KÖH yaşam enerjisi üretiyor
Dosya Haberleri —
- En kısa şekliyle söyleyecek olursam beni bu kitabı yazmaya iten şey genel olarak Kürt Özgürlük Hareketi’nin (KÖH) özelde ise Kürt Kadın Özgürlük Hareketi’nin (KKÖH) beni neden büyülediğini hem kendime hem de dünyaya anlatmaktı. Kitap, genel olarak anne, siyasetçi ve gerilla olarak, kadınların anlam arayışının izleğini sürüyor.
- Halay müthiş bir dans, o kadar KÖH ki. Herkesin elini tutuyorsunuz, aynı hareketleri sonu gelmeyen bir zincir içinde yapıyorsunuz, girenler oluyor, çıkanlar oluyor, öncüler oluyor, zincir tarafından taşınanlar oluyor. Ama iyiyseniz size verilen o küçücük beden alanında her organınızı oynatarak biricik de olabilirsiniz. İlham verirsiniz.
FİLİZ KOÇALİ
Akademisyen Nazan Üstündağ’ın İngilizce yazdığı Anne Siyasetçi Gerilla kitabı uluslararası alanda oldukça ilgi görüyor. Kitapla ilgili pek çok tartışma toplantısı düzenlendi. Nazan Üstündağ akademiyle yaşamı, akılla duyguyu, bilimle hakikati, yerelle evrenseli çok başarıyla buluşturan bir yazar. Benim de aynı partide, aynı platformlarda birlikte çalıştığım, aynı yolda yürüdüğüm, yaklaşık beş yıldır Jin Tv’de aynı programda buluştuğum arkadaşım. Kitaba nasıl büyük emek verdiğinin tanığıyım.
Akademisyen Nazan Üstündağ ile The Mother, The Politician And The Guerrilla: Women’s Political Imagination in the Kurdish Movement (Anne Siyasetçi Gerilla: Kürt Hareketinde Kadınların Siyasi Tahayyülü) kitabını konuştuk. En kısa zamanda kitabın Kürtçe ve Türkçe baskılarına kavuşmak umuduyla…
Seni bu kitabı yazmaya iten ne oldu? Okurları neyin beklediğinden biraz bahseder misin?
En kısa şekliyle söyleyecek olursam beni bu kitabı yazmaya iten şey genel olarak Kürt Özgürlük Hareketi’nin (KÖH) özelde ise Kürt Kadın Özgürlük Hareketi’nin (KKÖH) beni neden büyülediğini hem kendime hem de dünyaya anlatmaktı. KKÖH, harekete katılanların hayata ve kendine bir anlam verme arayışından söz ediyor. Kitap da, genel olarak anne, siyasetçi ve gerilla olarak, kadınların bu anlam arayışının izleğini sürüyor. Bu anlam arayışının siyaset ve benlik alanında yarattıklarını, akademik alana ve siyah, psikanalitik ve sömürge karşıtı hareketlerin diline tercüme ediyor ve onlarla bir diyaloğa giriyor.
Ben de sanırım kendimi bildim bileli bu arayış içindeyim ve bu arayış beni birçok mecraya soktu, çıkardı. Ancak bu konuda en çok şeyi KKÖH’den öğrendim. Ben kendime göre anlam arayışımı tetikleyen şeyi, bir büyülenme ve bağlanma arzusu olarak tanımlayabilirim. Arayış yöntemini ise toplum tarafından verili “kendini” kaybetme ve aşma çabası, verili ilişkilerle yetinmeme ve beklenmedik ilişkiler ve bağlar kurma isteği ve bunun için de toplumsal olarak insana sanki bir nimetmiş gibi dayatılan ve istetilen sınırları hiçe sayarak sürekli açık tutma mücadelesi olarak tanımlayabilirim.