Şengal Dağı'nda Bağdatlı Bêrîtan

Bêritan Delal

Bêritan Delal

  • Yaşam öyküsü Bağdat’tan Selahaddin’e, Dêrazor’dan Şengal Dağı'na uzanan Bağdatlı Bêritan Delal, YJŞ saflarında mücadele ediyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan sayesinde kendi güçlerinin farkına vardıklarını ifade eden YJŞ savaşçısı Bêrîtan Delal, "Önder Apo’yu okumak yaşama olan sevgimi daha da güçlendirdi" diyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şii-Sunni Arap bir ailede dünyaya gelen Bêrîtan Delal’in annesi Bağdatlı, babası ise Selahaddinli. DAİŞ saldırdığında Selahaddin’de ilkokul ikinci sınıf öğrencisi olan Bêrîtan Delal, DAİŞ saldırıları nedeniyle ailesiyle birlikte yaşadığı topraklardan Irak’a göç etmek zorunda kalır. Bêrîtan Delal, o günleri şöyle anlatıyor: “DAİŞ çetesi saldırdığında bizler Selahaddin’de yaşıyorduk. O zamanlar küçüktüm ve daha okula gidiyordum. Herkes bizi katletmek için geleceklerini söylüyordu. Tüm okullarımız birer üsse çevrildi. O zaman bu durumları anlamlandıramadım. Babam, kadın ve çocukların nasıl istismar edildiğini bildiği için okula gitmemi engelledi. Bu durum hoşuma gitmese de kabul etmek zorunda kaldım.”

Musul'a, sonra da Dêrazor'a

DAİŞ, kendilerine teslim olmayan ve biat etmeyen Şii toplumuna da saldırdı. Bêrîtan Delal’in ailesi, Selahaddin’den DAİŞ'in işgali altındaki Musul’a, ardından da Dêrazor’a geçerek Rojava Özerk Yönetimi'nin kontrolü altındaki bölgelere ulaşır. Aile, Rojava’da özgürlük savaşçıları sayesinde Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasıyla tanışır. Ardından aile tekrar kendi topraklarına döner. Ancak bu defa yönlerini Selahaddin’e değil, Şengal Dağı'na çevirirler.

Direnen gerilladan etkilenir

Babası aracılığıyla Kürt Özgürlük Hareketi'ni tanıyan Bêrîtan Delal, DAİŞ’e karşı savaşan ve kendi toprakları için eşsiz bir direniş sergileyen kadın ve erkek gerillalardan etkilenir. Onlar gibi olmanın hayallerini kurar. Bêrîtan Delal, o dönemini şöyle ifade ediyor: “Kadınların silahlandığını, özgür bir yaşam için mücadele ettiğini ve kendi kendilerine yetebildiğini gördüğümde çok etkilendim ve bu bana çok büyük bir moral verdi. Özellikle kadın arkadaşların ilke ve davranışlarından çok etkilendim. Kadın arkadaşların duruşları, hakikat arayışıma bir zemin hazırladı. Onlara katılırsam en büyük ve en ağır sorumluluğu üstleneceğime dair kendime söz verdim.”

Babası YBŞ'ye, Bêrîtan YŞJ’ye

Yalnızca Bêrîtan değil, babası da Şengal Dağı'nda süren direniş mücadelesine katılır. Bêrîtan, Şengal Kadın Birlikleri'ne (YŞJ), babası ise Şengal Direniş Birlikleri'ne (YBŞ) dahil olur. Bêrîtan, aralarındaki yoldaşlık ilişkisini şu cümlelerle dile getiriyor: “Gidin babamı görün, bizim hikayemizi esas olarak o anlatsın size. Babam Önder Apo ve fedailerini çok severdi. 2017'de YBŞ’ye katıldı. YJŞ’ye katılmak istediğimi söylediğimde bana hiçbir şekilde engel olmadı. Hatta beni arkadaşlarla o tanıştırdı. Bana arkadaşların özgür ve demokratik bir yaşam için mücadele ettiklerini ve kendi topraklarını savunmak için her şeyi göze alabileceklerini söyledi. Bizim katılım öykümüz böyledir.”

Kürtçe öğrenmeye karar verir

Adını Kürt Kadın Hareketi'nin iki efsane komutanından alan Bêrîtan Delal, onlar gibi kahraman ve özgürlük sevdalısı bir savaşçı olmak istediğini belirtiyor. YŞJ’ye katıldıktan sonra dil konusunda sıkıntı yaşadığını ifade eden Bêrîtan Delal, Kürtçe öğrenmeye karar verir. Bêrîtan, Kürtçe öğrenme serüvenini şöyle paylaşıyor: “Akademiye katıldığımda Kürtçe bilmediğim için ilk süreçte eğitimlerden hiçbir şey anlamadım. Arkadaşların bir konuda tartıştıklarını ve güldüklerini görünce ben de onlar gibi tartışmak ve gülmek istedim. Kürtçeyi öğrendikten sonra yaşamımda birçok şey değişti. Öğrenmek elbette kolay bir süreç değil. Bana göre insan bir şeyi sevdikten sonra o işi yapmak artık insana zor gelmiyor. Kürtçe öğrensem bile ana dilimi unutmamam gerektiğinin farkındayım. Bu durum Kürt ve Arap halkları için geçerlidir. Bunu Önder Apo da ifade ediyor.”

Önderliği okuduktan sonra

Artık Kürtçe okuyabildiğini söyleyen Bêrîtan Delal, Önder Öcalan’ın kitaplarını rahat okuyabildiğini belirterek, “Dili öğrendikten sonra Önder Apo’yu daha fazla tanımak istedim. Her gün Önderlik ve şehitlerin kitaplarını okuyorum. Önder Apo’yu okumak yaşama olan sevgimi daha da güçlendirdi. İnsan bir şeyi seviyorsa önüne çıkan tüm engelleri rahatlıkla aşabilir. Bir kadının silahlanarak topraklarını savunmasının zor olduğunu söylerdim ama katıldıktan sonra bu düşüncemin yanlış olduğunu anladım” diyor.

DAİŞ'e karşı aynı öfkeyi taşıyoruz

DAİŞ’in sanılanının aksine herkesi hedef aldığını kaydeden Bêrîtan Delal, şunları söylüyor: “Êzîdî yoldaşlar, sohbetler ve tartışmalarında DAİŞ’in sadece kendilerine saldırdığını dile getiriyor. Ancak ben DAİŞ'in kendileri gibi düşünmeyen herkese saldırdıklarını söylüyorum. İnsanlar birlik içerisinde olduğu takdirde kimsenin bu gücü kıramayacağını düşünüyorum. Êzîdî yoldaşlarımın DAİŞ çetesine karşı duydukları öfke ve intikam duygusunu ben de taşıyorum. DAİ saldırıları nedeniyle çocukluğunu yaşayamadım, ana dilde eğitim almam engellendi ve kendi topraklarımdan sürüldüm. DAİŞ’e olan öfkem silah kullanmamı öğrenmemi sağladı. Eğitimlere katılarak her türlü silahın nasıl kullanılacağını öğrendim. Artık bir savaşçıyım.”

Kürdistan dağlarına aşığım

Özgürlük gerillalarının Kurdistan dağlarındaki yaşamı ve ortaya koyduğu iradeden çok etkilendiğini belirten Bêrîtan Delal, hayranlığını şu sözlerle dile getiriyor: “Kurdistan dağlarına aşığım.” MERYEM ALİ- ROJNEWS/ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.