Saatte 9 boşanma davası 

Kadın Haberleri —

.

.

  • Dünya genelinde kadına yönelik artan şiddet, erken yaşta evlilik, eril zihniyetli yasalar kadının nefes almasını zorlaştırıyor. 2021 yılında Irak’ta artan boşanma davalarının artışı saatte 9 boşanma davasına tekabül etmesi buna verilebilecek en büyük örnektir.

 

XOFRAN EL-RADÎ / NÛJINHA

Irak’ta 2021 yılının başından bu yana boşanma davalarında ciddi artış var.  Irak adalet yetkililerinin Eylül ayı ortasında yayınladığı raporlara göre, günde 200’den fazla boşanma davası kayıt edildi. Geçtiğimiz Ağustos ayındaki boşanma davası oranı 6 bin 250’ye ulaştı. Saatte neredeyse 9 boşanma davası görülüyor.

57’nci madde ne diyor?

Boşanma davalarında kadınların karşısına çıkan temel sorun ise Irak anayasasında geçen Kişisel Durum Yasasının 57’nci maddesinin içeriği. 1959 yılında yürürlüğe giren 188 sayılı Irak Kişisel Durum Yasası'nın 57’nci Maddesi şöyle: “Çocuğun zarar görmemesi için annenin evlilik ve boşanma sonrası çocuğuna bakma hakkı vardır. Annenin olgun olması, akli dengesinin yerinde ve çalışkan olması gerekir ki çocuğa bakabilsin.”

Maddenin 5’inci bölümünde ise, “Eğer çocuk 15 yaşın üstündeyse anne, baba ve akrabalarından kimle kalacağına kendisi karar verebilir” deniliyor. Bunun yanı sıra 57 madde çocuk 7 yaşına gelene kadar kadının evlenmesini yasaklıyor.

7 yıl boyunca şiddet gördüm

İki çocuk annesi 25 yaşındaki M.E., evliliğinin 20. gününde çay nedeniyle eşinden şiddet gördüğünü belirterek, “Boşanmak istedim. Ailem buna soğuk yaklaştı. Babam bu kararımı ret etti ve eşimin söylediklerine uymamı istedi. 7 yıl boyunca şiddet gördüm. Babam vefat ettikten sonra boşanma davası açtım” dedi.

Irak yasaları kadınlara haksızlık ediyor

Boşandıktan sonra da şiddet gördüğünü belirten M.E. “Ailem bana baskı uyguladı ve çocuklarımı bırakmamı istediler. Bu nedenle ailemi de bıraktım” diye konuştu. Geçimini sağlamak için bir çocuk bahçesinde çalıştığını dile getiren M.E. Irak yasalarının kadınlara haksızlık ettiğini söyledi.

Kurtuluşu boşanmada buldu

Üç çocuğu olan 32 yaşındaki öğretmen F.S., çocuklarını ve kendisini ev içi şiddetten korumak için boşandığını dile getirerek, “Maaşımı aldığımda ona vermediğimden bana ve çocuklarıma işkence ediyordu. Bütün derdi paraydı ve boş şeylere harcıyordu. Bir gün eşim 11 yaşındaki büyük oğluma vurduğu zaman oğlum boynuma atlayarak ‘beni kurtar’ dedi. O zaman oğlumun kurtuluşunun boşanmamızda olduğunu anladım” diye konuştu. F.S., 57’nci maddenin değiştirilmesinin onaylanmasından korktuklarını belirtti.

Boşanma oranları arttı

Çocuk ve Kadın Hakları Savunucusu Haura Al-Moussawi, artan boşanmaların özellikle Bağdat kentinde fazla olduğunu kaydetti. Haura Al-Moussawi, “Irak Hakimliği tarafından yayınlanan belgelere göre bu yılın son ayındaki boşanma oranı 8 bin 245’e ulaştı. Bağdat ve Irak’taki 15 ilde bu oran 3 bine ulaşmış” dedi.  Al-Moussawi erken yaşta evliliklerin boşanma nedeni olduğunu da ayrıca dile getirdi. 

Kadınlar değişime katılmalı

“Kadınlar 57’nci maddenin değişimine karşı” kampanyasının temsilcisi ve feminist aktivist Ghazal Al-Khazali ise, “Kadınlarla ilgili önemli yasaların acilen çıkarılması ve aileyi korumaya yönelik aile içi şiddet yasası gibi tüm Iraklı ailelere hizmet eden yasalar üzerinde çalışmaya acil ihtiyaç var. Kadınlara çağrım güçlü bir şekilde değişime katılmalarıdır” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.