44 yıldır dimdik ayakta

  • ‘Üç-beş çapulcu’ dediler, dünyanın en büyük devlet dışı askeri ve siyasi organizasyonu oldu. ‘Bir ayda köklerini kuruturuz’ dediler, 44 yıldır ayakta ve dört sömürgecinin de kabusu olmayı sürdürüyor.

 

Artık ‘Çöktürme Planı’nın çöktüğünü, AKP-MHP faşizminin sonunun geldiğini; zorla ya da seçimle gideceğini belirten PKK Merkez Komitesi, Şimdi esas gündemin AKP-MHP faşizmini yıkacak bir mücadeleyi geliştirmekle birlikte, Türkiye’nin yeni yönetiminin nasıl şekilleneceği olduğuna işaret etti. Merkez Komitesi, rejimi hileli yollarla ayakta tutma çabalarına fırsat vermeyeceklerinin altını çizerek, üç kesime de çağrıda bulundu: ”Demokratik siyaset güçleri demokratik alternatif yaratmayı başarmalı. KDP gibi iş birlikçi güçler payanda olmaktan kurtulmalı. ABD ve AB gibi dış güçler, rejimi ayakta tutmak için oynamaktan vazgeçmeli.”

Temelleri 1973 Newroz’unda atılan; Amed’in Lice ilçesinin Fis köyünde 26-27 Kasım 1978’de kuruluş kongresini yaparak resmi kuruluşunu gerçekleştiren PKK, 44 yaşına giriyor. Kuruluş yıl dönümüyle ilgili dün yazılı bir açıklama yapan PKK Merkez Komitesi, ”Önderliksel Doğuşun ve PKK’nin temellerinin atılışının 50. yılı” olduğunu belirterek, ”Son 50 yıla damgasını vuran Önder Apo gerçeği ve PKK mücadelesi olmasaydı Kürdistan’ın ve Kürt halkının durumu ne olurdu?” sorusuna yanıt verdi: ”Bugün bu dünyada Kürdistan ve Kürtlük adına hiçbir şey kalmaz, sömürgeci-soykırımcı zihniyet ve siyaset tam başarı kazanmış olurdu. İşte yaklaşık 50 yıllık mücadeleyle Önder Apo ve PKK söz konusu soykırımı önledi, Kürt halkının varlığını ve özgürlüğünü garantiledi, insanlığı yeni bir soykırım lekesinden kurtardı. Bu gerçeği yeminli Kürt ve PKK düşmanı olanlar dışında bugün herkes kabul ediyor.”

43 yılda varılan düzey

Öcalan ve PKK’nin 43 yıllık tarihi özgürlük mücadelesiyle Kürt insanını ve toplumunu özgürlük temelinde yeniden yarattığını belirten Merkez Komitesi, açıklamasını şöyle sürdürdü: ”Kürt halkının ve tüm ezilenlerin özgürlük ruhu, bilinci, inancı, iradesi, örgütü ve eylemi oldu. Savunmasız Kürt halkını öz savunma bilincine ve gücüne kavuşturdu. Ulusal Diriliş Devrimi’ni gerçekleştirdi, demokratik ulus gelişimini başlattı. Faşist-soykırımcı egemenliğe ciddi darbeler vurarak, Kürt halkı için özgür yaşam ve demokratik yönetim yolunu açtı. Başûrê Kurdistan’ın siyasi statü kazanmasında belirleyici rol oynadı. Rojava Özgürlük Devrimi ile tüm ezilenler için yeni bir umut yarattı. Şengal’de Êzîdî Kürt soykırımını önleyerek ve insanlığın başına bela edilmiş olan DAİŞ’i yenilgiye uğratarak insanlığın onurunu kurtardı. Her türlü yalan ve demogojiyi deşifre ederek Türkiye ve Ortadoğu’da büyük bir aydınlanma geliştirip demokratik devrimin önünü açtı.

Kadın Özgürlük Devrimi

Ekolojik devrimle birlikte Kadın Özgürlük Devrimi’ni toplumsal özgürlüğün ve demokrasinin temeli yaptı. İktidar ve devlet sisteminin yarattığı tüm toplumsal sorunlar için çözümün yolunu açtı. Tüm ezilenler için kurtuluşun bilincini, örgütünü ve eylemini ortaya çıkardı. Bugün PAJK öncülüğünde ve YJA Star kahramanlığıyla gelişen Kadın Özgürlük Devrimi Kürt halk varlığının ve özgürlüğünün garantisidir. Aynı zamanda bin yılların erkek egemen zihniyetini/siyasetini parçalayarak kadın özgürlüğünü ve bu temelde toplumsal özgürlüğü geliştiriyor.

40 binden fazla şehit verilerek

Elbette söz konusu tarihi gelişmelerin yaratılması kolay olmadı. Önder Apo insan üstü bir çaba gösterdi, PKK ise fedai çizgisinde savaştı. 43 yılın her anı kahramanca mücadeleyle geçtı. 43 yılın her gününde kahramanlık destanları yazılıp onlarca kahraman şehit verildi. Tarihi gelişmeler, 40 binden fazla şehit verilerek ve onların gücüyle yaratıldı. Kürt halkının en yiğit kızları ve oğulları fedai çizgisinde mücadele etti.”

43. yılda yaşananların özeti

Merkez Komitesi, açıklamasında 43. yılda yaşananları da özetledi: ”ABD ve KDP’den destek alan AKP-MHP faşizmi, PKK’yi imha ve tasfiye etmek amacıyla planlı bir topyekun saldırıda bulundu. Psikolojik savaştan askeri işgale kadar her türlü yöntemi ve aracı kullandı. Hareketimiz ve halkımız da Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen topyekun bir direnişi Dem Dema Azadiyê Ye Hamlesi temelinde geliştirdi. Kahraman gerilla güçlerinin başta Garê, Metîna, Zap ve Avaşîn olmak üzere tüm Medya Savunma Alanları‘nda ve Bakurê Kurdistan’da geliştirdiği fedai direnişi, düşman saldırılarını kırmada öncü rol oynadı. AKP-MHP faşizmi kimyasal silah kullanmasına rağmen direnişi kıramadı. Böyle bir gerilla direnişine dayanan halkımız, başta kadınlar ve gençler olmak üzere dört parça Kürdistan’da ve yurt dışında sürekli eylemlilik geliştirerek hamlemizi başarıya ulaştırmayı sağladı. Tutsaklar zaten sürekli bir direniş içinde oldu ve hamleye en büyük katkılardan birini yaptı.

ABD ve KDP desteğindeki AKP-MHP faşizminin PKK’yi imha ve tasfiye planı boşa çıkarıldı. AKP-MHP faşizmi açıkça yenildi. 43. mücadele yılına Garê zaferiylegiren kahraman gerillamız, 23 Nisan’dan bu yana süren Metîna, Zap ve Avaşîn savaşının da kazananı oldu. Gerilla direnişini kıramayan faşist AKP-MHP sürüleri, işgal ettikleri birçok alandan çekilmek zorunda kaldı. Artık ‘Çöktürme Planı’nın kendisi çöktü, AKP-MHP faşizminin sonu geldi. Çok açık ki; zorla ya da seçimle AKP-MHP faşizmi artık gidecektir.”

Demokratik alternatif zamanı

Şimdi esas gündemin AKP-MHP faşizmini yıkacak bir mücadeleyi geliştirmekle birlikte, Türkiye’nin yeni yönetiminin nasıl şekilleneceği olduğuna işaret eden PKK Merkez Komitesi, nitekim hem ABD ve dış güçlerin hem de CHP ve sistem içi güçlerin bu yönlü yoğun bir arayış içinde olduklarına dikkat çekti. Hiçbir partinin AKP’yi tekrarlayarak veya taklit ederek bir yere varamayacağını vurgulayan Merkez Komitesi, CHP dahil Türkiye’deki tüm partilere ve Türkiye ile ilgili dış güçlere şunu sordu: ”Türkiye’deki faşist-soykırımcı zihniyet ve siyasetin yıkılıp aşılması ve Türkiye’nin gerçekten demokratikleştirilip Kürt sorununun özgürlük temelindeki çözümü için ne diyorsunuz?”

Halklar için gerekli olanın içi boş ‘helalleşme’ değil; faşizmin yıkılması, Kürdistan’ın özgürleşmesi ve Türkiye’nin demokratikleşmesi olduğunu vurgulayan Merkez Komitesi, şunların altını çizdi:

*  Demokratik siyaset güçleri bu tarihi süreçte yıkılan AKP-MHP faşizminin demokratik alternatifini yaratmayı başarmalıdır.

*  Burada KDP gibi iş birlikçi güçlere söyleyeceğimiz;  faşist-soykırımcı zihniyet ve siyasetin payandası olmaktan artık kendinizi kurtarın.

* Başta ABD ve AB gibi dış güçler de artık Kürt halkının özgür iradesine saygı göstermeyi bilsinler ve Türkiye’de faşist-soykırımcı zihniyet ve siyaseti ayakta tutmak için oyun oynamaktan vazgeçsinler.

Yenmeyi başardık, yıkacağız

Hareket ve halk olarak 44. PKK yılında da özgürlük ve demokrasi mücadelesini geliştirerek sürdüreceklerini; 43. yılda AKP-MHP faşizmini yenmeyi başardıklarını, 44. PKK yılında da yıkmayı başaracaklarını belirten PKK Merkez Komitesi, açıklamasını şöyle tamamladı: ”Faşist-soykırımcı rejimi hileli yollarla ayakta tutma çabalarına fırsat vermeyeceğiz. İmralı işkence ve tecrit sisteminin kırılması ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için her şeyi yapacağız. Elbette tüm bunları kendi öz gücümüzle, yurtsever halkımızın, kadınların ve gençlerin gücüyle yapacağız. Böyle bir mücadeleyi Kürt ulusal demokratik birliğini daha da geliştirerek, başta Türkiye halkları ve devrimci-demokratik güçleri olmak üzere Ortadoğu’da ve dünyadaki devrimci-demokratik dostlarımızla ittifak halinde yürüteceğiz.” BEHDİNAN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.