASLAN / JINNEWS-AMED

Kadın katliamlarına dikkat çeken ve durdurmak amacıyla 2012 yılında kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na (KCDP) "kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" iddiasıyla geçtiğimiz günlerde kapatma davası açıldı. Davaya konu ise şikâyet dilekçelerinin olduğu ve bu dilekçelerin, “kuvvetli suç şüphesi” oluşturduğu öne sürüldü. Açılan davada, “kadın haklarını savunmak kisvesi altında aile mevhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı” şeklinde yapılan yazılı başvurular dikkate alındı. Kapatmaya kanıt olarak da dernek yöneticilerine yönelik, davaya dönüşmemiş soruşturmalar sunuldu.

KCDP nasıl kanun ve ahlaka aykırı olabilir?

Amed (Diyarbakır) Barosu Kadın Hakları Merkezi temsilcisi avukat Asya Cemre Işık, KCDP’ye açılan kapatma davasını değerlendirdi.

KCDP’nin kapatılması davasının, “Erkeklerin kadın katliamlarına yönelik saldırgan tutumlarının bir görünümü olarak da değerlendirebiliriz” yorumunda bulunan Işık, “Derneğe dönük var olan şikâyet dilekçelerinde tek bir tane somut dayanak yok” dedi. “Kadın cinayeti ve şiddetine dönük faaliyet yürüten bir dernek nasıl kanun ve ahlaka aykırı olabiliyor?” diye soran Işık, KCDP’nun yaptığı çalışmalara değindi.

Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini de değerlendiren Işık, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden bu yana devletten beklediğimiz kadına dönük şiddete karşı etkin caydırıcı politikalar geliştirmesi. Fakat devletin tam aksine bir tutumla kadına yönelik şiddet alanında çalışan bütün kurumlara yönelik ciddi bir baskı var. Platforma dönük dava da bu baskının bir parçasıdır” diye konuştu.

Yaşam hakkı bütün değerlerin üstündedir

“Yargılanması gereken biz kadınlar değiliz, yargılanması gereken şiddet failleri ve kadın katilleridir” diyen Işık, davanın temelinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

Işık, siyasi zeminin İstanbul Sözleşmesi sürecini, “Aile birliğini sarstığı” iddiaları üzerinden yürüttüğünü hatırlattı. Tartışmalara bakıldığında kadının güçlenmesinin aile kurumu için bir tehlike olarak görüldüğünü ifade eden Işık, “Aslında kadının haklarını savunduğu yerde, kadının ses çıkarabildiği, söz üretebildiği, haklarını koruyabildiği yerde aile kurumunun zedelenmesi ihtimali gelişebilir. Çünkü çoğu zaman biz şiddet vakalarının ev içi dediğimiz ya da en yakınından; babasından, abisinden, evli olduğu erkekten geldiğini biliyoruz. Dolayısıyla bir kadının buna ses çıkarması, söz söylemesi, eyleme geçmesi ve bu süreçte de yanında hukuki anlamda ona destek olacak birilerinin olması o kadının güçlendiğini gösterir. Ve tabi ki bir kadının hayatı aile düzeninden daha değerlidir. Bu tartışmaya dahi açılacak bir konu değildir. Bir kadının hayatı tehlikeye girmişse eğer benim şahsi kanaatim aile kurumunun bir öneminin kalmadığıdır çünkü yaşam hakkı bütün değerlerin üzerindedir” diye belirtti. 

Işık, platforma dönük kapatma davasının hukuki temelinin olmadığını bir kez daha belirterek, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak KCDP’nin yanında olacaklarını ve destek sunacaklarını kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.