KDP’nin iftiraları bitmiyor

  • KDP, gerillaların Zaxo’nun Derkar nahiyesinde bir güçlerine saldırdığını ve birini öldürdüğünü ileri sürdü. HPG, iddiayı yalanladı.

 

Irak sınır Muhafızları ile KDP Güçleri’nin Zaxo ilçesine bağlı Derkar kasabası kırsalındaki stratejik bölgelere gittiği sırada açlan ateş sonucu bir KDP’li yaşamını yitirdi. KDP tarafından Pêşmerge Bakanlığı’na yaptırılan açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde arzu edilmeyen olayların devamında bugün sabah 07.30 sıralarında bir kez daha Derkar kasabası Şeraniş köyü mıntıkasında Razwan Muhammed Ali adında bir Peşmerge şehit düştü. Geçtiğimiz 3 gün içerisinde arzu edilmeyen ikinci bir olay daha aynı mevkide yaşandı. Peşmerge Bakanlığı olarak halkamızın düşmanlarını kazançlı çıkaracak bu tür eylemleri kınıyor ve mahkûm ediyoruz” denildi.

Bakanlık, sınırlarının korunması için Koalisyon güçleri ile Irak hükümetini göreve çağırdı.

HPG BİM ise dünkü yazılı açıklamasında, konuyla ilgili şunu kaydetti: ”8 Haziran günü sabah saatlerinde Derkar yakınlarında gerçekleşen olay ile güçlerimizin bir ilgisi bulunmamaktadır.”

 

Parlamenterler Metîna’da incelemelerde bulunacak

Irak ve Federe Kürdistan parlamenterleri tarafından oluşturulan ortak heyet, Metîna’da KDP’nin zırhlı aracının hedef alındığı yerde incelemelere başladı. Heyet, incelemelerin ardından rapor hazırlayacak. 

 Metîna’da 5 Haziran’da KDP güçlerine ait konvoy yolda ilerlerken hedef alınmıştı. Patlamada 5 KDP’li yaşamını yitirmiş 4’ü de yaralanmıştı. Bu gelişmeler üzerine Irak ve Federe Kürdistan’da aralarında parlamenterlerin de olduğu ortak bir heyet oluşturuldu.

Rojnews’in haberine göre heyet, Metîna bölgesini ziyaret ediyor. Federe Kürdistan Parlamentosu’ndan heyet içerisinde yer alan Goran Grubu üyesi Shahewan Rauf, ”Heyet Irak ve Kürdistan parlamentolarını temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Heyet içerisinde, bölgedeki grup ve partilerin mensuplarının da bulunduğunu belirten Rauf, ”Bugün (dün) Zaxo, Seranîş ve Batufayê, yarın (bugün) da Amediyê bölgesine gideceğiz. İlk olarak olay yerine gitmek istiyoruz. Bölgede yaşanan tüm gelişmelere ilişkin incelemelerde bulunacağız. Ziyaret sonrasında detaylı bir rapor hazırlayacağız” diye konuştu. 

KCK ve HPG de 5 Haziran’da Metîna’da yaşanan patlamayla ilgili bağımsız ve tarafsız bir heyet tarafından incelemelerin yapılması çağrısı yapmıştı.  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.