Gözaltında coplu işkence

Avukat Vedat Çağırtekin

Avukat Vedat Çağırtekin

  • İstanbul’da gözaltına alınan Mehdi Mıhçı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) işkenceye maruz kaldı. 

 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Avukat Vedat Çağırtekin, müvekkili Mehdi Mıhçı’nın, İstanbul’da 7 Ağustos akşamı TEM polisleri tarafından akşam saatlerinde bir arkadaşıyla dışarıda oturdukları sırada gözaltına alındığını belirtti. Avukat Çağırtekin, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne (TEM) götürülen Mıhçı’nın, ilk andan itibaren işkenceye maruz kaldığını söyledi. Müvekkilinin nezarete alınmadan mülakat adı altında bir odaya kapatılarak TEM ekipleri tarafından sorgulandığını söyleyen Çağırtekin, “Etkin pişmanlıktan yararlanması için bilgi vermesi yönünde zorlanmış. Daha sonra yeterli bilgi vermediği ve iş birliği yapmaya yanaşmadığı gerekçesiyle şiddet uygulanmış. Konuşmazsa kendisinin ve ailesinin öldürüleceği tehdidi yapılmış” dedi.

İkinci gün de işkence

Çağırtekin, müvekkilinin ikinci gün de aynı odaya alınarak saatlerce hakaret ve tehditlerle darp edilerek yine işkenceye maruz kaldığını söyleyerek, iş birliğine yanaşmadığı gerekçesiyle bu sefer de makattan cop sokulması, cinsel organının ezilmesi, cinsel organının sıkılması gibi insanlık dışı, onur kırıcı işkence yöntemlerine maruz bırakıldığını kaydetti. Çağırtekin müvekkilinin insanlık dışı uygulama ve işkenceye karşı 9 Ağustos’tan itibaren süresiz açlık grevine girdiğini aktararak, “Buna rağmen aynı ekipler tarafından sistematik olarak hakaret ve işkence suçu işlenmeye devam edilmiş” diye konuştu. 

Konuşmakta zorluk çekiyor

Gözaltına bulunan müvekkili ile yaptığı görüşmeye ilişkin de bilgi veren Çağırtekin, şunları paylaştı: “Görüşmede müvekkilimin konuşurken zorluk çektiği, göz kapaklarının istemsizce kapanması sebebiyle uykusuz bırakıldığı anlaşılıyordu. Etrafını kontrol etmesi sebebiyle korktuğunu, can güvenliğinden endişe duyduğunu, ailesine zarar verilmesinden çekindiğini gözlemledim. Uğradığı darp ve saldırı sonucu oturmakta zorluk çekiyordu. Ayrıca kendisine darp izleri sorduğumda çoğunlukla karın ve kasıklarına darbe vurulduğunu; bunun dışarıdan izlerin gözükmemesi için kasıtlı yapıldığını düşündüğünü aktardı.”

Emniyet: Bazen abartıyoruz

Yapılan işkencenin sosyal medya üzerinden duyulması üzerine Emniyet yetkililerinin kendisi ile görüştüğünü aktaran Çağırtekin, “Görüşmeye gittiğimde Emniyet yetkilileri, ‘müvekkiliniz bize iftira atıyor. Bazen arkadaşlarımız fazla abartabilir ama işkence yok’ dedi. Ben de ‘Bu durumun aydınlatılması ve işkenceye karışan emniyet yetkililerin yargılanması için gerekli yasal işlemleri başlatacağız’ dedikten sonra görüşme son buldu” dedi.

Çağırtekin, bu görüşmeden sonra Mıhçı’ya yapılan kötü muamele ve işkencelerin son bulduğunu; Mıhçı'nın polise ifade vermeyi reddettiğini ekledi. 

ÖHD’den açıklama    

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi (ÖHD) konuya ilişkin sanal medya hesaplarından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Bilindiği üzere işkence veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele ya da ceza, her koşulda ve özellikle de gözaltında, sorgulama sırasında ve kişinin suçlandığı maddelere göre değişmeksizin mutlak olarak yasaktır. Şiddetin devlet güvenliği; işkence görenlerin ise 'devletin bütünlüğüne zarar veren' kişilermiş gibi gösterilerek bu suçun meşrulaşmasına izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde ortaya çıkan tüm iddiaların etkili bir şekilde soruşturulup kovuşturulmasını, sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu iddiaları aydınlatma yükümlülüğü olan Adalet Bakanlığını göreve davet ediyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.