‘Müziğin birleştirici gücü var’

Kültür/Sanat Haberleri —

AHMET TIRGIL

AHMET TIRGIL

  • Pandemi sürecinde sanal medya üzerinden kurduğu sahneyle üretimini sürdüren müzisyen Ahmet Tirgil, müziğin insanları birleştirici bir gücü olduğunu söyledi.

Ahmet Tirgil, lise öğrencisiyken aldığı bağlama dersleriyle müziğe adım atan ve şimdilerde keman icrasıyla adından söz ettiren müzisyenlerden. Pandemi nedeniyle sanatçıların dinleyenleriyle buluşamadığı bu süreçte dijital medya üzerinde bir sahne kuran Tirgil, "Bir+" ve "With X" projelerini yürütüyor. Tirgil, aynı zamanda bir oda orkestrası olan Anadolu Quartet'deki çalışmalarını sürdürüyor.

Lise yıllarında müzisyen Ali Özalap'tan aldığı bağlama dersleriyle müziği yaşamının bir parçası haline getiren Tirgil, Özalap'tan sadece enstrüman çalmayı değil, dünyayı müzik yoluyla anlamayı öğrendi. Tirgil, 1999 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'ne girince klasik müzik ve kemanla tanıştı.

 

Sanat birleştiricidir

Mezopotamya Ajansı'ndan Dicle Müftüoğlu'na konuşan Tirgil, müzik hayatının Metin Kemal Kahraman ile tanışmasıyla değiştiğini belirtti. Tirgil, yaşadığı değişimi “Genelde Türk Halk Müziği, Kürt Halk Müziği, herhangi isimler koyuyoruz. Ancak Kemal Kahraman ise bunu 'coğrafya müziği' olarak tanımlıyor. Örneğin 'Dersim dört dağ içinde' şarkısının Kurmancî, Türkçe ve Ermenice versiyonunu bulabilirsiniz. Burada milletlerin, halkların müziğinden ziyade o coğrafyanın müziği bu ilişkiyi sağlıyor. Müzik üzerinden birbirimizi anlamaya çalışıyoruz. Hiç bilmediğin bir dilin müziğini algılamak ve oradan merakla dili de anlamaya çalışıyoruz. O yüzden sanatın birleştirici bir unsur olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

 

Dersim’e yerleşti

Erzurum’da doğan ve 5 yaşından sonra ailesiyle Karadeniz’e yerleşen Tirgil, 18 yaşına kadar burada yaşadığını ve 2000 yılına kadar şarkılarda geçen Dersim’i “Mersin” olarak algıladığını ifade etti. 2000 yılında Dersim’de düzenlenen Munzur Kültür Sanat Festivali’nin kendisi için bir dönüm noktası olduğunu sözlerine ekleyen Tirgil, İstanbul’u bırakarak, hayran kaldığı Dersim’e yerleştiğini söyledi.

Dersim’i 2017’de terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Tirgil, o dönem için; savaşın yeniden başlaması ardından barış akademisyenleri ve sendika üyelerinin sokaklara çıkarak barışı talep etmeleriyle birlikte hedef haline geldiklerini, bir kısmının ihraç edildiğini, cezalar verildiğini hatırlattı. Tirgil, bu süreçte yaşananlar nedeniyle istifa ederek, Berlin’e yerleştiğini aktardı.

 

Bir+ projesi başlattı

Pandemi dönemine kadar sanal medya kanallarıyla ilişkisinin zayıf olduğunu söyleyen Tirgil, konser temposu nedeniyle Youtube gibi kanallara içerik üretmeye zamanı olmadığını belirtti. Konserlerin olamadığı bu süreçte sanal medya portallarındaki takipçilerini arttırmaya çalıştığını dile getiren Tirgil, “Bu boşlukta bir şeyler yaptım. İlk olarak "Bir +" projesini başlattım" diye ifade etti. Arkadaşıyla yaptığı ilk videonun ilgi görmesiyle projeyi sürdürme kararı aldığını sözlerine ekleyen Tirgil, projenin çok dilli ve kültürlü bir çalışmaya dönüştüğünü söyledi.  Bu çalışma devam ederken profesyonel müzisyenlerden de tekliflerin artması üzerine “With X” (X ile) projesini başlatan Tirgil, bu ikinci projesinde de tanınan ve tanınmayan profesyonel güzel seslerle sahne aldığını ifade etti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.