Oder Nehri’nde ekolojik felaket

Toplum/Yaşam Haberleri —

Oder Nehri / Foto: AFP

Oder Nehri / Foto: AFP

  • Polonya ve Almanya sınırında akan Oder Nehri’nde toplu balık ölümleri gerçekleşiyor. İki ülke yetkilileri de balık ölümlerinin nedenini araştırıyor.

Polonya ve Almanya sınırında akan Oder Nehri’nde toplu balık ölümleri gerçekleşiyor. İki ülke yetkilileri de balık ölümlerinin nedenini araştırıyor.

Geçtiğimiz aydan bu yana nehrin yüzlerce kilometrelik bölümünde binlerce balığın öldüğü görüldü. Suya zehirli bir maddenin karıştığı düşünülüyor. Ancak testlere rağmen kimyasalın ne olduğu hala kesin olarak bulunabilmiş değil.

İki ülke birbirini suçluyor

Alman hükümetinin çevre felaketi uyarıları üzerine insanlara nehirden uzak durmalarını söylendi. Ancak çevre aktivistleri her iki ülkedeki yetkilileri felakete hızla müdahale etmek ve insanları korumak üzere birlikte çalışmamakla suçladı.

Alman yetkililer ise Polonyalı makamları ölümler hakkında kendilerine bilgi vermemekle suçluyor.

Nehre kimyasal atılmış

BBC’nin haberine göre Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Cuma günü bazı çevre yetkililerini görevden aldı. Morawiecki, sorunun başlangıçta "yerel" bir sorun olarak varsayıldığını ancak daha sonra “çok daha büyük” olduğunun fark edildiğini söyledi.

Nehrin iyileşmesi "yıllar" alabileceğini dile getiren Polonyalı başbakan, büyük miktarda kimyasal atığın nehir yatağına döküldüğünü öne sürdü.

Almanya'nın doğusundaki Brandenburg eyaletinden bir yetkili ise test sonuçlarında suyun oksijen seviyelerini arttığını ve bunun da yabancı bir maddenin varlığına işaret ettiğini söyledi.

Oder Nehri, 40 yerli balık türüne ev sahipliği yapan temiz bir nehir olarak kabul görüyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.