Şengal Kadınlarının Gücü

Kültür/Sanat Haberleri —

“Şengal Kadınlarının Gücü” tiyatro oyunu

“Şengal Kadınlarının Gücü” tiyatro oyunu

  • İsviçre’de şimdiye kadar 35 kez sahnelenen ve salonları dolduran “Şengal Kadınlarının Gücü” 3 Mayıs’ta İsviçre’nin en büyük salonuna konuk olacak.

ARAM PÎRO/ZÜRİH

İsviçre’nin en büyük salonu olan Zürih Schausspielhaus 3 Mayıs’ta kapılarını Şengal direnişini anlatan tiyatro gösterisi için açacak. Volksbühne Basel Tiyatro Grubu ve Medico International İsviçre ortaklığında sergilenecek oyun, Êzîdî toplumunun savaşın yıkıntıları üzerine nasıl yeni bir toplumsal model inşa ettiğini, kadın özgürlükçü paradigmanın nasıl pratikleştiği ve bir halkı kurtardığını konu alıyor. 

 

 

Tiyatro yazarı ve yönetmeni Anina Jendreyko ile gösterim öncesi yaptıkları provada bir araya geldik. Jendreyko, Kürt Özgürlük Hareketi’nin Şengal direnişinden etkilenmiş. Jendreyko, bu direnişi tüm dünyanın bilmesi gerektiğini düşündüğü için defalarca Şengal’e gidip röportajlar yaparak “Şengal Kadınlarının Gücü” oyununu yazmış.

 

 

Hikayenin sahibi kadınlar

Jendreyko şunları aktarıyor: “Şengal’deki kadın özgürlük gücü ve kurtuluşu üzerine yazdığımız bu tiyatro oyunu için 2018’de Şengal’e gittik, ardından 4 defa daha gittik, orada röportajlar yaparak, onların anlatımlarına dayanarak bu tiyatroyu yazdık. Şengal’deki kadın örgütleriyle çalıştık. Orada açılan yaşam koridoru Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin gerçeğini anlatıyor. Sadece sembol değil ciddi bir örnek. O koridorla çok şey anlatabilirsiniz. Dünyanın, Özgürlük Hareketi’nin açtığı o koridoru görmesi ve anlaması gerekiyor.”

DAİŞ karanlığına da işaret eden Jendreyko, “DAİŞ kadınları esir alarak bir savaş silahı haline getirdi. Her savaşta kadınlara karşı özel savaş politikaları geliştirilmiştir. Sadece Şengal’de olmadı bu ama biz bunu Şengal üzerinden görünür kılabiliriz” diyor.

 

 

35 kez sahneleri doldurdu

Oyunlarının İsviçre’de 35 kez oynandığını ve her oyunda salonların dolduğunun altını çizen Jendreyko, oyunu her kesimden insanın ilgi gösterdiğini belirtti: “İsviçre’de bu oyunu 35 defa oynadık ve her seferinde dopdolu geçti. Çok değişik halklardan ve kesimlerden izleyiciler heyecanla ve merakla izlediler. Oyuna sadece Kürtler değil her sınıf, her yaş ve taraftan insanlar geliyor.” 

 

 

Geliri depremzedelere

Oyun bu kez ise İsviçre’nin hatta Avrupa’nın en büyük bale, opera, tiyatro gösterimlerinin yapıldığı bir salonda sahnelenecek. “Şengal Kadınınların Gücü” oyununun gösterimiden elde edilecek gelir ise deprem kentlerine aktarılacak. 

Bilet için ise sabit bir fiyat yok, depremzedelere katkı olacak bilet fiyatını seyirciler kendileri belirleyecek. Aşağıdaki adresten sizler de bilet temin edebilirsiniz:

https://www.schauspielhaus.ch/de/kalender/26203/benefiz-gastspiel-shengal-die-kraft-der-frauen

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.