Kitaba yasak ve yakma kararı

  •  AKP-MHP iktidarı, kendisine yakışan önemli bir icraata daha imza attı; HDP’nin rehin tutulan eski eşbaşkanlarından Figen Yüksekdağ’ın şiir kitabını yasaklama, toplatma ve yakma kararı aldı. 

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan eski eşbaşkanlarından Figen Yüksekdağ’ın ‘Yıkılacak Duvarlar’ adlı kitabının “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla basım, dağıtım ve satışını yasakladı. Kitabın toplatılmasına ve el konulan nüshaların da imhasına karar verildi. 

Yüksekdağ’ın, Ceylan Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabı ‘Yıkılacak Duvarlar’ın, “Örgüt propagandası” iddiasıyla basım ve dağıtımının yasaklanmasının yanı sıra toplatılması ve toplatılan nüshalarının da imha edilmesi yönünde karar verildi. Antalya 6. Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararda, kitapla ilgili “PKK/KCK terör örgütü basın yayın yoluyla örgütsel varlığını devam ettirme ve geniş halk kitlelerinin desteği almak maksadıyla yazılmış yazı içeriği olduğu anlaşılmıştır” denildi. Kitapta, 8 Ağustos 2015’te Kürdistan’daki öz yönetim direnişini anlattığı ‘Bulutlu Başım’ isimli şiirde yer alan “yokluğun kıyısında kıvranıyor insanlık, bodrumlar yanarken, karanlıkla kundaklanırken, ıssız evlerdeki bebeler ve başından vurulurken” dizeleri, hedef alındı. Kararda, ‘Bulutlu Başım’ şiirinin “silahlı terör örgütü ve faaliyetlerinin övüldüğü, terör örgütü mensuplarının meşru ve yasal amaç taşıdıklarının anlatıldığı ve övgüyle bahsedildiği” savunuldu. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, kitabın Türkiye genelinde basım, dağıtım, satış yasağı getirilmesine ve toplatılmasına, el konulan nüshaların imha edilmesine karar verildiği bildirildi.

O şiirler çoktan duvarları aştı

Ceylan Yayınları, toplatma ve imha kararıyla ilgili, “Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, mısraları yasaklamaya çalışıyor. O şiirler duvarları aştı çoktan” açıklamasında bulundu. Ceylan Yayınları tarafından yapılan ve “Böylesi kararları hukuk nosyonuna sığdırabilenlerle uzlaşmayacağımızı bir kez daha dile getiriyoruz” ifadesinin yer aldığı açıklamada, “Figen Yüksekdağ’ın ‘Yıkılacak Duvarlar’ kitabı hakkında yasaklama kararı verildi. Yayınevi kolektifimiz, her koşulda şiiri, her koşulda devrim romanlarını, kuramsal yol haritalarımızı okurla buluşturmaya devam edecek! Dirençle, diri bir inatla...” denildi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.