Kızımın alnından öptüm

  • Katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, kızının şehitler kervanına katıldığını, Kürt halkının evladı olduğunu belirterek, ”Gidip, kara gözlümü gördüm. Kanlar içindeki kızımın alnından öptüm. Çok şükür alnım açık, başım diktir” dedi.

 

HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, “Üç çocuğumu cezaevine koydular, Deniz’imi de elimden aldılar” dedi. Baba Abdülilah Poyraz ise “Zulme karşı binlerce Deniz var” diye konuştu. 

HDP’ye yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın daha çocuk yaşta göçle başlayan hayatı, hep baskılarla geçti. 

Deniz Poyraz, 9 çocuklu bir ailenin ferdiydi. 1983’te Mardin’in Ömerli ilçesinde dünyaya gelen Deniz Poyraz’ın ailesi, 1990’lı yıllarda köylerine yönelik devlet baskısı nedeniyle İzmir’e göç etmek zorunda kaldı. Göçe rağmen baskılardan kurtulamayan aileye yönelik hem devletin hem de Türk ırkçıların saldırısı hiç durmadı. Poyraz’ın üç kardeşi de hala cezaevinde tutsak. Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, iki çocuğunun tutuklanmasına ilişkin 26 Mart 2012’de Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşmuştu. 

On yıllardır işkence

Yaşadıkları baskılara ilişkin bilgiler veren anne Poyraz, 1990’lı yıllarda Mardin’de sürekli askerler tarafından işkenceye uğradıklarını ve işkenceden kaynaklı bir amcasının sakat kaldığını, bir diğerinin hayatını kaybettiğini anlattı. Poyraz, yaşadıklarını şöyle özetledi: ”Eşim, ailem, amcalarım, akrabalarım ve herkes, devletten 30 senedir işkence görüyor. Bu zulmün üstüne de üç çocuğum tutuklandı. Amcalarımın yaşadığı zulmü, çocuklarım çekiyor. Artık bu zülüm bitsin, bu zulmü nereye kadar çekeceğiz. Artık yeter.”

Yaralı çocuğundan aldılar

Baskı halinin göçten sonra da devam ettiğini aktaran Poyraz, 1994 yılında Kadifekale’deki evlerine yapılan baskında polislerin kaldıkları odanın kapısını kırarak eve girdiğini, kırılan kapı ve camlarının o sıralar 6 aylık bebek olan oğlu Fehmi Poyraz’ın üstüne düşmesi sonucu burnunun kırıldığını kaydetti. Poyraz, ”Polis çocuğumu yaralı şekilde orta bırakarak, beni gözaltına aldı. Bu sırada bebeğimin yaralandığını ifade ettim ve onu hastaneye götüreyim, dedim. Polis, ‘O yılanın yavrusudur, büyüdü mü o da bizi sokacak’ diyerek, çocuğumu hastaneye götürmedi. Beni gözaltına aldıktan sonra komşular oğlumu hastaneye götürüyor. 6 aylık bebeğin yüzüne dikiş attılar” dedi. 

Poyraz, oğlu Süleyman Solmaz’ın Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İzmir İl Örgütü’nün kurduğu Demokratik Çözüm Çadırı’nı ziyaret ettiği gerekçesiyle 11 aydır Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde tutulduğunu, Newroz öncesi 20 Mart (2012) tarihinde Kadifekale’de bulunan evlerine yapılan baskında alınan oğlu Fehmi Poyraz ile 18 yaşından küçük olan K.P.’nin tutuklandıklarını ve kızı Deniz’in de ”örgüt propagandası” iddiasıyla 10 ay ceza aldığını aktardı. 

Bunları niye doğurdun?

Anne Fehime ve baba Abdülilah Poyraz, devlet elemanı Onur Gencer’in, kızları Deniz’i katletmesinin ardından da MA’ya konuştu. Anne Poyraz, yıllar önce polisler tarafından gözaltına alındığı sırada kendisine, “O kadar çocuğu ne için doğurdun?” diye sorulduğunu belirterek, “Devlet 25 sene önce bana bunu soruyordu. Ondan sonra üç çocuğumu cezaevine koydular. Deniz’imi de elimden aldılar” dedi.

Alnından öptüm, başım dik

Anne Poyraz, Deniz’in Kürt halkının evladı olduğunu ifade ederek, “Başımız dik” dedi. Polisin engellemelerine rağmen kızının cenazesini gören Poyraz, “Gidip, kara gözlümü gördüm. Başından, göğsünden vurmuşlar. Kanlar içindeki kızımın alnından öptüm” diye konuştu.

Şehitler kervanına katıldı

Deniz’in halk tarafından sahiplenildiğini söyleyen anne Poyraz,  şöyle devam etti: “Adli Tıp Kurumu’nda binlerce polis bekletiyorlar. Halk sahip çıkınca bir şey yapamadılar. Orada da haykırdım; cezaevindekilerin annesiyim, şehitlerin annesiyim. Deniz yalnızca benim kızım değildi. Partisinin çalışanıydı. Kızım şehitler kervanına katıldı. Çok şükür alnım açıktır.”

Baba: Halkımıza borçluyuz

“Zulme karşı binlerce Deniz var” diyen baba Abdülilah Poyraz ise “Kızım kimyasalla öldürülenlerden farklı değil. Kızım Sêvêlerden, Pakizelerden farklı değil. Lokman Birlik panzer arkasında sürüklendi. Kızım onlardan farklı değil. Mehmet Tunç şehit oldu. Deniz ondan farklı değil. Biz ne kadar yapsak da azdır. Biz bu halka hala borçluyuz. Ne kadar bedel ödesek de halka borcumuz bitmez” diye konuştu.

Kürt halkının başı sağolsun

Baba Poyraz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehit hepimizin şehididir. Herkesten tek istediğim; birlik olalım. Kürt halkının, HDP’nin başı sağ olsun. Tayyip ve ekibi elinden gelse tüm Kürdistan’a, Suriye’den Irak’a saldıracak. Kürt halkının mücadelesiyle bunu başaramayacaklar.” 

Kızım için ağlamayacağım

Deniz Poyraz’ın Konak ilçesine bağlı Bağlıkuyu Mahallesi’nde bulunan evine yurttaşlar taziye ziyaretlerinde bulundu. Poyraz Ailesi gelenleri karşıladı. Poyraz, büyük bir kararlılıkla güçlü durmaya çalıştı. Anne Poyraz, “Yıllardır bu mücadele içindeyiz. Benim kızım diğerlerinden daha mı değerli? Kızım için ağlamayacağım. Şehit annesiyim ağlamam. Başım dik” sözleri taziyede bulunan yurttaşlar tarafından zılgıt ve alkışlarla karşılandı.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.