Polonya, Belarus sınırını kapattı

Dünya Haberleri —

Polonya sınırında 3-4 bin kişinin biriktiği bildiriliyor / foto: AFP

Polonya sınırında 3-4 bin kişinin biriktiği bildiriliyor / foto: AFP

  • Polonya hükümeti, göçmenlerin dünkü sınır yürüyüşü üzerine sınır kapısının kapatıldığını duyurdu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni yaptırımlar çağrısında bulundu.

 

Polonya, Belarus sınırındaki gergin durum nedeniyle doğu komşusuna bir sınır kapısını kapatmak istiyor. Kuznica Sınır Kapısı, dün (Salı) 07.00’den itibaren geçişlere kapatıldı; Terespol ve Bobrowniki'deki sınır kapılarının kullanılması istendi.

Belarus medyası tarafından yayınlanan videolar, silahlı Belarus sınır muhafızlarının, aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu göçmen kitlesini, sınır kasabası Bruzgi'den Polonya'nın Podlaskie bölgesi uzanan ormana doğru bir otoyol boyunca yönlendirdiğini gösterdi. Bölgeden gelen videolarda, daha sonra Polonya sınır muhafızlarının, sınırı gecmek için dikenli telleri kesmeye ve çitleri yıkmaya çalışanlara karşı göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü. Helikopterler de göçmenlerin üzerinde uçuş yaptı. Yüzlerce kişi ormanlık bir sınır bölgesinde çadırlar kurdu ve kamp ateşi yaktı.

Avrupa Birliği'nin doğu sınırındaki kriz, aylardır devam ediyor, ancak son 48 saatte tırmandı. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Belarus'un "tercihen ateş edilerek can kaybının yaşanacağı  büyük bir olaya" neden olmaya çalıştığını söyledi. Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, 12 bin askerin Polonya sınırı çini hazır olduğunu açıkladı.  Hükümet Sözcüsü Piotr Mueller, Polonya sınırında 3 bin ila 4 bin kişinin biriktiğini bildirdi.

Belarus sınır muhafızlarının sözcüsü Anton Bychkovsky, Associated Press'e yaptığı açıklamada, sınırdakilerin AB'de mülteci statüsü için başvuru haklarını kullanmaya çalıştıklarını, ancak Polonya’nın engellemesi karşısında böyle büyük bir grupla geçmeye çalıştıklarını savundu. Belarus, göçmen akışını yönlendirmede herhangi bir rolü olmadığını ileri sürüyor. Belarus, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Polonya makamlarının kayıtsızlığı ve insanlık dışı tutumu, mültecileri böyle bir umutsuzluk adımı atmaya sevk etti" dedi.

Polonya ve diğer AB ülkeleri, Belarus'u, Aleksandr Lukashenko'nun Mayıs’ta bir Ryanair uçağının zorunlu inişinden sonra muhalefete yönelik acımasız baskı ve Avrupa yaptırımlarına yönelik eleştirilerinin intikamını almak için Avrupa'da yeni bir mülteci krizini kışkırtmaya çalışmakla suçluyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belarus ile mülteci anlaşmazlığının tırmanması nedeniyle önceki akşam üye devletlere yeni bir yaptırım kararı verilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, Brüksel'de yaptığı açıklamada, üye ülkeleri “bu hibrit saldırıdan sorumlu Belarus makamlarına karşı genişletilmiş yaptırım rejimini onaylamaya" çağırdı.

Von der Leyen, Belarus’u insan hayatı üzerine oynamaktan vazgeçmeye çağırarak, göçmenlerin politik amaçlar için bir enstrüman olarak kullanılmasına göz yummayacaklarını söyledi.  Von der Leyen, Polonya, Litvanya ve Letonya başbakanlarıyla önlemler konusunda konuştuğunu ifade etti. Von der Leyen ayrıca Polonya, Litvanya ve Letonya'ya krizle başa çıkmak için daha fazla destek sözü verdi ve AB'nin "insan kaçakçılığında aktif olan üçüncü ülke havayollarını kara listeye alma da dahil olmak üzere nasıl yaptırım uygulanacağını" araştıracağını söyledi. Ayrıca Komisyon’un, BM ile birlikte insani krizin nasıl önlenebileceği ve göçmenlerin kendi ülkelerine güvenli dönebileceği üzerine çalışılacağını kaydeden Ursula von der Leyen, EB Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ın önümüzdeki günlerde göçmenlerin geldiği ve transit ülkelerle görüşmeler yapacağını da ekledi.

Polonya ve AB, Belarus Devlet Başkanı Alexandr Lukashenko'yu, AB'ye şantaj yapmak için insanları kriz bölgelerinden uçakla getirmekle suçluyor. Lukashenko, ülkesine yönelik yaptırımlara yanıt olarak, insanları artık durdurmayacağını ilan etmişti. AB ülkeleri Polonya ve Litvanya, son birkaç ayda binlerce sınır geçişi bildirdi. Almanya göçmenler için ana varış noktası olarak kabul ediliyor. 

 

Öleceğimi sandım

Ahmed Dandashi, 2012’de Suriye'den Lübnan'a göç etmiş. Oradaki Norveç Mülteci Konseyi'nde göçmenlere yardım etmek için 7 yıldan fazla çalışmış. Ahmed Dandashi, Eylül ayında Beyrut'tan Dubai üzeri Minsk'e uçuş için bin 200 dolar ödemiş.

Yaşadıklarını The Guardian’ anlatan 29 yaşındaki Dandashi, Lübnan için “Ülke çöküyordu. “Ekonomi baş aşağı gidiyordu. Sürekli elektrik kesintileri vardı. İyileşmeden önce daha da kötüleşecekti. O kadar çok iş başvurusunda bulundum ki… Ama hiçbir şey gelmedi. Çıkmam gerekiyordu" diyor.

Bir arkadaşının Temmuz’da Belarus ve Polonya üzerinden Almanya'ya ulaştığını; böylece küçük bir grup arkadaşıyla denemeye karar verdiklerini söylüyor. Dönüş biletleri olmayınca varışta bir haftalık turist vizesinin alınamadığını kaydeden Dandashi, yüzlerce kişiyle birlikte Minsk Havaalanı’nda üç gün yerde yatarak vizelerini beklediklerini belirtiyor. Minsk’te 5 gün geçirdikten sonra Google Map’i kullanarak Polonya-Belarus sınırında seçtikleri bir noktaya iki taksiyle geldiklerini dile getiren Dandashi, şöyle devam ediyor: “9 kişiydik. Hepsi Suriye ve Lübnanlı. Karşıya geçmemizin üç ya da dört gün süreceğini düşündük. 20 gün oldu. Yetersiz beslendiğim için hızla zayıfladım. Sürekli üşüdüm, titredim. 5 kez Polonya sınır muhafızları tarafından yakalandım. Dövüldüm, tekmelendim, hakarete uğradım. Belarus tarafına atıldım. Artık Polonya’ya ulaşmaktan vazgeçip Minsk'e dönmek istediğimi söyleyince yine dövüldüm. Devam edemeyecek kadar zayıftım. Arkadaşlarıma bensiz gitmelerini söyledim. Polonya STK'ları tek başımayken birçok kez ziyaret etti. Bana yemek ve su verdiler. Sonunda bir ambulans geldi. Hastanede kalmak için yalvardım ama iki-üç saat sonra beni karakola götürdüler ve sınırın karşısına geçirdiler. Çok ama çok kötü bir durumdaydım. Öleceğimi sandım. Üç gün sonra, Belarus askerleri beni buldu ve tekrar sınıra geri itti. Şansım, bir aileyle tanışmamdı. AB'de onları almak için taksi ayarlayan akrabaları vardı… Beraber karşıya geçtik. Bitmişti."

Dandashi, Almanya sınırının hemen karşısındaki Eisenhüttenstadt'taki bir kampa giderek uluslararası koruma başvurusunda bulunduğunu belirterek, şimdiki durumunu şöyle özetledi: “Güvendeyim. Almanya'dayım ama psikolojik olarak dengesiz ve çok güvensiz hissediyorum. Arkadaşlarımdan ayrıyım. Gece ağlıyorum."

Alman makamlarına göre; Dandashi, geçen hafta itibarıyla bu yıl Belarus'tan Polonya üzerinden Almanya'ya giren 6 bin 100 göçmenden biri. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Almanya-Polonya sınırına 800 polisin yerleştirildiğini ve sayının daha da artırılabileceğini söyledi.

THY de Belarus'a taşıdı

Bild gazetesi, Belarus-Polonya sınırındaki Kürt göçmenlerin THY’nin özel seferleriyle Minsk’e taşındığını yazdı. Bild, göçmen trafiğinin arkasında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğunu belirtti. Üç liderin, mültecileri AB’nin yaptırımlarına karşı silah olarak kullandığını belirten Bild, mültecilerin hava yoluyla Moskova, İstanbul, Antalya, Hewlêr ve Şam’dan nasıl Minsk’e taşındığını ayrıntılı olarak yazdı. Gazeteye konuşan Alman Federal Polis Sendikası Başkanı Heiko Teggatz, göçmenlerin bölgeye THY ve Rus Aeroflot’un seferleriyle taşındığını bildirdi. Bunun için sefer sayılarını artırıldı; Hewlêr ve Şam da eklendi. THY de İstanbul-Minsk sefer sayısını günde ikiye çıkardı. Belarus’un hava yolu şirketi Belavia’nın Antalya-Minsk seferleri ise haftada dört kere gerçekleşti.

VARŞOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.