Kürtçe Don Kîxot ilk kez Avrupa'da

Kültür/Sanat Haberleri —

Don Kîxot

Don Kîxot

  • Amed Şehir Tiyatrosu, Kürtçeye uyarladıkları Don Kîxot oyunuyla Avrupa’daki tiyatroseverlerle buluştu. Yönetmenliğini Fehad Feqî'nin üstlendiği “Don Kîxot” oyunu Berlin’de Maxim Gorki tiyatro salonunda sahnelendi. 

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Miguel de Cervantes’in Don Kişot romanından uyarlanan, Sancho ve Don Kişot’un macera dolu yolculuğunu anlatan oyun, Kürtçe dili ve müziğinin zengin motiflerle buluşturulmuş. 

Özcan Ateş, Şahabettin Dağ, Berfin Emektar, Dicle Güneş Yavuz, Özkan Şeker ve Şilan Alagöz’ün sahnelediği, oyun, Kürdistan ve Türkiyeli izleyiciler kadar Almanların da yoğun ilgisini gördü. Tiyatro oyunu, Kürtçe bilmeyenler için İngilizce alt yazıyla sahnelendi. 

Köydeki oyunlar gibi

Tiyatro sahnesinde alışılmış perde ve dekor yok. Oyun bir köyde yaşayanların oynadığı bir oyun olarak hayal edilmiş. Dekor ve kostüm bu nedenle tercih edilmemiş. Doğal ses efektlerinin kullanıldığı, insan emeğininin öne çıktığı oyun, seyircilerin de beğenisini topladı. 

Avrupa’da Kürtçe tiyatro oyunlarının eksikliği, buna duyulan özlem de Berlin’deki oyunla ortaya çıktı. Günler öncesinden biletler tükendi, birçok kişi istese de salonda yer olmadığı için bilet alamadı. Maxim Gorki sahnesi Kürtçe oyunla eğlenceli bir güne ev sahipliği yaparken, kahkahalar havada uçuştu. Tek perdelik oyun, izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Gösterilen ilgiden memnun olan oyuncular, kendilerini yalnız bırakmayan tüm tiyatroseverlere teşekkür ederek oyunu kapattı. 

Turne devam ediyor 

Dün de Hamburg’da Mut Tiyatro salonunda iki gösterim yapan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları, 12 Nisan’da Essen, 14 Nisan’da Köln, 15 Nisan’da Frankfurt, 16 Nisan’da Antwerpen, 17 Nisan’da Amsterdam’da olacak. 

Belediyelere kayyum atanması ardından Kürtçe oyunlar sahneleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) da 2016 yılının sonunda kapatıldı. Kayyumlar, tiyatroda çalışanların da işlerine ise son verdi. Kayyum tarafından işten atılan DBŞT oyuncuları, 2017’de Amed Şehir Tiyatrosu’nu kurarak yollarına devam etti. Tiyatro oyuncuları kısa bir süre içerisinde çok sayıda Kürtçe oyunla izleyicilerin karşısına çıktı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.