Öcalan ile müzakere edin

Büyük Özgürlük Yürüyüşü

Büyük Özgürlük Yürüyüşü

  • Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nün Qers kolunun dünkü ilk durağı Çewlîg’te konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, birlikte yaşamın koşullarının oluşması için Kürt sorununun demokratik çözümünün sağlanması gerektiğini söyledi.
  • Koçyiğit, “Kürt sorunu, Sayın Öcalan ile müzakere edilerek çözülür. İmralı’nın kapılarını kapatarak, güvenlik ve zulmün kapılarını açtılar. İşte biz barışın yolunu açmak için yürüyoruz. Boğulmak istenen barış iradesine sahip çıkıyoruz. İmralı’nın kapılarını açın” dedi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık grevi 76. gününde. Tutsaklar, taleplerine yanıt verilmemesi halinde Uluslararası Komplo'nun yıl dönümü olan 15 Şubat'tan itibaren yeni bir aşamaya geçeceklerini duyurmuştu. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de 7 kentte devam ediyor. Bu kapsamda Kuzey Kurdistan'daki sivil toplum örgütleri ve partilerin, Qers ve Wan'dan 1 Şubat'ta başlattığı ve 15 Şubat’ta Amara’da tamamlamayı planladığı Büyük Özgürlük Yürüyüşü ise 10. gününde.

Her il ve ilçeyi yürüyen özgürlük yürüyüşçüleri, Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride dikkat çekerek, tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için çağrılarını yineliyor. Yürüyüşçüler, günlerdir gittikleri her kentte alkış, zılgıt ve sloganlarla karşılanıyor.

 

 

Wan kolu

Wan’dan yola koyulanlar, önceki gün Sirnex’in Hezex (İdil) ilçesinin ardından Mêrdîn’in Nisêbin ilçesinde büyük bir coşkuyla karşılandı. İlçe merkezinde yapılan yürüyüş ardından DEM Parti Nisêbîn (Nusaybin) ilçe örgütüne geçen heyet, sonrasında Sitilîlê (Akarsu) köyündeki Kürt bilge Musa Anter’in (Apê Musa) mezarını ziyaret etti. Burada konuşan DEM Parti Agirî Milletvekili Sırrı Sakık, Musa Anter ile karşılaşmasını hatırlatarak, şunları söyledi: “Apê Musa ile bizim yollarımız 1991’de Halkın Emek Partisi’ni (HEP) kurarken kesişti. O dönem biz Kürtler bir parti kurma arayışındaydık. Apê Musa, o günden bugüne kapatılan partilerimize rağmen bugün DEM Parti ile yolumuza devam ediyoruz. Siz küçücük bir köyde doğup tüm dünyaya yayıldınız. Bugün generalleriniz her yerde. Apê Musa her yerde. Burası bir ölüm coğrafyasıdır. 20 bin faili meçhul cinayet işlendi. Bu cinayetleri işleyenleri çok iyi biliyoruz. Cinayeti işleyenlerle yargılayanların bir olduğunu biliyoruz. Kürt halkı bu katilleri çok iyi biliyor. Zindanda her yerde mücadele devam ediyor. Sayın Öcalan tecrit altında. Bizler de bu halkın sesini duyurmak için alanlardayız. Bedeli ne olursa olsun sizin bıraktığınız mirası sürdürmeye devam edeceğiz. Sonucunda ne olursa olsun ölüm de olsa bunu sürdüreceğiz. Sen hep bizim yüreğimizde olacaksın.”

Ziyarette bulunan heyet Musa Anter’in mezarına karanfil bıraktı.

 

 

Nisêbîn’den Mêrdîn’e

DEM Parti Nisêbîn binası önünde halkla tek tek tokalaşan Özgürlük Yürüyüşçüleri, “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla il merkezine uğurlandı. Mêrdîn girişinde yürüyüşe geçen Özgürlük Yürüyüşçüleri, bir sonraki durakları olan Mêrdîn'in Artuklu ilçesinde bulunan Mensurîye’de (Yalımköy) büyük bir coşkuyla karşılandı. Mensurîye köyünde "Bijî Serok Apo" sloganıyla karşılanan Özgürlük Yürüyüşçülerine çiçekler sunuldu. DEM Parti Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk ile Agirî Milletvekili Sırrı Sakık da karşılayanlar arasında yer aldı. Özgürlük Yürüyüşçüleri erbane ve çekilen halaylarla selamlandı. 

Eski Mêrdîn'de yapılan yürüyüş ile esnaf ziyaret edildi. Yürüyüş sırasında "Bimre koletî, bijî azadî", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla yapılan yürüyüş halktan yoğun ilgi gördü. Yürüyüş sırasında "Li Dijî Tecridê Rabe" pankartı açıldı. Esnaf, Özgürlük Yürüyüşçülerini kapıda karşıladı. Esnaf ile tokalaşan Özgürlük Yürüyüşçülerine trafikte olan yurttaşlar korna çalarak destek verdi. 

 

 

Tecridi kıracağız

Yürüyüşün ardından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü önünde açıklama yapıldı. Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, "Hep birlikte Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kaldıracağız. İmralı’daki tecrit tüm halklara, kadınlara, emekçilere uygulanan tecrit haline gelmiştir. Dolayısıyla biz Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kalkmasını, Kürt sorununun demokratik şekilde çözülmesini, diyalog ve müzakerenin tekrar başlatılarak, barışın sağlanması gerektiğini her zaman söyledik. Yürüyüşümüz tecridi muhakkak kıracaktır" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından Adalet Nöbeti'ni sürdüren aileler ziyaret edildi. 

Qers kolu

Kışın tüm soğuğu ile etkili olduğu kentlerden başladıkları yolculuklarında nispeten daha sıcak kentlere doğru yol almayı sürdüren Qers (Kars) kolu ise sırasıyla Bazarcix (Dağpınar), Dîgor (Digor), Qulp (Tuzluca), Îdir (Iğdır), Bazîd (Doğubayazıt), Diyadîn (Diyadin), Avkevir (Taşlıçay), Agirî (Ağrı), Panos (Patnos), Milazgir (Malazgırt), Kop (Bulanık), Qerecoban (Karaçoban), Xinûs (Hınıs), Gimgim (Varto), Kanîreş (Karlıova) ve Dep’te (Karakoçan) halkla buluşarak, önceki gün Kurdistan ve Kürt Özgürlük Hareketi için önemli kentlerden biri olan Dêrsim’e ulaştı. Karşılaştıkları engelleme girişimlerine rağmen vardıkları il, ilçe ve köylerde büyük sevgi gösterileri ile karşılaşan Özgürlük Yürüyüşçüleri, Dêrsim’de de benzer bir manzarayla karşılaştı. Sakine Cansız ile Aysel Doğan için yapılan anmalarda yürüyüşçüler mücadeleyi büyütme sözü verdi. Yürüyüşçüler Gola Çetu, Ana Fatma ve 38 Kayalıkları’nı ziyaret ederek, Kürt Halk Önder iAbdullah Öcalan’ın özgürlüğü için lokma pay edip çerağ yaktı.

Tekçi anlayışa karşı

Qers kolunun dünkü ilk durağı ise Çewlîg’ti. Kent girişinde çok sayıda kişi, yürüyüşçüleri karşıladı. Coşkunun hakim olduğu karşılamada, sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı. Yürüyüşçüler, daha sonra kent merkezine kadar yürüyerek, burada bir açıklama yaptı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürtlerin tarihi ve dilinin inkar edildiğine işaret ederek, "100 yıldır bu tekçi anlayış devam ediyor. İşte biz bu tekçi anlayışa karşı yürüyoruz" dedi. 

Barış yolunu açmak için

Birlikte yaşamın koşullarının oluşması için Kürt sorununun demokratik çözümünün sağlanması gerektiğini vurgulayan Koçyiğit, şunları söyledi: “Kürt sorunu, Sayın Öcalan ile müzakere edilerek çözülür. İmralı’nın kapılarını kapatarak, ortak yaşama iradesini ortadan kaldırdılar. İmralı’nın kapılarını kapatarak, güvenlik ve zulmün kapılarını açtılar. İşte biz barışın yolunu açmak için yürüyoruz. Öcalan’dan haber alamıyor, sağlığını ve koşullarını bilmiyoruz. Sayın Öcalan’ın sesini duyamıyoruz. Boğulmak istenen barış iradesine sahip çıkıyoruz. Gerçekten demokrasi istiyorsanız İmralı’nın kapılarını açacaksınız. Barış istiyorsanız, Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayacaksınız.”

 

 

Ceylan mezarı başında anıldı

Çewlîg’ten öğleden önce yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, Amed’in Licê ilçesine bağlı Xanbaz (Hambaz) mezrasında 28 Eylül 2009’da hayvanlarını otlatırken havan mermisiyle katledilen Ceylan Önkol’u mezarı başında andı. Çêwlig’in Dara Hênê (Genç) ilçesine bağlı Dolek köyünde mezar başında yapılan anmaya Önkol’un annesi Saliha Önkol ile köy halkı katıldı. Mezar başında yapılan duaların ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, “Kurdistan'da güvenlikçi politikalar nedeniyle 1990'lı yıllardan bu yana birçok insan vahşice katledildi. Demokratik taleplere karşı kirli bir savaş yürütüldü. Birçok ailemiz metropollere göç etti. Savaştan en çok olumsuz etkilenenler ise kadınlar ve çocuklar oldu. Kurdistan’da çocuklar asimilasyon politikalarına maruz bırakıldı, bombalarla katledildi” dedi. 

Çocukların özgür yaşaması için

Kurdistan’da zırhlı araç ve asker, polis kurşunlarıyla katledilen çocukları anan Parlak, “Katliamlar kabul edilemez. Çocuklarımız kendi topraklarında özgür yaşayamıyor. Bizim de bugün yaptığımız yürüyüşün amacı çocuklarımızın kendi topraklarında özgür yaşaması içindir. Çocuklarımızın kendi ana dilinde eğitim görmesini talep ediyoruz. Bu demokratik taleplerimize karşı güvenlikçi politikalar devam ediyor. Tecrit gün be gün derinleştiriliyor. Sayın Öcalan şahsında toplumun tamamı tecrit altında. Yürüyüşteki bir diğer amacımız bu tecridi teşhir edip, kırarak Sayın Öcalan’ı fiziki özgürlüğünü sağlamak. Bunu yaparsak çocuklar kendi topraklarında özgür yaşar” diye konuştu. 

Hayalleri yarım kalmayacak

Kurdistan’da asker, korucu ve polislerin işledikleri suçların cezasızlık politikası ile ödüllendirildiğini ifade eden Parlak, şunları ekledi: “Buna karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Suç işleyen herkesin cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız. Çocuklarımızın hayallerinin yarım kalmasını istemiyoruz. Yitirdiğimiz her çocuğumuzu mücadelemizde yaşatacağız. Bir Ceylan katledildi bugün Kurdistan’da binlerce Ceylan var. Her evde bir çocuğun adı Ceylan. Bu katliamı unutmayacağız ve hesabını soracağız. Sayın Öcalan özgür olana kadar bu yürüyüşümüz devam edecek.” ÇEWLÎG/MÊRDÎN 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.