Mevsimler kaydı, erikler çiçek açtı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Erik çiçeği

Erik çiçeği

  • Kurdistan ve Türkiye genelinde yaşanan kuraklık devam ederken, İstanbul'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı ağaçlar çiçek açtı.

Kurdistan ve Türkiye genelinde yaşanan kuraklık devam ederken, İstanbul'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı ağaçlar çiçek açtı.

Ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen, birçok bölgede görülen yağış yetersizliği ve ortalamaların üzerindeki hava sıcaklığı alarm veriyor. Önümüzdeki hafta sıcaklıkların daha da artması, bazı bölgelerde 20 dereceye kadar çıkması bekleniyor.

Karadeniz Bölgesi de son yılların en kurak mevsimi geçiriyor. Ay sonuna kadar düzgün bir yağış beklenmeyen bölge, toplamda 15 günü yağışsız geçirecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, mevsim normali olarak beklenen soğuk ve yağışlı hava ise ocak ayının son haftasında gelecek. Ayın 26’sından itibaren yer yer kar yağışlarının başlayacağı kaydediliyor.

İstanbul’da da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle bazı ağaçlar ise yaşanan ‘yalancı bahar’a aldanarak çiçek açmaya başladı. 

Mevsimler kaydı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay,  mevsimlerin kaydığını ve böyle giderse tarımın ciddi ölçüde zarar göreceğini söyledi. Yeşil Gazete’nin haberine göre Tolunay, “Bitkilerin zamanından önce çiçek açması görülüyorsa bu iklimin değiştiğinin göstergesidir. Ciddi bir kuraklık var. Fırtınalar, orman yangınları gibi doğa olaylarıyla daha sık karşılaşacağız. Mevsimler kaymaya başladı. Kış daha geç gelmiş Aralık sonuna kadar kar yağmıştı. Buna benzer mevsimler arası geçişlerin daha hızlı olduğunu görüyoruz. Bahar mevsimlerinin kısaldığını kış mevsiminden doğrudan yaz mevsimine geçildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Barajlar boşaldı

Ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen yeterli yağışın olmayışı ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle barajlarda doluluk oranların düşmesi de endişeleri artıyor.  Kızılırmak’ta da kuraklık sebebiyle su seviyesi büyük ölçüde azaldı. Nehir yatağında da adacıklar ortaya çıktı.

Gıda krizine doğru

Türkiye Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda beklenen yağışın gelmemesi durumunda tarımsal faaliyetlerin ciddi şekilde zarar göreceğini belirtmişti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.