Sevdamız mor dağlara benzer

Dosya Haberleri —

Mor Barikat

Mor Barikat

  • Amedspor Kadın Futbol Takımı kaptanı Güzide Alçu: "Benim için Amedspor kocaman bir adım ve kocaman bir hedeftir. Yolumuzu açan, bizi üniversiteye kazandıran Amedspor'un formasını giymek, o armayı taşımak onur verici. Gurur duyuyorum takımımla. Gurur duymaktan da asla vazgeçmeyeceğim. İyi ki varsın Amedspor."
  • Amedspor futbolcusu Hêvidar Ödüngit: "Gücümüzü beyaz tülbentli annelerimizden alıyoruz. Ailem, Emek vereceksen Amedspor'a ver, yerin orasıdır' dedi. Ben de bunu istiyordum. Amedspor dışında başka bir takımda oynamak istemem. Hem ismini, hem armasını çok seviyorum. Bizi temsil ediyor, halkımızı temsil ediyor."
  • Amedspor'da top koşturan futbolculardan Yağmur Bor: "Biz bu kültürün evlatlarıyız. Deplasmanlarda maruz kaldığımız söylemlerden dolayı tutkumuz azalmadı, aksine çoğaldı. Amedsporun bizdeki yeri ölçülemez. Bir sevdamız var ki mor dağlara benzer ve dünya kadınların emeğiyle güzelleşir."

YILMAZ KAYA

Türkiye'de ırkçılık her alanda olduğu gibi futbolda da kendini gösteriyor. Türkiye Süper Kadınlar Futbol Ligi'nde Beşiktaş, Fenerbahçe gibi kadın takımları ile aynı ligde mücadele eden Amedspor Kadın Futbol takımı oyuncuları da birçok ırkçı saldırıya maruz kaldı. Amedsporlu kadın futbolcular, erkek futbol takımı gibi deplasmanlarda karşı karşıya kaldıkları ırkçı saldırılar ve cinsiyet içerikli küfürlere rağmen, ligde mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Amedspor'da oynamanın gurur verici olduğunu belirten kadınlar, "Amedspor halkımızı temsil ediyor. Onu en iyi yerlere taşımak için mücadele ediyoruz. Amedspor'da oynamak sözcüklerle ifade edilemez" şeklinde konuştu. 

Güzide Alçu

Amedspor'da olmak gurur verici

"Amedspor'da oynamak, memleketimizi temsil etmek ve kadının sesine ses olmak benim en büyük amacımdı" diyen takım kaptanı Güzide Alçu, 13 yıldır Amedspor'da oynamanın kendisi için gurur verici olduğunu söyledi. Kadının her yerde olduğu gibi futbolda da başarılı olabileceğini göstermek için Amedspor'da olduğunu ifade eden Alçu, "Erkeklerin var olduğu bir platformda 'sizler yapamazsınız' dedikleri zaman, hırs edip, kadının yapamayacağı dedikleri bir şeyi yaparak futbol oynamaya başladım" dedi. 

Şiddete maruz kaldık

Amedspor Erkek Futbol Takımı’na yapılan ırkçı saldırıların kendilerine de yapıldığını kaydeden Alçu, "Ailelerimiz bunları görünce endişe yaşıyorlardı. Ama nasıl ki erkek futbol takımı tüm baskı ve hakaretlere rağmen mücadelelerinden vazgeçmedi ise bizler de geçmeyeceğiz. En yakın zamanda Hatay maçında çok fazla sözlü saldırı ve iğrenç söylemlerle karşılaştık. Hakemler sahada bize art niyetli yaklaşıyorlar.  Ama tüm bunlar bizi korkutmuyor, aksine mücadelemizi arttırıyor. Bu gibi durumlarda daha çok hırslanıyoruz. Ya maçı alıyoruz, ya da berabere bitiriyoruz. Birçok kez de şiddete maruz kaldık" diye konuştu. 

İyi ki varsın Amedspor

Takımıyla gururlandığını söyleyen Amedspor Kadın Takımı'nın kaptanı Alçu, "Amedspor'da oynamak çok özel bir duygudur. Bunu sözcüklerle dile getiremezsiniz. Sözcükler yetersiz kalır. Benim için Amedspor kocaman bir adım ve kocaman bir hedeftir. Yolumuzu açan, bizi üniversiteye kazandıran Amedspor'un formasını giymek, o armayı taşımak onur verici. Gurur duyuyorum takımımla. Gurur duymaktan da asla vazgeçmeyeceğim. İyi ki varsın Amedspor" diyerek takımına olan bağlılığını ve duygularını dile getirdi. 

Kadınlar mücadeleyi bırakmasın

Kadınların güçlü olduğunu ve erkeğin zorbaca davranmasının nedeninin kadınların içe dönük olmasından kaynaklandığını belirten Alçu, "Biz kadınlar her platformda yer aldığımız müddetçe hiçbir zaman azalmayıp çoğalacağız. Kadınlar mücadelesini bırakmasınlar" dedi. 

Hêvidar Ödüngit

Amedspor'dan başkası olmaz

Dicle Üniversitesi spor bölümünde okuyan ve 13 yıldır Amedspor'da top koşturan futbolculardan Hêvidar Ödüngit, 5-6 yaşlarında iken sokaklarda erkek çocuklarla futbol oynamaya başladığını söyledi. İsmi Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor iken ailesinin eğitiminden kaynaklı futbol oynamasına izin vermediğini ancak kulübün isminin Amedspor olarak değiştirmesinin ardından ailesinden onay aldığını kaydeden Ödüngit, "Ailem, takımın ismi değişince 'Emek vereceksen Amedspor'a ver, yerin orasıdır' dedi. Ben de bunu istiyordum. Amedspor dışında başka bir takımda oynamak istemem. Hem ismini, hem armasını çok seviyorum. Bizi temsil ediyor, halkımızı temsil ediyor. En iyi yerlere taşımak için mücadele veriyoruz" diye konuştu. 

Mehter marşları ile karşılanıyoruz

Deplasmanlarda kadın oldukları için çeşitli hakaret ve küfürlere maruz kaldıklarını, iyi ağırlanmadıklarını, ancak bütün bunları soğuk kanlılıkla karşıladıklarını belirten Ödüngit, şunları söyledi: "Bize karşı ırkçı yaklaşımlar, cinsiyetçi hakaret ve küfürler fark etmiyor. Erkek futbol takımının maruz kaldığı ırkçı saldırılara biz de uğruyoruz. İlk önce amblemimize tepki veriyorlar. Deplasman maçlarında dışarıdan gelen hangi takım olursa olsun, pop müzikle onları karşılıyorlar. Ama biz gittiğimizde mehter marşı ve İzmir marşını çalıyorlar. Bizi gördüklerinde Türklüklerini hatırlıyorlar"

Gücümüzü annelerimizden alıyoruz

Eril bir sisteme karşı olduğunu ve bir kadın olarak bunu kabul etmediğini ifade eden Ödüngit, "Kadının olduğu her yerde başarı vardır. Jin, Jîyan, Azadî yani. Gücümüzü beyaz tülbentli annelerimizden alıyoruz" dedi. 

Yağmur Bor

Kendi kültürümün takımı

Aslen Dersim'li olan ve Amedspor'da top koşturan kadın futbolculardan Yağmur Bor ise futbola İzmir'de başladığını, formasyon alması gerektiğinde hiç tereddüt etmeden Amedspor'u tercih ettiğini söyledi. Bor, şöyle devam etti: "Kendi kültürümün takımıdır diye Amedspor'u tercih ettim. Hem formasyon aldım, hem Amedspor'lu oldum. Bu takımda oynamak gurur verici. Biz bu kültürün evlatlarıyız. Deplasmanlarda maruz kaldığımız söylemlerden dolayı tutkumuz azalmadı, aksine çoğaldı. Amedspor’un bizdeki yeri ölçülemez. O armaya ait olmak onunla beraber olmak ayrıca bizi mutlu ediyor."

Gücümüz var

Kadınlara yönelik şiddetin her geçen gün arttığını, emeğinin elinden alındığını ama kadınlar olarak bunlara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, "Eşit şartlarda özgür ve eşit bir dünyada yaşamak için kadınların gücü vardır. Bu gücümüzü ortaya koyacağız. Bir sevdamız var ki mor dağlara benzer ve dünya kadınların emeğiyle güzelleşir" dedi. 

Xezal Kaydu

O arma hiçbir zaman inmeyecek

Amedspor'da ilk sezonu olan yardımcı antrenörü olan Xezal Kaydu da, Amedspor'a hocalık yapmanın tarifsiz bir duygu olduğunu belirterek, "Her şeyden önce bu arma bizim için her şeydir. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. O arma hiçbir zaman inmeyecek. Her zaman yükseklere taşıyacağız" dedi. Kadınları maçlara davet eden Kaydu, son olarak şunları söyledi: "Zor koşullarda bile olsa başarı odaklı çalışıyoruz. Hiç bir baskı bizi yıldıramaz. Irkçı ve cinsiyetçi yaklaşımlar bizi yıldıramaz. Saldırılar bizi daha da güçlü kılıyor. Bunları ciddiye almıyoruz. Çünkü, kadınların bu ülkeye barışı getireceğine inanıyoruz. İnancımız, umudumuz buna tam." 

 

 

Mor Barikat Amedspor'a destek

Amedspor'un en yaygın taraftar grubu olan ve erkeklerden oluşan Barikat Grubu'nun ardından, kadınları tribünlere çekmek ve Amedspor'a destek vermek kendilerini endüstriyel futbol karşıtı, ırkçı-cinsiyetçi tribünlere karşı mücadele eden anti-faşist Amedspor'un yurtsever taraftar birliği olarak tanımlayan Mor Barikat Grubu, "No Pasaran" (Geçit Yok) sloganı ile 25 Eylül 2015 tarihinde kuruldu. Mor Barikat Grubu, Amedspor'un kadın ve erkek futbol takımlarının oynadığı maçlarda tribünlerde yerini alarak, toplumdaki erkek hegemonyasına ve futbolda cinsiyetçi yaklaşımlara karşı protestolarıyla dikkat çekiyor.

Tribünlerde de yerimizi alalım

4 yıldan beri Mor Barikat taraftar gurubu liderliği yapan Kader Türkyılmaz, kadınları tribünlere davet ederek, “Tribünlerde de yerimizi alalım’’ mesajını verdi. Küçüklükten beri futbola olan ilgisi nedeniyle, tribünlerde Amedspor maçlarını izlemeye başladıktan sonra Mor Barikat grubu içinde yer aldığını ve aynı zamanda grubun sözcülüğünü de yaptığını kaydeden Türkyılmaz, “Mor Barikat’ı futboldaki ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe tepki olarak kurduk. 2015 yılından beri Amedspor tribünlerinde mor renk hakim oldu. Amedspor’un tribünlerinin kadın oluşuma ihtiyacı vardı. Taraftarlarda bunu benimsedi. Cinsiyetçi yaklaşımın olmaması için mücadele eden kadın taraftar grubu vardır. Biz, erkek hegemonyasını yıkmak için adım attık. Sadece kadın futbol takımı değil, Amedspor erkek futbol maçlarından da tribünlerde yerimizi alıyoruz’’ dedi.

Kader Türkyılmaz

Bir barışı savunuyoruz

Amedspor’u diğer takımlardan ayırıcı bir kimliği olduğunu söyleyen Kader Türkyılmaz, “Amedspor’un kimliği barışı savunmasıdır. Amedspor gittiği deplasmanlarda şiddete ve küfüre maruz kalmasına rağmen, aynı dil ile cevap vermiyoruz. Çünkü, bizim özelliğimiz barışı savunmamız. Baskı ve ırkçı yaklaşımlar sadece Amedspor ismine değil, Amedspor takımında oynayan Türk futbolcuları da hedefliyor. Irkçı yaklaşımları kınıyor ve kabul etmiyoruz" dedi. Kadın haklarının kazanılmasında ve kadın mücadelesinde  8 Mart’ın önemli bir güç olduğunu ifade eden Kader Türkyılmaz, “Biz sadece tribünlerde değil, sokaklardayız” diyerek  8 Mart’ta da alanda olduklarını söyledi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.