Şiddetsiz bir dünya için: Jin jiyan azadî

Kadın Haberleri —

.

.

  • 25 Kasım dolayısıyla Avrupa’nın birçok ülkesinde alanlara çıkan kadınlar, savaşa, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, erkek devlet şiddetine karşı, “Jin jiyan azadî” sloganını haykırdı. 

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü olan 25 Kasım dolayısıyla kadınlar hafta sonu alanlara çıktı. Dünyanın birçok ülkesinde patriarkal sistemden doğan savaş, işgal, göç, ekolojik yıkıma karşı alanlara çıkan kadınlar, erkek devlet şiddetine karşı ‘Jin jiyan azadî’ sloganı attı.

Kadınların ortak mücadele, örgütlenme mesajının verildiği Avrupa kentlerinde başta Kürt kadınları olmak üzere birçok halktan kadın şiddete karşı birlikte yürüdü.

Leipzig

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar "Ataerkil şiddete birlikte son verin" mesajı verdi.

Almanya’nın Leipzig kentinde aralarında Gemeinsam Kampfen Leipzig, ZORA Leipzig, Taa’ Hareketi Leipzig, Abya Yala Libre Leipzig, Devrimci Kadınlar, Kadın Kolektifi’nin de olduğu Feminist İttifak tarafından organize edilen eylem, Johannisplatz'da yüzlerce kişinin katılımıyla başladı. Yürüyüş boyunca sloganlarıyla mesajlarını veren kadınlar İran’da kadın öncülüğünde gerçekleşen direnişi selamladı. Yürüyüşte Abya Yala Libre Leipzig grubu müziğiyle dikkat çekti.

Kiel

Kiel’de akşam saatlerinde gerçekleşen eyleme Kürdistanlı kadınlar ve birçok Alman feminist grup katıldı. Yapılan konuşmalarda Türk ve İran devletinin Kurdistan'a yönelik saldırıları da protesto edildi. Kadın gerilla ruhu olduğu müddetçe Kurdistan'ın hiçbir sömürgeci devlete boyun eğmeyeceği belirtildi. Eylem, "Jin jiyan azadî, Bijî berxwêdana Rojava, Bijî Kurdistan" sloganları ile sona erdi.

Trier

Almanya’nın Trier kentinde erkek, devlet şiddetine karşı miting düzenleyen kadınlar Rojava Devrimine yönelik saldırıları kınadı.

Köln

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan farklı halklardan kadınlar, gece saatlerinde  “Kadınlar krize ve şiddete karşı özgürlük istiyor”, “Jin Jiyan azadî” sloganıyla bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte kadınlar taşıdığı dövizler ve pankartlarla renkli bir görüntü oluşturdu. 

Frauen Kollektiv, ZORA, Viyan Kadın Meclisi, İranlı Kadınlar, Yeni Kadın, Kadın Gözüyle, Courage, ADKH, Omas Gegen Rechts ve KJAR organize ettiği eylemde Kurdistan’da Afganistan’a kadına yönelik şiddete dikkat çekildi.

Mitingde ayrıca İstanbul'da yapılan 25 Kasım eylemine polis saldırısı kınandı ve İstanbul'daki kadınlara dayanışma mesajları gönderildi.

Limburg

Almanya'nın Limburg kentinde bir araya gelen kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto ederken, ayrıca halkların özgürlüğü için mevzilerde savaşan kadın gerillaları ve YPJ savaşçılarını, "Jin jiyan azadî" sloganıyla selamladı. 

Münster

Münster kentine Karstadt alanında gün vesilesiyle Kürt, İran ve Alman kadın örgütleriyle ortaklaşa bir miting gerçekleştirildi.

Darmstadt 

Darmstadt eylem düzenleyen Kürt kadınlar, Frauenhaus Darmstadt ve Feministische Frauen üyesi kadınlarla beraber meydanlardaydı. Patriarkal sistemin kadına dönük kırım politikaları, fırsat eşitsizliği ve yaşamın her alanındaki emek sömürüsü yapılan konuşmalarla kınandı. Ayrıca Rojhilatlı Jîna Amînî’nin Tahran’da işkenceyle katledilmesi ardından başlayan ve haftalardır süren kadın eksenli halk serhildanı selamlandı, destek mesajları verildi.

Heilbronn

Heilbronn’da erkek devlet şiddetine karşı bir araya gelen kadınla düzenledikleri miting ile Türk devletinin Kürt ve kadın düşmanlığı kınandı. Eylem de sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganları atıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Almanya’nın Bonn, Hannover, Dortmund, Aurich, Duisburg, Saarbrücken kentlerinde bir araya gelen kadınlar çeşitli eylem ve etkinlik düzenledi. 

Almanya’nın Bonn kentinde ‘Yine mi bunlar’ grubu konser verdi. Utamara Kadın Buluşma Merkezi ve Leben Freiheit Bonn gibi inisiyatif, kurum ve örgütlerin de katıldığı Marktplatz'a doğru yapılan yürüyüş ve açıklama, şiir dinletisi ve şarkılarla sona erdi.

Çok sayıda yer grup ve örgütlerin katıldığı eylemlerde Türk devletinin Rojavaya yönelik saldırıları gündem yapıldı. 

Kadın emeği sömürülüyor

Ayrıca Almanya’nın Stuttgart, Bielefeld, Aachen, Mannheim, Freiburg kentlerinde kadın örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri miting ve yürüyüşlerde kadına yönelik şiddette devlet mekanizmalarına, savaşlara, dini ve feodal yapıların özgürlüğünü benimseyen kadınları bastırması, katletmesi, terörize etmesi, psikolojik baskı uygulaması ve kadın emeğini sömürmesine dikkat çekildi.

 

Paris /Foto: Selma Kaya

Paris’te ‘Kurdistanı savun’ mesajı

Fransa’nın başkenti Paris’te Jin, Jiyan, Azadî Kollektifi’nin çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, Cumartesi günü bir eylem düzenledi. Rojhilat, Rojava ve diğer Kurdistan parçalardan Kurdistanlı kadınların yanı sıra İranlı, Fransız ve Türkiyeli devrimci hareketlerin, derneklerinin katılımıyla gerçekleşen eylemde hep bir ağızdan ”Jin, jiyan, azadî, Kurdistanı savun” mesajı verildi.

Paris / Foto: Deniz Babir

Kadına yönelik suikaste işaret edildi

Hollanda’nın Rotterdam kentinde de aynı amaçla bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte 21. yüzyılın kadın yüz yılı alacağına vurgu yapılarak Kürt kadınlarının direnişi selamlandı. Kadın katliamlarının gündeme getirildiği yürüyüşte Jîna Amînî ve Nagihan Akarsel’e yapılan suikaste dikkat çekildi. Yürüyüş boyunca sık sık “Kadına şiddete hayır”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

İsviçre’de kadınlar polis engelini aştı

25 Kasım dolayısıyla İsviçre’nin Zürih, Basel, Cenevre ve Bern kentlerinde eylem düzenlendi.

Zürih’te kadın kurumları adına yapılan konuşmalarda, kadınların evde kapalı kapılar ardında, kamusal alanda, işyerinde fiziksel ve psikolojik erkek devlet şiddetine maruz bırakıldıkları hatırlatılarak, ataerkil sistemin kadınlar üzerindeki cinsiyet ve gelir eşitsizliği yarattığına vurgu yapıldı. ‘Jin jiyan azadî’ sloganıyla Rojava Devrimi’ni savunmayı sürdüreceğiz diyen kadınlar yürüyüş sırasında polis saldırdı. Göz yaşartıcı gazların kullanıldığı eylemde kadınlar belirlenen alana kadar yürüyüşünü ısrarla sürdü.

Paris / Foto: Deniz Babir

Basel’de de bir araya gelen kadınlar gün dolayısıyla verdikleri mesajlar ardından yürüyüşe geçti. Basel kanton polisi yürüyüşü engellemek içni barikatlar kurdu. Barikatları aşan kadınlar, Claraplatz'ta eylemini sonlandırdı. 

Cenevre’de kadınlar 25 Kasım dolayısıyla stand açtı. Aynı kapsamda Fribourg, Lozan, Neuchâtel kentlerinde düzenlenen etkinliklerle erkek devlet şiddeti protesto edildi.

Bern’de bir araya gelen kadınlar Rojava’ya yönelik saldırılara dikkat çekti.

Londra’da ‘sessizlik’ eylemi

Londra’da One Million Women Rise Kadın Hareketi’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın ‘sessizlik’ eylemi ile kadına yönelik şiddete ve kadın katliamlarına dikkat çekti. Sakine Cansız ve Jîna Amînî gibi devlet ve erkek şiddeti ile katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde, “Jin jiyan azadî” yazılı pankart açıldı.

Yapılan konuşmalar ardından, katledilen tüm kadınlar için ‘sessizlik’ eylemi gerçekleştirildi. Dakikalarca süren ‘sessizlik’ tavrı ile şiddete uğrayan tüm kadınların çığlığı duyurulmaya çalışılırken, şiddete karşı enternasyonal kadın mücadelesinin yükseltileceği kaydedildi.  

Londra'da gün dolayısıyla bir eylem de Jiyan Kadın Meclisi üyeleri ve enternasyonalist kadınlar tarafından yapıldı.

Kadınlardan ‘Kurdistan’ı savun’ çağrısı

İspanya’nın Zaragoza, Murcia, Alicante, Valencia, Barcelona, Lleida, Madrid, Gasteiz dahil birçok kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen eylemlerde kadınlar, kaldırdıkları fotoğraf ve dövizlerle Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ve Kürt kadınlarla dayanışmalarını ifade etti; “Kurdistan’ı savun” mesajı verildi.

Katalonya’da ise gün vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te katledilişlerinin 10. yılı dolayısıyla başlatılacak eylem hamlesi için bildiri dağıtıldı.

Erkek şiddetine hayır

İtalya'nın Bologna kentinde ise Kürt Kadın Ağı (Rete Jin Bologna), Kara Kadın ve Armonia adlı kadın örgütleri  Ravegnana meydanında bir araya gelerek “erkek şiddetine hayır” dedi. 

Direnişçi kadınlar selamlandı

Avusturya’nın başkenti Viyana, Graz ve Linz kentlerinde gün dolayısıyla yapılan eylem ve etkinliklerde erkek devlet şiddeti “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla protesto edildi. Ayrıca Türk devleti ve DAİŞ çetelerine karşı mücadele eden kadınlar selamladın.

Stockholm /Foto: Şinoyi Mendan

Stockholm ve Helsinki’de eylemdeydi

İsveç’in Stockholm ve Finlandiya’nın Helsinki kentlerin de düzenlenen eylem ve etkinliklerde İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki kadın direnişi selamlandı. Eylemlerde savaşa, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe hayır denildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.