Kürdistan'daki Hristiyanlar topraklarını talep ediyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

AKRE HEWLER HRISTIYAN

AKRE HEWLER HRISTIYAN

  • İşu İnyuya Yaqo: “Toprağımızın üç dönümüne el koydular. Mahkemenin kararına rağmen arazimi vermiyorlar.''
  • Rahip Andreas Mikhail: ''Dinarte'nin köylerinde 150 Hristiyan ailenin topraklarına el konuldu. Sonra üzerine ev inşa ettiler.”

Güney Kürdistan’daki Hristiyanlar aşiret liderleri ve KDP'lilerin topraklarına el koyduğunu belirterek sorunu uluslararası mahkemelere taşıdılar.

Duhok’un Akre ilçesine bağlı Dinarte nahiyesine bağlı Xêlane köyünde yaşayan İşu İnyuya Yaqo, “Toprağımızın üç dönümüne el koydular. Dedem 1922'de bu köye geldi. Şu anda bu topraklarda bizim adımıza kayıtlıdır. Ancak sırtlarına aşireti alanlar tarafından toprağımıza el konulmuş durumdadır” dedi.

Kirkuknow.com'un haberine göre bir yıl önce, Akre Mahkemesi'nin üç dönüm arazisini kendisine iade edilmesi kararı verdiğini belirtti ve ekledi: “Ancak mahkemenin kararını görmezden geldiler ve araziyi bana iade etmeyi reddettiler ve gerekirse arazinin eşit paylaşılmasını istediler.”

 

150 ailenin topraklarına el koydular

Hewler yönetiminin sorunu çözmesini isteyen İşu İnyuya Yaqo, “Bazı durumlarda topraklarımızı ele geçirenlerle aramızda gerginlik ve çatışmalar oldu ama aramızda kan dökülmedi. Bölgemizi terk etmeyeceğiz ve onları kimseye bırakmayacağız” dedi.

Akre ilçesinde yaşayan rahip Andreas Mikhail, Dinarte nahiyesine bağlı köylerde 150 Hristiyan ailenin topraklarına el konulduğunu belirterek, ''Topraklarımızın üzerine evler inşa ettiler” diye konuştu.

 

Hükümet adım atmıyor

2018 yılında hazırlanan raporda Hristiyanların, Kürdistan Bölgesi Yönetimi'ne sunduğu istatistiklere göre Duhok genelinde 54 köyde Hristiyanların toprakları gaspedildi.

Hewler'in Ankawa ilçesinde 223 Hristiyan aile, topraklarının gasp edilmesine karşı Bakanlar Kurulu ve Parlamento'ya şikayette bulundu, ancak sadece 40 aile tazminat aldı.

25 Aralık 2020'de Hewler yönetimi, konuyu takip etmek için altı bakanlıktan temsilcilerin katılımıyla yeni bir komite oluşturdu.

Duhok İl Meclisi üyesi ve 2018'de oluşturulan komite üyesi Linus Odişo, “Kürdistan Bölgesi sınırları içinde Hıristiyan mülkiyet ihlallerine dair tüm belge ve dokümanları Bakanlar Kurulu’na teslim ettik. Kendi elimle Bakanlar Kurulu’na tüm belge ve dokümanları teslim ettim ancak 2-3 kez sorduğumda bana dosyanın ellerine ulaşmadığını söylediler” dedi.

 

Sorun görünenden daha büyük

Kürdistan Parlamentosu Tarım Komisyonu Başkanı Abdulsettar Macid, ''Ankawa'da 450 dönümlük araziye tek başına el koyan bir şirket var. Ve kimse buna itiraz etmemiş” diyerek, sorunun göründen daha büyük olduğuna dikkat çekiyor.

 

Sorun Lahey'e taşındı

Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı Hristiyan İşleri Genel Müdürü Halid Cemal, şikayetlerini ABD Dışişleri Bakanlığı, Lahey Uluslararası Mahkemesi'ne taşıdıklarını belirterek, “Sorun tatsızlaştı. Bu sorun, bölgenin itibarına bir utanç kaynağı ve bu dosyadan birincil derecede bölgesel hükümet sorumludur” diye konuştu. HEWLER

 

Hristiyanların sayısı 400 bine düştü

Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı Hristiyan İşleri Genel Müdürü Halid Cemal'e göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Hristiyanların sayısı 1990'larda iki milyon iken günümüzde 400 bine düştü.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.