Şakiro'nun izinde bir dengbêj

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ersin Adıyaman

Ersin Adıyaman

  • Iğdır’ın Özgürlük Mahallesi’nde oturan 15 yaşındaki Ersin Adıyaman, sesi ile kentin en sevilen dengbêjlerinden biri. Iğdır’da kutlanan Newroz’da sahneye çıkan Adıyaman, söylediği kilamlarla dakikalarca alkışlandı. 

HAKAN YALÇIN-MA/IĞDIR

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ailesiyle Xanê Yaylası’na giden Ersin, mevsim boyunca çobanlık yapıyor. Günde en az 3 saat kilam söylediğini anlatan Adıyaman, amacının ise dengbêjliği yaşatmak olduğunu anlatıyor. Şakiro, Zahiro, Nuriyê Qerekose gibi dengbêjlerin izinden gittiğini ifade eden Ersin, yaşadığı sürece bu geleneğe emek vermek istediğini anlatıyor. 

Okuyamadım, çobanlık yapıyorum 

Çocukluğundan beri kilamlara ilgisi olduğunu söyleyen Ersin, 15 kilamı ezbere bildiğini söyledi. Dengbêj Ersin, “Ekonomik imkanlarından dolayı okuyamadım. Ailemin ekonomisine yardımcı olmak için yazları çobanlık yapıyorum. Sesimi insanlar çok beğeniyor ve anadilim Kürtçe olmasında dolayı kilam söylemeye karar verdim. Ben, 10 yaşımda çobanlık yapıyordum babam bana bir telefon aldı. Ben de telefonda kilamların sözlerini ezberledim ve sonra söyledim. İnsanlar kilamları beğenince bu kez Şakiro’yu araştırdım ve daha farklı şeyler öğrendim. Ben de kendimi geliştirmek, Kürt kültürüne katkı sağlamak için daha çok kilam ezberlerdim” diyor. 

Daha çok kilam söylemek istiyorum 

Dengbej Şakiro gibi usta sanatçıların yolunda ilerlemek istediğini belirten Ersin, “Kürtçeyi çok seviyorum. Bu nedenle hem dilimi öğrenmek hem de daha çok dengbêj kültürünü tanımak istiyorum.  Toplum olarak dengbêj kültürüne sahip çıkmamız gerekiyor. İmkanlarım kısıtlı olsa bile kilamları bırakmayacağım. Daha çok kilam ezberlemek ve söylemek istiyorum. Dilimizi kültürümüzü yok etmek isteyenlere karşı bu şekilde cevap olmak istiyorum” diye konuştu.

‘Bizi mutlu ediyor’

Oğlu Ersin’in müziği çok sevdiğini ve 10 yaşından beri kilam söylediğini belirten baba Murat Adıyaman, “Oğlum Kürtçe şarkı söylemeyi çok seviyor. Özellikle denbêji söyleyen rahmetli Şakiro’yu dinleyip söylüyor. Çocuğum Kürt kültürünü benimsediği için ailesi olarak mutluyuz ve destekliyoruz. Kendisini Kürtçe müzik sanatı alanında geliştirmesini istiyoruz. Ersin sürekli kilam ezberliyor. Denbêjlerin hayatlarını bakıyor ve onları taklit etmeye çalışıyor. Kardeşleri gibi oyun değil tek uğraşı kilam olmuş. Yani Ersin’in Kürt kültürüne bir katkısının olması bizi çok mutlu ediyor” dedi.

Eğitim almasını istiyoruz 

Çocuğunun müzikte ilerlemek istediğini fakat imkanlarının kısıtlı olduğunu söyleyerek baba Adıyaman, “Yaz aylarında yaylaya giderek hayvancılık yapıyoruz. Kışları ise şehir merkezine geliyoruz. Yaylada oğlum da çobanlık yapıyor. Sesi herkes tarafından çok beğeniliyor. Akrabalar ve komşularımız akşamları bize gelir kilam söylemesini istiyorlar. Bu durum hem çocuğu hem de bizi çok mutlu ediyor. Daha çok kitleye hitap etmesi istiyoruz ama hem ekonomik olarak durumumuz iyi değil hem de kendini Iğdır’da geliştireceği bir mekan yok.  Yani böyle devam etmesini isteriz. Zaten kilamlarımız unutturulmaya çalışıyor. Sadece oğlum değil sesi güzel olan ve kilamlara ilgisi olan insanların bu kültürü devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.