Rojava’da Yaz Sanat Okulu
Kültür/Sanat Haberleri —

Zarhunera Havînê (Yaz Çocuk Sanatı)
- Rojava’da savaştan etkilenen Efrînli, Şehbalı çocuklar yaz tatilinde sanatla buluştu. Tev-Çand Mezopotamya üyesi Ekin Ronî 1,5 aydır çocuklara eğitimler verildiğini belirtti. Ortaya çıkan ürünler, Gir Bawi ve Derik’te düzenlenen etkinliklerde sergilendi.
BERFÎN DENÎZ
Rojava’da savaştan etkilenen Efrînli, Şehbalı çocuklar yaz tatilinde sanatla buluştu. Tev-Çand Mezopotamya, Şanoya Çiya ve Fonti di Pace tarafından organize edilen Zarhunera Havînê (Yaz Çocuk Sanatı) projesi, 1 Haziran’da başladı. Tev-Çand Mezopotamya üyesi Ekin Ronî 1,5 aydır çocuklara eğitimler verildiğini belirtti. Bu süreçte ortaya çıkan ürünler, Gir Bawi ve Derik’te düzenlenen etkinliklerde sergilendi. Son olarak 2 Ağustos’ta Qamışlo’da, Efrînli çocuklar için bir etkinlik düzenlendi.
150 çocuk sahnede
Mihemed Şêxo Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen Qamişlo etkinliğine 500 çocuk seyirci olarak katıldı. Yaklaşık 150 çocuk ise kendi üretimlerini sahneye taşıdı. Etkinlik, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın "Tüm Çocuklara" adlı şiirinin okunmasıyla başladı. Ardından 20 dakikalık Charlie Chaplin filmi gösterimi yapıldı. Gir Bawi Çocuk Tiyatro Grubu, “Pire Rovi (Kadın ve Tilki)” oyununu; Hesekê Xabur Kültür Merkezi ise “Pisika Reş (Siyah Kedi)” adlı çocuk oyununu sahneledi. Etkinlikte ayrıca müzik performansları ve Sterk Çocuk Örgütü (Rêxistinè Zarokan a Stêrk) tarafından hazırlanan dans gösterisi de yoğun ilgi gördü.
Sanatla güzelleşen çocuklar
Ekin Ronî, bazı grupların sahneye çıkmak için sabah 05.00’te kalkarak prova yaptığını, bunun çok anlamlı olduğunu vurguladı. Amûdê Müzik Grubu'nda yaşları 8-9 arasında değişen 30’a yakın çocuk, bağlama, keman ve ritim enstrümanlarıyla sahne aldı. Tiyatro gruplarının, yaklaşık 1.5 aydır sahne eğitimi, provalar ve üretim süreçlerinde yer aldığını belirten Ronî, “Bazı oyunlar için özel kostümler dikildi, dekorlar hazırlandı ve müzik kayıtları yapıldı. Efrînli çocuklar tiyatro, müzik ve resim gibi alanlarda da etkin olarak yer aldı. Son dönem Şehba’da yaşanan saldırılardan etkilenen çocuklar, sanatla yaşamlarını yeniden kuruyorlar, hayatla olan bağlarını güçlendiriyorlar” diye aktardı.
Projede çocukların bireysel ilgi alanlarını keşfetmelerinin teşvik edildiğini belirten Ronî, “Sanat, çocukların eğitiminde ve kişilik gelişiminde önemli. Bu çalışmaların ana dilde yürütülmesi daha da değerli” dedi.
Üç yıldır devam ediyor
Bu projeyle ilk okul çağındaki çocukların yaz tatillerini sanatla iç içe geçirmelerini hedeflediklerini belirten Ronî üç yıldır devam eden bu çalışmaların sonuçlarını da şöyle özetledi: “İlk yıl 12 şehirde tiyatro grupları kurulup çocuk tiyatro festivali düzenlendi. İkinci yıl Derik’te tiyatro, müzik, dans ve diğer sanat dallarını içeren yaz okulu gerçekleştirildi. Bu yıl ise Derik’ten Kobanê’ye kadar pek çok şehirde kapsamlı yaz okulu programları uygulamaya geçirildi. Kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütü Fonti di Pace de 3 yıldır Rojava'da çocuk sanat çalışmalarımızı destekliyor.”
Ronî, 1 Eylül’de Hilala Zerin Kadın Kültür Hareketi tarafından organize edilecek olan Çocuk Festivaline de katılacaklarını belirtti. Proje, 16 Ağustos’ta yapılacak final etkinliğiyle sona erecek.














