Ölümün ötesine de geçsen Kürtlükten vazgeçiremezsin

  •  70 yaşındaki 10 çocuk babası Ramazan Turan’ı gizli tanık itirafçı iftiralarıyla “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutukladılar, deliller olarak da evindeki gıda fazlalığını gösterdiler. Yaşlı ve hasta olmasına rağmen 22 gün boyunca tek kişilik hücrede tutup ardından yaşamını yitirdiğini bildirdiler. 
  •  Şüpheli ölüme rağmen otopsiye avukatları alınmadı. Ambulans, cenaze aracı, tabut verilmedi; hastanede yıkanması engellendi, çağrılan imama müsaade edilmedi. Öldürmekle bile yetinilmediğini belirten yengesi Momê Turan, bunun ötesinedikkat çekti. 
  •  Momê Turan “Ramazan her zaman halkına bağlıydı ve öyle de anılacaktır. Bizler yitirdiğimiz canlarımızın parçalarını dahi halen bulmamış insanlarız” dedi. Eşi Hanım Turan ise şunları altını çizdi: “Hiçbir pişmanlığımız yok, başımız diktir ve onunla onur duyuyoruz.”

Gizli tanık ifadeleriyle “örgüt üyeliği”nden hapis cezası verilen 70 yaşındaki Ramazan Turan, konulduğu cezaevinde 22 gün boyunca tutulduğu tek kişilik hücrede yaşamını yitirdi. Turan Ailesi, yaşananların zulüm olduğunu söyledi. 

Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tek kişilik hücrede tutulurken Cuma günü yaşamını yitirdiği bildirilen 70 yaşındaki Ramazan Turan, ikamet ettiği Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Gise (Yapraklı) köyünde sürekli baskı ve tehditlere maruz kaldı. Hayvancılıkla uğraşan Turan hakkında itirafçılar ve gizli tanıkların şikayetiyle 2011’de “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda 21 Nisan 2013’te tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yaklaşık iki yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Turan’a, “Örgüte yardım etmek”ten hapis cezası verildi. Karar, temyiz için Yargıtay’a götürüldü. Yargıtay, Turan’a “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan değil “Örgüt üyesi olmak” suçundan ceza verilmesi gerektiğine hükmederek, dosyayı tekrar yerel mahkemeye gönderdi. 

Evindeki gıdalar fazla 

3 gizli tanık ve 1 itirafçının ifadeleriyle, “Sürekli Irak’a gittiği, örgüt üyelerine yardım malzemeleri götürdüğü, evinde çok fazla gıda maddesi bulundurmak”la suçlanan Turan’ın, “Fedai” kod ismini kullandığı iddia edildi. Yargılamanın tüm süreçlerinde ifade veren Turan ise suçlamaları kabul etmedi. Turan ifadesinde, “Benim 10 çocuğum var. Ben çocuklarıma bakamıyorum, örgüte nasıl yardım edebilirim?” sorusunu sordu.

Ramazan Turan

Yargıtay da onadı 

Yeniden yapılan yargılamada ise yerel mahkeme bu kez Turan’a “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Tekrar yapılan itiraz üzerine Turan’ın cezası, Aralık 2021’de Yargıtay’da onandı. Cezanın onanmasının ardından köyüne giderken yol kontrolü sırasında gözaltına alınan Turan, ardından 31 Aralık 2021’de tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gönderildi. 

22 tek kişilik hücrede 

Tutuklanmasıyla tek kişilik hücreye konulan Turan’ın 22 gün boyunca kaldığı hücrede geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği öne sürüldü. Van Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemleri avukatları olmadan yapıldı.

Kayyum tabut bile vermedi

Ailenin cenazeyi Hakkari’ye götürebilmek için talep ettiği cenaze aracı ve tabut ise devşirme bir devlet memuru olan kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nce verilmedi. Bunun üzerine aile kendi imkanları ile marangozda tabut yaptırmak zorunda kaldı. 

Hastanede yıkatmadılar 

Turan’ın cenazesini Hakkari’ye götüren konvoy sık sık durdurularak yurttaşlar Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildi. Kente ulaşan Turan’ın cenazesi, bu kez Hakkari Devlet Hastanesi’nde yıkanması engellendi. Aile cenazeyi, Turan’ın yaşadığı eve götürerek burada yıkadı. 

İmama izin vermediler

Dini vecibelerin yerine getirilmesi için çağrılan mahalledeki cami imamına da İl Müftülüğ’ünce izin verilmedi. Turan’ın cenazesi daha sonra Hakkari’de toprağa verildi. 

Hanım Turan

22 gün karantina mı olur? 

Yaşananları anlatan Turan’ın eşi Hanım Turan, eşinin cezaevinde karantina gerekçe gösterilerek 22 gün boyunca tek kişilik hücrede tutulduğunu ve hiçbir haber alamadıklarını ifade etti. Çocuklarının birçok kez cezaevini aradığını, ancak “Karantinadadır” diye yanıt verildiğini kaydeden Turan, “22 gün karantina süresi nerede görülmüş” diye sordu. 

Onunla onur duyuyoruz

“Hiçbir pişmanlığımız yok, başımız diktir ve onunla onur duyuyoruz” diyen Turan, sonuna kadar eşinin davasının mücadelecisi olacağını vurguladı. 

Ölümü şüphelidir

Babasının ölümünün şüpheli olduğunu, açlık ve zehirlenmeden dolayı olabileceğini belirten kızı Revşan Demirel, 22 gün boyunca “ne zaman telefon açacak” heyecanı ile babasından habir beklediklerini söyledi. Turan, “Daha bu halka neler yaşatacaksın? Yeter artık! Bu zulüm politikanıza artık son verin” dedi. 

Momê Turan

Halkına bağlı yaşadı 

Yengesi Momê Turan, Turan’ın sözünün eri ve tüm kalbinin doğruluğuyla kendi halkı için mücadele eden biri olduğunu vurguladı. Turan, şunları söyledi: “Yaşlı haliyle iki yıl boyunca cezaevinde tutuklu kaldı. Ramazan her zaman halkına bağlıydı ve öyle de anılacaktır. Biz Ramazan’ın neden öldüğünü halen bilmiyoruz. Susuzluktan mı veya açlıktan mı yaşamını yitirdi bilemiyoruz. Bir insan ölüyor ama ambulans, cenaze aracı, tabut esirgeniyor ve yıkanmasına izin verilmiyor. Bunun ötesi yok artık. Bir insana ölümden başka ne yapacaklar merak ediyorum. Bizler yitirdiğimiz canlarımızın parçalarını dahi halen bulmamış insanlarız. Tüm bunlara rağmen hala halkımızla birlikteyiz. Hasta tutuklular serbest bırakılsın ve tedavileri yapılsın. Cezaevlerinin kapıları açılsın ve bizler de topraklarımızda özgürce yaşayalım” dedi. 

HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.