Lice çetesi!

Amed’in Lice ilçesinde “PKK’nin finans kaynağına operasyon” diye duyurulan uyuşturucu sevkiyatının başındaki kişinin karakol komutanı olduğu ortaya çıktı.

 

ÖMER ÇELİK - MA/AMED 

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 26 Kasım 2019 günü bir ihbar üzerine yapılan yol kontrolü sırasında uzman çavuş Ferhat Ö’nün kullandığı aracın içerisinde 8 kilo 660 gram esrar maddesi yakalanması ile ilgili devam eden yargılamada kimliğini açıklayan muhbirin anlattıkları kurulan uyuşturucu çarkını gözler önüne serdi. Hakkında hazırlanan iddianamenin kabulüyle dava dosyasına sanık olarak eklenen Y.B, duruşmada uyuşturucunun yakalanmasını sağlayan muhbir olduğunu açıkladı. 

Esrarı adli emanetten çalmışlar

Aracında uyuşturucu yakalanan Ferhat Ö’nün “etkin pişmanlık”tan yararlanarak verdiği beyanlar doğrultusunda ele geçirilen esrar maddesinin Lice İlçe Jandarma Komutanlığı adli emanetinden çalındığı tespit edilmiş, onunla işbirliği içerisinde olduğu saptanan Lice Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Hakan K. ile uzman çavuşlar Kemal T. ve Osman T. tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Uzman çavuş Ferhat Ö, alınan ifadesinde daha önce de operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucuyu başka kişilere satıp, aldıkları parayı aralarında bölüştüklerini, tüm olaylar ve alışverişlerin başında ise Karakol Komutanı Hakan K’nin olduğunu anlatmıştı. 

 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili yürüttüğü soruşturma sonucunda tutuklu 4 asker ile birlikte her ikisi de mahalle muhtarı olan Abdullah Y. ve Necat İ. hakkında “zimmet” ve “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” suçlarından iddianame hazırlandı. Yakalanan uyuşturucuya dair tutuklu 6 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabulüyle kamu davası açıldı. 

Davanın 5 Haziran 2020’de görülen ilk duruşmasında “uzun tutukluluk” gerekçesiyle Karakol Komutanı Hakan K’nin tahliyesine karar verildi.

Hakkında iddianame hazırlandı

Duruşmada tutuklu uzman çavuş Ferhat Ö’ye ait dijital materyallerin incelenmesine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda telefonunda “Yüksel abi Diyarbakır” ismiyle kayıtlı bulunan şahısla arasında suç unsuru oluşturan görüşmelere rastlandı. Mahkemece yapılan suç duyurusu üzerinde başlatılan soruşturmada söz konusu kişinin Yüksel B. olduğu tespit edildi. Şahıs hakkında Cumhuriyet Savcılığı’nca “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama” suçundan iddianame hazırlanıp, 2020/129 esas sayılı dosya ile birleştirildi. 

Davanın geçtiğimiz Şubat ayında görülen son duruşmasında hakim karşısına çıkan Yüksel B, yapılan sorgusunda uyuşturucu maddenin yakalanmasını sağlayan muhbirin kendisi olduğunu açıkladı. 

Savcıya tahliye için 300 TL

Mahkemenin bu durumu ilgili yerden sorabileceğini söyleyen Yüksel B, İbo isimli şahsın uyuşturucu suçundan cezaevinde olan Ali B. ve oğlu Berkant B’nin tahliyesi için sanıklardan Ferhat Ö. ve dava dışı T.T’den yardım talebinde bulunduğunu belirtti. Bu durumu öğrenince ortaya çıkması için İbo isimli şahsın yanına gittiğini belirterek, “Sonra Diyarbakır ilinde ben, İbo isimli şahıs, Ferhat Ö. ve Kemal T. arasında görüşme oldu. Bu görüşme içerisinde  300 bin TL Jandarma Karakol Komutanı sanık Hakan K. aracılığıyla Lice Cumhuriyet Savcısı M. K.’ye verilmek üzere anlaşma sağlandı” diyen Yüksel B, ancak para verilmediği için tahliyelerin gerçekleşmediğini ifade etti.

Şebekenin başında karakol komutanı var

Tutuklu sanıklardan Ferhat Ö’nün davaya konu olan uyuşturucu maddeyi yakalatmadan bir gün önce Diyarbakır’da yanına biraz numune getirdiğini söyleyen Yüksel B. devamında şunları anlattı: “İsmini bilmediğim bir kişiye numuneyi verdi. Hatta ben Ferhat’a  ‘sen nereden temin ediyorsun’ diye sorduğumda, cevaben ‘kimliğimi gösteriyorum, geçiyorum’ şeklinde cevap verdi. O akşam konuşma içeriğinde Ferhat’tan 10 kg esrar maddesini Diyarbakır merkezdeki Körhat semtine getirmeleri söylendi. Ferhat’ın yanında sanık Kemal de vardı. Kemal de bu konuşmaların hepsine şahit. Ferhat ile Kemal bu işi beraber yapıyorlar. Hatta Lice Jandarma Karakol Komutanı sanık Hakan K. de bu uyuşturucu ticaretinin başındadır. Ben bu konuşmadan dolayı bir gün sonra sanıklar Kemal ve Ferhat’ın Lice’den uyuşturucu maddeyi alıp, Diyarbakır’a götüreceklerini ve bunu Karakol Komutanı Hakan K’nin bilgisi dahilinde yapacaklarını öğrendiğim için o akşam gidip İl Jandarma Kom. Şube’ye ihbarda bulundum. Yarın nakliyenin olacağını söyledim. Zaten benim ihbarım üzerine de Ferhat ve Kemal’de uyuşturucu madde yakalandı. Ben bu işe sanık Hakan K’nin dahil olduğunu bizzat sanık Ferhat ve Kemal’den öğrendim.” 

‘Örgüt mensubu değil, korucuyum’

Sorgusunda diğer sanık müdafilerinin sorularını da yanıtlayan Yüksel B, dosyada adı geçen İbo isimli şahıs kendisini örgüt mensubu olarak bilse de aslında korucu olduğunu, muhbir olarak kullandığı kod ismin ise “Seyda” olduğunu açıkladı. 

Mahkeme, 3 uzman çavuşun askerin tutukluluk  hallerinin devamına, Yüksel B’nin muhbir olup olmadığının ilgili birimden sorulmasına karar vererek bir sonraki duruşmanın Mayıs 2021’de görülmesine karar verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.