Kentsel dönüşüm rant kapısı oldu

Toplum/Yaşam Haberleri —

FISKAYA KADINLAR

FISKAYA KADINLAR

  • Kentsel dönüşüm ile karşı karşıya bırakılan Sur ilçesinin Fiskaya Mahalle sakinleri evlerinin yıkılmak istenmesine tepki göstererek, Hevsel Bahçesi’nden kaynaklı mahallenin yıkılarak lüks yapılar yapılacağını ve mahallelinin de o evleri alacak güçlerinin olmadığını belirtiyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıllardır kentsel dönüşüm yapılması planlanan Fiskaya Mahallesi tekrardan dönüşüm kapsamı içerisine alındı. Hevsel Bahçesi’nin kenarına kurulu mahallede yaşayan yurttaşlar, yıllardır bir arada ortak bir yaşamı sürdürüyor. Beraber kurdukları yaşamdan vazgeçmek istemediklerini söyleyen Fiskaya’da yaşayan kadınlar, evlerinin yıkılmasına tepkili. 

 

Turizm için yıkacaklar

Evlerinin yıkılmasını istemediklerini, yıllardır Fiskaya’da oturduklarını ve herkesin birbirini tanıdığını söyleyen mahalle sakini Ayşen Malçok, “Burada cenaze, düğün olduğu zaman herkes birlik oluyor. Evimizi yıksınlar istemiyoruz. Burada Hevsel bahçesi olduğu için burayı yıkıp turizmde kullanmak istiyorlar. Eğer buraları yıkarlarsa buranın halkı rezil olur. Buradaki dükkanımın ve evimin değeri aynı ama dükkanıma verdikleri para 140 bin lira evime verdikleri para ise 270 bin lira bu parayla ben nasıl iş yeri alayım” sözleriyle yıkıma tepkisini dile getiriyor.

Evleri için verilen tutarın değerinin çok altında olduğunu ifade eden bir diğer mahalle sakini Hüsniye Malçok ise mahallelerini sevdiklerinin altını çizdi.

 

Herhalde yıkacaklar 

27 yıldır Fiskaya’da yaşadıklarını, mahallelerini terk etmek istemediklerini, bu söylentilerin yıllardır olduğunu belirten Mayise Atlı da, “İnsanlar gidip evinin fiyatını soruyor ama biz gidip sormadık bazıları fiyatı beğeniyor, bazıları beğenmiyor. Çoğu kişi buradan çıkmayacağını söylüyor. Yer yok biz gidelim, şehrin içi güzel değil. Tandırımız var, bahçemizde salça yapıyoruz. Başka bir yerde paran yoksa aç kalırsın bir tane ekmek bile alamazsın. Geldiğim günden beri buranın yıkılacağını söylüyorlar ama bu sefer her yere tabela vurmuşlar yıkacaklar herhalde. Ama kimse zorla yıkamaz” dedi.

 

İki eve bir ev fiyatı biçiyorlar

Burası yıkıldığı zaman nereye gideceklerini bilmediklerini buraya yapılacak olan evlerin yüksek fiyatlara satılacağını halkın bu evleri alacak gelirinin olmadığını kaydeden Zübeyde Pamir ise şunları söyledi: “Üç kat evime 300 bin lira para veriyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Evimin altında ahır var, onu hiç hesaplamaya bile almıyorlar. İki eve bir ev fiyatı biçiyorlar. 40 yıldır buradayım 20 yıldır da bu evde yaşıyorum nereye gideyim. Benim her gün ekmeğe verecek param yok burada kendi ekmeğimi kendim yapıyorum. Bahçeden kendimize yakacak getiriyoruz şehirde doğalgaza verecek paramız yok. Maaşım zaten iki bin lira, nüfusumuz kalabalık anca yetiyor. İş yok herkes evde oturuyor. Kendi menfaatleri için buraları yıkmak istiyorlar. Apartmanlar yapmak istiyorlar. Bizim menfaatimiz için bir şey yapmıyorlar” diye belirtti. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.