Kürtçe ‘hastayım’ diyememek

Toplum/Yaşam Haberleri —

Dr. Kenan Gengeç

Dr. Kenan Gengeç

  • Urfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kenan Gengeç: Kürtçey'i hastanede profesyonel bir şekilde tercüme edecek biri yok. Hastanın şikayetini ve hastalığın öyküsünü dinleyemediğiniz zaman ona dönük tedaviyi de sağlayamıyorsunuz” 

Urfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kenan Gengeç, Kürtçeye ve Kürt toplumuna dönük politik bir baskı olduğuna dikkat çekti. Her alana yansıyan bu baskının sağlık alanında problemlerin yaşanmasına sebep olduğunu kaydeden Gengeç, “Bizler hekim olarak birinci el bilgiyi önemseriz. Anemnez dediğimiz bir kavram var. Hasta ile hekim arasındaki iletişim ağını sağlayan hastanın öyküsünü ve hastalığın hikayesini anlatan bir kavram bu. Bunu da birinci kaynak olan hastanın kendisinden duymak isteriz. Kürtçe için hastanede profesyonel bir şekilde tercüme edecek biri yok. Hastanın şikayetini ve hastalığın öyküsünü dinleyemediğiniz zaman ona dönük tedaviyi de sağlayamıyorsunuz” diye anlattı. 

Fiili yasak var 

Mezopotamya Ajansı’ndan Ceylan Şahinli’nin haberine göre sağlık hizmetlerinin hemen hemen her basamağında Kürtçeye dönük bir yasaklama hali olduğunu kaydeden Gengeç şöyle konuştu: “Bizler sağlık alanında dile dönük baskıyı, yapılan yanlışları çok net görüyoruz. Örneğin Ceylanpınar’da (Serekaniye) çadır kente gidiyorduk, orada Arapça tercüman vardı ama Kürtçe yoktu. Suruç da gelen göçmenlerin yüzde 90’ına yakını Kürt olmasına rağmen Kürtçe tercüman yoktu. Buna bağlı olarak göç eden gruplar içerisinde Kürtler de var ama Kürtçe için tercüman yok. Örneğin Urfa’da Suriye’den göç edenlerin yarısı Kürt bunlara dönük ne BM’nin de de devletin sağladığı bir tercüman yok. Urfa’da bugün birçok hastanede Arapça yönlendirme işaretleri var. Ancak Kürtçe yok. Morglarda görev alanların birçoğu Arapça ve Türkçe konuşuyor ama yine Kürtçe yok, yani fiili olarak bir yasak hali var. Çünkü dilin kendisine, toplumun kendisine yönelik bir baskı var.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.