Semih Gümüş: Krizdeyiz

Toplum/Yaşam Haberleri —

Semih Gümüş

Semih Gümüş

  • Yayınevinin 2006’da kurulmasıyla birlikte iki aylık bir dergi çıkarmaya başlayan Semih Gümüş, 15 yıldır çıkan Notos Dergi’nin şimdilerde 90. sayısının hazırlığını yürütüyor.

 

40 yıldan daha uzun bir süredir yayıncılığın içinde olan Gümüş “Bugüne dek şu anda içinde bulunduğumuz kadar büyük bir kriz görmedim. Bu çok büyük bir kriz” diyor.

Hikmet Adalı’nın Bianet’teki haberine göre artık edebiyat dergilerinin yayımlanmasının çok zor olduğunu söyleyen Gümüş edebiyat dünyasının krizden nasıl etkilendiğini anlattı: “Aynısını kitaplar için de söyleyebiliriz ama dergilerin durumu daha özel. Bizde yayımlanan bir derginin ve kitabın bütün girdileri ithal, içinde tek bir yerli girdi yok. Yani her şey dövize bağlı, özellikle de Euro’ya. Dergi ve kitap yayıncılığı yalnızca bugün değil, birkaç yıl öncesinden beri büyük bir krizin içine yaşıyor. Kitapçıların kapalı kalışı, sokağa çıkma yasakları gibi nedenlerle pandemi dönemi de krizimizi büyüttü.

Bir anda yüzde 70 arttı

Şimdi içine sokulduğumuz bu ekonomi-politikanın dövizde neden olduğu olağanüstü artıştan sonra, maliyetlerimiz bir ayda yüzde 70 dolayında arttı. Notos’un 89. sayısının kâğıdının tonu 800 Euro idi, 90. sayısının kâğıdı –eğer gene artmazsa– 1.350 Euro.

Yani bir anda yüzde 70 arttı. TL’nin olağanüstü değer kaybetmesi yanında, Avrupa’daki kâğıt üreticilerinin üretimi kısması, Türkiye’ye gelen konteynerlerin fiyatının inanılmaz artışı, Türkiye’ye verilen kâğıt miktarındaki kısıtlama gibi nedenler de fiyatların roketlenmesine yol açtı. 

Tek güvence okurlar

Krizden etkilenenin sadece yayınevleri olmadığından bahseden Gümüş, “Son zamanlarda okurlar da görüyor, kitapların fiyatlarında önemli artışlar var. Ne yazık ki kaçınılmaz olarak. Üstelik kitapların ezici çoğunluğunu gençler alıyor. Genç insanlar dün 20 lira olan kitaba 40 lira, 40 lira olan kitaba 70 lira verebilecek mi? Elbette zor. Ama sorun hepimizin. Dergilerin ve kitapların fiyatları artmazsa yayımlanamazlar” diye konuştu.

Ümidimiz kırıldı

“Peki bunun içinden çıkılabilir mi, bu sorun geçici mi?” sorusuna Gümüş, “Sanmıyorum. Ümidimiz epeyce kırıldı. Gelecek ümitlerimizdeki çoktan yaşadığımız kırılma, artık tam içinde yaşadığımız günler içinde yaşanıyor. İçine sokulduğumuz ekonomi-politikanın başarısı önümüzdeki yıllarda görece iyileşmeye neden olabilirdi belki. Ama bu ekonomi-politikanın başarılı olma şansı yok. Demek ki bizi daha zor yıllar bekliyor. Dergi ve kitap yayıncılarının tek güvencesi bu olağanüstü zorluğu paylaşacak olan okurlarıdır. Boş söz değil bu, gerçekten böyle. Yoksa yaşanacak bir hayat yok” cevabını verdi.

İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.