KDP’nin provokasyonlarına rağmen direniş sürüyor

Forum Haberleri —

.

.

  • Medya Savunma Alanları’na bağlı Avaşîn, Metîna ve Zap bölgelerine yönelik Türk ordusunun 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırıları devam ediyor. KDP’nin gerilla alanların bölme, Türk devletine istihbarat verme gibi provokasyon girişimlerine rağmen direniş sürüyor.

DENİZ AYDIN

Avaşîn, Metîna ve Zap bölgelerine yönelik Türk devletinin 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırıları devam ederken, KDP’nin yaptığı güç yığınağı saldırıya dönüşüyor. Özellikle Metîna alanında yaptığı provokasyon girişimleri boşa çıkınca bu defa gerilla hatlarını birbirinden koparma çabasına girişmiş durumda. 

KDP, gerilla direnişi karşısında başarı elde edemeyen işgalci Türk ordusuna yeni nefes boruları açma girişimlerine başladı. Son günlerde elimize ulaşan bilgilere göre, Hewlêr’e bağlı Diyana ilçesinin giriş noktasında bulunan Geliye Alibeg boğazının başlangıç noktası olan ve Mergesor mıntıkasına uzanan Biradost dağının zirve yamacında bulunan Baz istasyonundaki tüm KDP peşmergeleri çekilerek, Xalanî Peşmerge Merkezine getirildi.

Savaş istemeyen Peşmerge yerine özel paralı güçler

Biradost dağında yer alan HPG gerillalarına yönelik nokta operasyonu gerçekleştirmek istemeyen peşmergeler Xalanî Peşmerge Merkezine getirilerek yerine KDP’ye bağlı Özel paralı Zerewan ve Gulan güçleri yerleştirildiği öğrenildi. Burada gerilla güçlerine karşı yeni nokta saldırıları yapılacağı amaçlanıyor. Bu temelde İşgal saldırılarında sonuç alamayan Türk devleti, KDP ile ortak saldırı birimleri kurarak gerilla alanlarını kuşatmaya çalışıyor. 

İşgalci Türk ordusu bölgede çaresiz

Türk devleti 24 Temmuz 2015 itibarıyla yeni bir savaş konsepti temelinde Medya Savunma Alanlarına çok kapsamlı saldırılar başlatmıştı. ‘Çökertme Planı’nın en önemli ayağı olan, gerillaya yönelik imha saldırıları, Medya Savunma Alanlarında “Pençe1-2 ve 3” adı altında aralıksız bir şekilde sürdü ve sürüyor.

Yine bu plan kapsamında Medya Savunma Alanları’na bağlı Avaşîn, Metîna ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırıları devam ediyor. Buralarda tampon bölge strateji temelinde belli bölgeleri yerleşmeye çalışan Türk ordusu, eşi benzeri görülmemiş bir teknikle savaş kuralı tanımadan savaş suçları işleyerek saldırılarını sürdürüyor.

Teknoloji ve istihbarat ile her şekilde sonuç alacağını zanneden işgalci Türk devleti gerilla direnişine karşısında çakılıp kalmış durumda. Gerillanın yeni tarz ve taktiği ile geliştirilen savaş tünelleri ve hava araçlarıyla yapılan eylemler oldukça etkili ve sonuç alıcı. Yine modern gerilla tarzında uzmanlaşarak hareket eden gerilla güçleri tim savaşı yürüterek birçok saldırıyı boşa çıkarıyor. Kürdistan’ın her dört parçasında Kürt toplumuna umut olan gerilla dimdik ayakta duruyor, varlığını koruyor ve muazzam bir direniş sergiliyor. 

Provokasyonlar ve savaş kışkırtıcılığı

Haziran ayından bu yana KDP'nin provokatif girişim ve saldırıları giderek boyutlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin Aralık 2017’de Raperin Soran hattına başlattığı saldırılarda da Behdinan (Zap, Metîna Heftanîn alanları) ve Soran (Xakurkê, Xinêre, Diyala ve Sîdeka alanları) hattını birbirinden koparmak istedi.

Gerilla’ın temel alanlarından Xakurkê ve Xinêre’nin kuşatılması için geçen yıl Biradost, Lêlikan ve çevre bölgelerde KDP Türk MİT’i ile birlikte yeni üs ve merkezler inşaa etti. Bazı yerlere peşmerge kıyafetleri giyen Türk askerleri yerleşti. Bu plan temelinde Bradost ve Sîdekan hattına peşmerge destek gücü Komutanı Sihan Barzani komutasında MİT’in özellikle belirttiği yerlerde özel birlikler eşliğinde yeni merkezler kurdu.

Gerilla noktalarını gözetlemek, hareket tarzını izlemek, silah depolarını ve finans kaynaklarını öğrenmek amacıyla Parastin ve MİT iş birliğiyle faaliyetler yürütüldü. Bu bilgiler sayesinde işgalci Türk ordusu birçok gerilla alanı bombaladı.

KDP’ye bağlı paralı özel güçler işgalci Türk ordusunun 23 Nisan’dan bu yana gerilla güçlerinin yıllardır üslenmiş olduğu bölgeye bir saldırı gerçekleştirmek için üzerine iş makineleri ve ağır silahlarla donatılmış zırhlı araçlarla sürekli yeni noktalar kuruyor.

Tüm bu planlar şuana kadar başarısız olsa da KPD’nin provokasyonları devam ediyor. Gerilla güçleri çok farklı yol ve yöntemler işgalci Türk devletinin saldırılarını ve savaş tekniğini boşa çıkarabileceğini bu savaşta gösterdi, göstermeye devam edecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.