Rojava'nın altyapısını hedef alıyor

.

.

  • Türk devleti, 19 Kasım gece yarısı Rojavayê Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye'ye başlattığı yoğun hava bombardımanı ve topçu atışlarını, daha çok altyapı ve ekonomik tesisleri hedef alarak sürdürüyor. Böylece geçim kaynaklarını ve hizmet sunan merkezleri tahrip ederek göçe zorluyor.

QSD, Türk devletinin sonr üç günkü saldırılarında Efrîn'de 5 Kürt savaşçı şehit oldu. Fırat'ın doğusundaki bölgelerde 6 QSD savaşçısı, 15 de sivil şehit oldu (Derik'te 11, Til Temir'de 2 ve Mekmen'de 2). Ayrıca evler, hastaneler, okullar ile mazot istasyonları ve tahıl ambarları gibi sosyal hizmet kurumları da zarar gördü. Türk saldırıları dün de aralıksız sürdü.

ANHA'nın yereldeki muhabirlerine dayanarak servis ettiğine göre dünkü saldırıların seyri şöyleydi:

Şehir merkezi ve baraj

Türk devleti, Şehba Kantonu’na bağlı Til Medîq ve Til Cîcan köyleri ile Şehba Barajı’nı bombaladıktan sonra 10.37'de Til Rifet’in Sinaa Mahallesi'nin hedef aldı. Türk devleti, saat 12.52'de de Xirnêta, Hesecê ve Samûqa köylerini bombaladı.

Ewda petrol sahası

Türk devletine ait SİHA’lar, Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbespiyê ilçesinin doğusundaki Ewda petrol sahasının çevresini 10.48 bombaladı. Petrol alanı 3 kez hedef alındı. Savaş uçakları da Tirbespiyê güneyinde işçilerin aracını hedef aldı. Saldırıda, Ebdurehman El Ehmed (22), Îbrahîm El Mihemed (43), Ebdulmunim Xelîfe (28) ve Ziyad El Hebîb (35) adlı işçiler yaralandı. Yaralılar Heyva Sor a Kurd Merkezi’ne kaldırıldı. SİHA’lar, 14.01'de Tirbespiyê’ye bağlı Girê Pîrê köyü ile petrol şirketini hedef aldı. Saldırılar sonucunda yangın çıktı, herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Toplum merkezi

Türk savaş uçakları, Tirbespiyê’nin doğusundaki tohum merkezi ile kuzeyindeki Şelhomiyê köyünü 12.25'te bombaladı.

Dicle Petrol İstasyonu

Türk devleti, 11.20'de Çilaxa’nın güneyindeki Girhok köyünde bulunan Dicle Petrol İstasyonu’nu SİHA’larla 3 kez bombaladı. Saldırıda Yasir Setam ve Ebdulkerîm Ebdo adlı mühendisler yaralandı. Yaralılar Girkê Legê ve Qamişlo’daki hastanelere kaldırıldı.

Dêrik’te gaz merkezi

Türk devleti, Dêrik’in Siwêdiyê köyünde bulunan gaz merkezini 11.27'de bombaladı. Saldırılarda iki yurttaş yaralandı.

Til Koçer’in köyü

Türk savaş uçakları, 11.45'te Til Koçer’in Elî Axa köyünü 4 kez bombaladı. Saldırıda yaralıların olduğu öğrenildi.

Amûdê’nin iki bölgesi

Amûdê’nin batısındaki Til Hemdûn köyü ile Ezedîn Çolî mezrası, 12.02'de bombalandı.

Qamişlo’nun köyleri

Türk SİHA’ları, Qamişlo’nın batısındaki Hîmo köyü ile doğusundaki Til Zîwan köyünü 12.32'de bombaladı. SİHA’lar, 13.24'te de Qamişlo’nun Mesref köyünde bir sivil aracı bombaladı. Saldırı sonucunda üç yurttaş yaralandı.

Elektrik hatları

Qamişlo’nun batısındaki Til Faris köyünün 14.11'de hedef alınması sonucu elektrik direkleri ve hatlarında hasarlar meydana geldi.

QSD ve Rusya üssü

Türk devletine ait SİHA’lar, 12.47'de Til Temir’de QSD ve Rusya’nın ortak üssüne saldırdı. Bombardımanda QSD’nin iki savaşçısı şehit düştü, iki savaşçı ise yaralandı. Savaşçılar bombalanan yerde yaralılara yardım etmeye gittiği esnada ikinci defa hedef alındılar. İkinci saldırıda da iki savaşçı yaralandı. Askeri bir kaynağın ANHA’ya verdiği bilgiye göre; üs bombalanmadan önce Rusya güçleri şehir merkezine gitti. Aynı kaynak, SİHA’ların iki defa üst üste ortak üssü bombaladığını, bombardımanın sona ermesinin ardından Rus güçlerinin geri döndüğünü belirtti.

Petrol depolama merkezleri

Türk devleti, Mela Ebas köyü yakınlarındaki Zerabe petrol istasyonunu 13.44'te hedef aldı. Savaş uçakları da Tirbespiyê’nin 10 km kuzeyindeki Girdîm köyünde bulunan Seîde petrol istasyonunu bombaladı. Her iki istasyon da petrol depolama yeri olarak kullanılıyor. Seîde istasyonu aynı zamanda Qamişlo Kantonu’ndaki en büyük petrol istasyonudur.

Zirgan’da köylüler yaralandı

Türk devleti, 13.55'te Zirgan’ın Zêdiyê köyünü SİHA ile bombaladı. Saldırıda iki yurttaş yaralandı. Bir saat sonra ise Dada Ebdal, Bobî ve Um Heremlê köyü bombalandı. İlçenin kuzeydoğusundaki Îbrahîmiyê köyü de SİHA’larla hedef alındı.

Kobanê’nin köylerine top

Türk devleti, 14.26'dan itibaren Kobanê’nin Şêxlera Jorîn, Koran, Xirab Eto ve Girbingav köylerine topçu atışlarına başladı.

Eyn Îsa Kampı ve M4 Karayolu

Eyn Îsa Kampı ve M4 Karayolu’na 14.30'dan itibaren saldıran Türk devleti, saldırılarını aralıklı sürdürdü.

Girkê Legê’nin doğusu

Trük savaş uçakları, 14.48'de Girkê Legê’nin doğusundaki Gir Qehfik köyünü bombaladı.

Sêmalka kapısı yakını

Türk savaş uçakları, Dêrik’te Sêmalka Sınır Kapısı yakınlarında bulunan Şirik köyünü 15.29'da bombaladı. Bombardıman devam ediyordu.

 

*****

 

Elektrikler kesildi

Türk devletinin elektrik hatlarını hedef alması sonucu Cizîrê bölgesinin genelinde 16.50 itibarıyla elektrikler kesildi. Enerji Komitesi Eşbaşkanı Ekrem Silêman, saldırılar nedeniyle Cizêrê bölgesine elektrik verilemediğini söyledi. Silêman, kesintinin uzun sürmesi nedeniyle hastane, değirmen ve fırınlara elektrik sağlamak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

 

*****

 

Sağlık ve eğitim merkezleri durdu

Türk ordusunun önceki günkü saldırılarında Kobanê'nin doğusunda bulunan Goran köyünde hedef alınan köy okulu tahrip edildiği için eğitim durdu. Kobanê’nin doğusunda bulunan ve 10 köye hizmet veren Qeremox köyündeki sağlık merkezi de büyük hasardan dolayı hizmet veremiyor. Qeremox köyü yakınındaki Cîşan köyünde ise baz istasyonu saldırılar sonucunda hizmet dışı kaldı. İlk hava saldırılarında Covid Hastanesi tamamen yıkılmıştı.

 

 

*****

 

Son üç günün bilançosu

QSD Genel Komutanlığı, Türk devletinin son üç gündür devam eden işgal saldırılarına ilişkin resmi internet sitesinde açıklama yaptı.

Buna göre; savaş uçaklarıyla 47, keşif uçaklarıyla 20, obüs, top ve diğer silahlarla 3 bin 761 kez saldırı gerçekleşti. Bu saldırılarda Dêrik’ten Qamişlo, Hesekê, Kobanê, Dêrezor ve Şehba’ya kadar Kuzey-Doğu Suriye’nin geneli hedef alındı.

Bu saldırıların dün itibarıyla sonuçları; Efrin'de 5 Kürt savaşçı şehit oldu. Fırat'ın doğusundaki bölgelerde 6 QSD savaşçısı şehit oldu, 15 de sivil şehit oldu (Derik'te 11, Til Temir'de 2 ve Mekmen'de 2). Ayrıca evler, hastaneler, okullar ile mazot istasyonları ve tahıl ambarları gibi sosyal hizmet kurumları da zarar gördü.

QSD açıklamasında şunlar belirtildi: “İlk defa bölgenin bu kadar geniş ve bu kadar derinliğinde bir saldırı gerçekleşiyor ve Kuzey-Doğu Suriye’nin tümünü hedef alıyor. Düşmanın amacı başta komutanlığımız olmak üzere savunma güçlerimize ağır darbeler indirmektir. Karar merkezlerimize hava saldırıları ile saldırarak savunma sistemimizi birbirinden koparmak; direniş iradesini kırarak halkı umutsuzluğa düşürmek istiyor. Bilançoya göre 3 gün düşman saldırılarının başarılı olmadığı ortadadır. Çünkü QSD'nin geliştirdiği savunma sistemi, geliştirilen tedbir ve hazırlıklar, savaşçılarımızın uyanıklığına bağlı olarak bu saldırılar sonuçsuz kaldı. Biz mevzilerimizdeyiz. Direnenler güçlü bir irade ve yüksek bir kararlılıkla cesur duruşlarını sürdürüyor.

Türk işgalinin toplumu ve toplum yaşamını devlet terörünün hedefi haline getiren bu saldırılarının bir bütün olarak Suriye halkına yönelik olduğu açıktır. Yani işgalci Türk devleti, tüm Suriye varlıklarını terörize ediyor. Düşmanın bu saldırıları halen devam etmektedir. Bu saldırılara karşı halkımızın kararlı ve yurtsever bir duruş olmuştur. Hogir Ana şahsında Dêrik şehitleri bu ruhun ve bu kararlı duruşun en açık örneğidir. Düşman bu saldırılarla halkımızı korkutmayı ve kaçmalarını ummuştu. Ancak halkımız toprağından, köyünden ve şehrinden vazgeçmedi. Öfke ve kararlılıkla sahaya çıkarak işgale karşı tavırlarını sergilediler. Halkın bu kararlılığı bir yandan tüm QSD savaşçılarına moral olurken, diğer yandan QSD savaşçılarının fedai bir ruhla halkımızın topraklarına, köylerine, şehirlerine sahip çıkma kararlılığını göstermektedir. Bu, büyük başarının temelini oluşturuyor.

QSD savaşçılarının tarihi direnişinin yürütüleceğine ve halkımızın bu kararlı iş birliğinin Türk işgalinin tüm planlarını boşa çıkaracağına, bunun bölge halkı ve Suriye halkı için tarihi bir zafere kapı aralayacağına inanıyoruz.

Güçlerimiz bugüne kadar DAİŞ ve Türk işgalinden gelen saldırılara karşı büyük bir fedakarlık ruhuyla savunma görevini tereddütsüz yerine getirdi. Bu üç gün içinde tüm temas hatlarından işgalci Türk devletine gereken cevaplar verildi. Güçlerimiz bundan sonra bölgeyi korumak için tarihi görevini daha güçlü bir kararlılıkla ve daha etkin bir şekilde yerine getireceğiz. Düşman saldırılarının ve işgal hedeflerinin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz.

Ayrıca bu saldırılarda Suriye Ordusu askerlerinin çoğu cephede hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden asker sayısı 25'i geçti. Suriye hükümetinin kayıtsızlığı ve sessizliği bu askerlerin kayıplarına zemin hazırlıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.