Rojava’da 6 bin okul, 1 milyon öğrenci

Rojava eğitim

Rojava eğitim

  • Kuzey-Doğu Suriye'de 11 yılda 6 bin okul inşa edildi ve buralarda 20 bin 800 öğretmenle 1 milyon öğrenciye eğitim veriliyor. Fırat Bölgesi Eğitim ve Öğretim Kurulu Eşbaşkanı Bekir Cerade, çok dilliliği esas aldıklarını söyledi.

Suriye'de 2011’de iç savaşın patlak vermesinin ardından 3. Yol’u tercih ederek Rojava Devrimi’ni yapan Kürtler, birlikte yaşadıkları halklarla kentlerini, yönetmeye başladı. TEV-DEM öncülüğünde 19 Temmuz 2012’de başlatılan inşa süreci, bütün halkların ve inançların eşit temsiliyeti temelinde meclisler ve komünler tarafından sürdürüldü. Türk devletinin saldırı nedeniyle dönem dönem kesintiye uğrayan çalışmalar, hiç durdurulmadı. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, eğitimden emeğe, sağlıktan yargıya ve yerel yönetimlere kadar yaşamın her alanında önemli çalışmalara imza attı. 

Özerk Yönetim'in yönettiği kentlerde en çok merak edilen konuların başında eğitim geliyor. Kürtçe ve Arapça, bölgenin resmi dilleri. Ancak birçok okulda Süryanice, Ermenice ve Türkçe eğitimler de veriliyor. Farklı halklardan talep edilmesi halinde buna dair de çalışma yapılıyor. 2012 süreci sonrası eski okullar onarıldı ve birçok yeni okul inşa edildi. Bu sayının şu an 6 bini geçti. Bu süreçte birçok üniversite ve akademi de açıldı. Buralardan bugüne kadar 20 bini aşkın öğretmen yetiştirildi. Şu an bir milyon öğrencinin bu okullarda eğitim gördüğü biliniyor. Eğitim müfredatı da Rojava Devrimi’nin perspektifini yansıtıyor. 

Aynı zamanda dil devrimi

Fırat Bölgesi Eğitim ve Öğretim Kurulu Eşbaşkanı Bekir Cerade, halen inşası süren bölgedeki eğitim sistemine dair MA’dan Mahmut Altıntaş’a konuştu. Rojava Devrimi'nden önce Kürtlerin yok sayıldığını ve birçok yerde Kürtçenin yasak olduğunu hatırlatan Cerade, Rojava Devrimi'nin bu nedenle aynı zamanda bir dil devrimi olduğunu vurguladı. Cerade, "Devrim süreciyle birlikte Kürt Dil Kurumu (SZK) eliyle Şehîd Osman (Osmanê Dadeliyê) okullarında eğitim yapacak öğretmenler eğitildi. Sonrasında 2012’de az sayıda öğretmen ile eğitim-öğretim dönemi başladı. 2014’te Kuzey-Doğu Suriye Eğitim ve Öğretim Kurulu resmi olarak kuruldu. Bununla birlikte 6 bin okulda bir milyon öğrenci toplamda 20 bin 800 öğretmen tarafından eğitiliyor” dedi. 

 

Fırat Bölgesi Eğitim ve Öğretim Kurulu Eşbaşkanı Bekir Cerade

 

Herkes kendi ana diliyle

Demokratik ulusa dayalı çok dilli eğitim modelini esas aldıklarını aktaran Cerade, şunları söyledi: “Kürtlerin yaşadığı bölgede Kürtçe, Arapların yaşadığı bölgede Arapça eğitim veriliyor. Aynı şekilde diğer halklar da kendi dilleriyle eğitim görüyor. Bunun yanında İngilizce ve diğer yabancı dillerde de eğitim veriliyor. Bu şekilde birlikte yaşamın inşası sağlanıyor.”

Üç üniversite de eğitim

Okulların yanı sıra Kobanê Üniversitesi, Şerq Üniversitesi ve Rojava Üniversitesi'nde eğitim yapılıyor. Her yıl binlerce öğrenci bu okullardan mezun olduktan sonra görev alıyorlar. Cerade, “Bu bizim için tarihi bir adımdır. Birçok doktor ve öğretmen bu okullarda mezun oldu" dedi.

Tekçiliğin acısını yaşadık

Dünyada tekçilik üzerine kurulu ulus devletlerin eğitim sisteminde diğer halkların dillerini yok saydığına dikkat çeken Cerade, şunları dile getirdi: ”Bizler de bu acıyı yaşamış bir halkız. Bu durum birçok sorunun ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Ortadoğu’da yaşadığımız kriz, kaos ve savaşların nedeni de ulus devlet anlayışı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kaos ve kriz çıkaran bu sisteme karşı çözüm olarak sunduğu demokratik modernite sistemi, Ortadoğu’daki tüm sorunları çözebilir. Bizler de Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği demokratik ulus anlayışına göre eğitim-öğretim sistemini oluşturduk. Her ulus kendi dili ve kimliğiyle eğitim görüyor. Bu şekilde halklar arasında ortak yaşamın inşası örülüyor. Bu sistemin eğitim-öğretim ayağı olarak, ahlaki ve politik toplumun inşası ile bölgeyi demokratikleştirmeyi amaçlıyoruz. Tek ulus, tek din anlayışına karşı bir arada ve birlikte yaşamı, her ulus ve dinin kendi kimliğiyle yaşadığı ve eğitim gördüğü bir sistem inşa ediyoruz.” 

Türk devletinin saldırıları

İnşası sürdürdükleri sistemin son yıllarda Türkiye’nin hedefinde olduğuna dikkat çeken Cerade, son saldırılarda okulların da hedef alındığını belirtti. Cerade, şöyle konuştu: “Türkiye’nin saldırıları hiç durmadı. Özellikle Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’nin işgal edilmesiyle birlikte açtığımız birçok okul kapatıldı. Ana dilinde eğitim yasaklandı. Birçok öğretmen ve öğrenci katledildi. Son dönemlerde de Türkiye halkın yaşam alanlarını hedef alarak birçok hastane ile okullu bombaladı. Bu saldırılarda birçok öğrenci ve öğretmen katledildi. Türkiye okul ve hastanelere saldırarak savaş suçu işliyor. Türkiye, halkların bir arada ve özgür yaşadığı sistemi yok etmek istiyor." URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.