Musul'da Türk yayılmacılığı artıyor

Argeş Şengalî

Argeş Şengalî

  • Gazeteci Argeş Şengalî, Türkiye’nin Musul’un çevresinde çok sayıda üs kurduğunu söyledi. 

Türkiye ve Amerikan Birleşik Devletleri’nin (ABD) baskısıyla Hewlêr ve Bağdat arasında imzalanan “Şengal Anlaşması” sonrası Êzidîlerin kutsal mekanı olan Şengal’e saldırılar başladı. Sürekli Türkiye’nin hava saldırılarıyla hedef aldığı Şengal, imzalanan anlaşma sonrası Irak ordusu tarafından kuşatma altına alındı. Irak ordusu, 2 Mayıs’ta da saldırdı; günler süren çatışmaların ardından halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Irak ordusu, bölgedeki varlığıyla Şengal’e yönelik tehditlerini sürdürüyor. MA'ya konuşan bölgedeki gazetecilerden Argeş Şengalî, “Köy ve kasabalarda tank ve toplarıyla bekliyor. Özellikle Sikini tarafında çok sayıda tank ve top konuşlandırdı. Êzidîleri 2014'ten önceki Şengal’e döndürmek istiyorlar” dedi. 

Şengalî, aslında Kuzey-Doğu Suriye ile Şengal arasında duvar inşa edilmesiyle savaş ilan edildiğini ifade ederek, "Rojava, 2014’te kapılarını Şengal’e açarak, Êzîdîlere nefes oldu. Bu duvarla Êzîdîlerin nefesini kesiyorlar. Irak'ta Şengal dışında hiçbir yere sınır kurulmadı. Türk devleti, Güney Kürdistan'a 60 kilometreden fazla uzandı. Başika ve Musul'a ulaştı. 30-40'tan fazla askeri üslerini kurdu. Irak hükümeti neden topraklarının ihlal edildiği yerde duvar yapmıyor” diye sordu. 

Musul’daki hegemonyası genişliyor

Musullu siyasi aktivist Ahmed Halid de Irak’ın Melume ajansına verdiği demeçte, “Muhammed Halbusi, Türk şirketlerini Musul’daki farklı sektörlere getirerek Musul’daki Türk egemenliğini ve gücünü genişletmek istiyor” dedi. Ahmed Halid konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti; “Halbusi’nin bu adımları, Irak’ın Sünni bölgeleri üzerindeki Türk hegemonyasını ve gücünü genişletme projesinin bir parçasıdır. Bu nedenle Halbusi, Musul’da Türk firmaları dışındaki diğer ülkelerin şirketlerine engel oluyor ve izin vermiyor. Fransız şirketinin Musul havaalanını yenileme çalışmalarına izin verilmedi. Bunun yerine proje şu ana kadar çalışmalarının sadece yüzde 1’ini tamamlayan bir Türk şiketine verildi.”NİNOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.