Şengal anlaşması fiilen dayatılıyor!

  •  Şengal Özerk Yönetimi, Irak’taki siyasi boşluktan yararlanan KDP ve Kazımi yönetiminin, Şengal halkının siyasi ve askeri iradesine reddeden 9 Ekim anlaşmasını fiilen dayattığını, artan askeri konuşlanmanın da bunun için olduğunu bildirdi. 

Son dönemlerde Şengal’in güvenliği için yapldığı iddia edilen askeri konuşlanma ve hareketliğinin, KDP ve Kazımi hükümeti arasında imzalanan 9 Ekim anlaşmasının bir devamı olduğunu belirten Şengal Özerk Yönetimi, bu tür adımların çözümsüzlüğü derinleştirdiğini belirtti. Özerk Yönetim, şunların altını çizdi: “Bizler fermanlardan geçmiş bir halkız. Özerk Yönetim’le kadim ve kutsal topraklarımızda yaşamak istiyoruz. Özerk Şengal’in tanınması esasına dayalı olarak sorunlarımızı çözmeye hazırız.”

Şengal’de son zamanlarda askeri hareketlilik arttı. Şengal’de önceki gün askeri bir su tankının öğrenci servisine çarpması sonucu meydana gelen kazada Xanesorlu Leyt Dexil ve Sebri Kiçan isimli öğrenciler yaşamını yitirdi, 27 kişi yaralandı. Şengal Özerk Yönetimi, son günlerde yaşananlara dair yazılı bir açıklama yaptı. Başta aileleri ile Heliqi ve Bazoyiyan aşiretleri olmak üzere tüm Êzîdî toplumuna başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Özerk Yönetim, bunun sıradanbir kaza olmadığını belirtti. 

Son dönemlerde Şengal ve tüm kamu alanlarına yüzlerce askeri araç yerleştirildiğini; Irak ordusunun büyük bir askeri hareketliliğinin olduğunu; kazanın da askeri hareketlilikten dolayı meydana geldiğini kaydeden Özerk Yönetim, şöyle devam etti: “Görüntülerden de anlaşılacağı üzere kazanın meydana geldiği yerde Irak askerleri bir kutlama yaparcasına sevinç gösterilerinde bulunuyor. Bu görüntü, Êzîdî halkına yönelik beslenen düşmanlığın ne kadar derin olduğunu anlamamız için yeterlidir. Ferman sırasında şehitlerimiz üzerinde sevinç görüntüleri ortaya koyanlar, DAİŞ elemanlarıydı. Biz de Kazımi hükümetine soruyoruz: Neden emrinizdeki askerler Êzîdîlerin ölümüne bu kadar seviniyor?

9 Ekim anlaşmasının gereği

Son zamanlarda Şengal’de ‘güvenlik’ adı altında büyük bir askeri güç konuşlandırılıyor. Yüzlerce askeri araç büyük bir hareketlilik içerisindedir. Bunun 9 Ekim anlaşmasının bir devamı olduğunu biliyoruz. Şengalde ciddi anlamda provokatif girişimler yaşanıyor. Farklı gerekçelerle askeri güçlerini Şengal’e yerleştirmek istiyorlar. Irak’ta bir seçim gerçekleşti ve yeni hükümet hala oluşturulmuş değil. Siyasi krizin ve boşluğun yaşandığı böylesi bir süreçte KDP ve Kazımi hükümeti, mevcut siyasi boşluklardan yararlanarak yönünü Şengal’e çevirmek istiyor.

KDP ve Kazımi’ye hizmet

Bu hareketliliğin ne Şengal’e ne de Irak devletine faydası var. Bu sadece KDP’nin ve Kazımi hükümetinin çıkarlarına hizmet ediyor. KDP, Kazımi hükümeti ve Türk devleti arasında imzalanan anlaşmayı, böylesi bir siyasi kriz ortamında hayata geçirmek istiyorlar. Hayata geçirilmek istenen planların farkındayız. Her zamanki gibi bu tür planların önüne geçecek ve provokasyonlara zemin sunmayacağız.

Biz çözümden yanayız

Iraklı bütün siyasi güçlere sesleniyoruz; Şu an yeni hükümetin kurulması hazırlıkları yapılıyor. Sonuç ne olur bilemeyiz, ancak Şengal Özerk Yönetimi olarak tüm taraflara çözümden yana olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Özerk Şengal’in tanınması esasına dayalı olarak sorunlarımızı çözmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz. Blinmelidir ki; 9 Ekim anlaşması çözüm değil, savaş anlaşmasıdır. Iraklı bütün siyasi güçlerin bu gerçeği görmesi ve Şengal ile savaş girişimlerine karşı durması gerekiyor. Şengal ile çatışmak ve savaşmak, Irak’ı güçlendirmez.

Bu temelde bütün insanlığa, demokrasi güçlerine, özgürlük taraftarlarına ve uluslararası güçlere sesleniyoruz: Bizler fermanlardan geçmiş bir halkız. Özerk Yönetim’le kadim ve kutsal topraklarımızda yaşamak istiyoruz. Bu, hem Şengal hem de Irak için çözüm yöntemidir. Uluslararası güçler savaş girişimlerini desteklememeli ve çözüm önerilerine kapılarını açmalı.”  ŞENGAL

 

Majid, KDP adına konuşuyor

Şengal Özerk Yönetimi, KDP’nin geliştirdiği provokasyonlardan birinin de KDP parlamenterlerinden Majid Şengali’nin açıklamaları olduğunu belirtti. Şehit Zerdeşt Şengali’nin heykeli için “Bizler Şengal’i temsil etmeyen kimsenin heykelinin dikilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Majid Şengali’nin, KDP adına konuştuğunu kaydeden Özerk Yönetim, şunları kaydetti: “Bunun yanı sıra bazı açıklamalarıyla inançlar ve dinler arasında kargaşa yaratmak istiyor. KDP ve Majid Şengali gibi şahsiyetlere diyoruz ki; şehit Zerdeşt Şengali Şengal için şehit düştü. O, vahşi DAİŞ çetesine karşı mücadele etti fakat siz ferman sırasında Şengal’de bile değildiniz. Hewlêr ve başka kentlerde keyif içerisinde yaşıyordunuz. Bu durumda kimdir Şengal’i temsil eden? Can ve mal kaygısıyla Şengal’den kaçanlar mı yoksa Şengal için can verenler mi? Bundan ötürü Majid Şengali gibi isimler ne Şengal’i temsil edebilir ne de Şengal adına konuşabilir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.