Mutlu bir rüya: Kürdistan’a dönmek
Kültür/Sanat Haberleri —
- Türkiye’deki baskılardan ötürü dört yıl önce Paris’e göç eden Aram Taştekin, ilk oyunu olan “Mutlu Rüyalar Oteli” ile seyircinin karşısına çıktı. Oyun Taştekin’in Kürdistan ve Türkiye’de başından geçen gerçek hikayelerin bir kombinasyonu.
JİYAN ELMA/PARİS
Türkiye’deki baskılardan ötürü dört yıl önce Paris’e göç eden Sanatçı Aram Taştekin, Heidegger’in “Köklere Bağlılık” felsefesini yaşamına ince motiflerle nakşediyor. Taştekin, diasporaya gelir gelmez ilk iş olarak Kürdistan’da yaşanan/yaşanmakta olan “yurtsuzluk” üzerine çalışmalar yapıyor. Sıkı bir dil eğitiminin ardından sahneye yüzünü dönen Taştekin, ilk oyunu olan “Mutlu Rüyalar Oteli” ile seyircinin karşısına çıktı.
Yurdunu arayan insan
"Mutlu Rüyalar Oteli" oyunu sanatçı Taştekin’in Kürdistan ve Türkiye’de başından geçen gerçek hikayelerin bir kombinasyonu. Oyun Türkiye ve Kürdistan’ın farklı şehirlerinde geçiyor. Oyunu izlerken, “insan kendi yurdunu arayan bir canlıdır” demekten kendini alıkoyamıyorsun. Bütün oyun boyunca karşımıza şu soru çıkıyor; “nereye gidiyoruz?”
Oyun bizi eve götürüyor
Bu oyun sürekli eve götürüyor bizi. Nasıl mı? Bazen sahnedeki Yılmaz Güney, bazen de gerilla posteriyle. Tam dalacağın sırada yüreğinin orta yerinde patlamak üzere olan bombayı harekete geçiren erbane sesiyle. Sahnede asılı sürekli yanıp sönen bir lamba var. Bir noktadan sonra sönmeyen ve aydınlatmaya devam eden bir hal alıyor. 1978’de yanmaya başlayan bir aydınlığa götürüyor bu ışık seni. Hakikaten de hep öyle olmuştur, Kürdistan tarihi boyunca onlarca isyan/direniş yaşansa da başkaca sebeplerden sönmüş/bastırılmış. Son ışık yandığı günden bu yana büyük bir özveriyle aydınlatmaya devam ediyor.
Dönme umudunu büyütüyor
Taştekin’in bilinenin aksine acısıyla, tatlısıyla yaşanan bütün bu süreci dramatize etmek yerine güldürüp düşündürtüyor. Bir gün Kürdistan’a dönmenin umudu ve inancını sahneden Kürdistan özlemi çekenlere ve Kürdistan merakına bürünen herkese açıkça ileten Taştekin, hepimizi oyun boyunca mutlu bir rüyaya sürüklüyor.
Fransız izleyiciyi çekiyor
Berthelot Tiyatrosu’nda 7-9 Ekim tarihlerinde üç kez sahnelenen oyunda biletler günler öncesinden tükenmiş. Oyuna gelenlerin tamamına yakını Fransız izleyici. Oyuna dair konuştuğumuz izleyicilerden Emilia, Rojava süreciyle beraber Kürtleri tanımaya başladığını ve Rojava deneyiminden sonra neredeyse Kürtlerin bütün sanatsal faaliyetlerini takip ettiğini söylüyor. Emilia, “Kürtlerin Kürdistan’da yaşananları Fransızların anlayacağı bir dille ele almaları çok çok önemli. Kürtlerin direnişi kadar sanatları da çok özel, bu açıdan böylesi çalışmaları çok kıymetli buluyorum” diyor.
Yeni bölümler Kürtçe olacak
Sanatçı Taştekin ise gösterilen ilgiden memnun. Gazetemize konuşan Taştekin, “Kürdistan’da yaşadıklarım hepimizin yaşadıklarından çok da farklı değil. Asıl amaç nelerin yaşandığını görünür kılmak. Bu amaçla bu yola başvurdum ve gelir gelmez yoğun çalışmalara başladım. Bu oyunun ikinci ve üçüncü bölümleri de olacak. Şuan onların çalışmalarına yanı sıra Kürtçe tiyatro çalışmalarının da alt yapısı ile uğraşıyoruz. Özellikle Fransız izleyicilerden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Amacımız diasporada güçlü bir sanat platformu oluşturmak ve buradaki insanlara mücadeleyi aktarabilmek” diye belirtiyor.
Aram Taştekin’in yazıp oynadığı oyunun yönetmen koltuğunda Elie Guillou ile Noémie Régnaut var. ‘Mutlu Rüyalar Oteli’ Perküsyonunu ise Neşet Kutaş yaptı.
Aralık’ta tekrar gösterilecek
Mutlu Rüyalar Oteli oyunu 9-10 Aralık tarihlerinde tekrar gösterime girecek. Oyunun biletlerini tüm online platformlardan ve sanatçı Aram Taştekin’in İnstagram hesabından (@aramtastekin) temin etmek mümkün.