Sınır hattı boyunca bombardıman

  •  Türk devleti, hem sınırdaki hem de işgal bölgelerindeki üslerinden Şêrawa'dan Girê Spî'ye kadar tüm hat boyunca bombaladı. 12 yaşındaki Ebid Mihemed Hecî şehit düştü, çocuk ve kadınların ağırlıkta olduğu onlarca kişi yaralandı. 
  •  Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi, şehit ve yaralıların yanı sıra ciddi maddi hasara da dikkat çekerek, Türk devletinin halkı korkutup göç ettirmeye ve bölgeyi boşaltmaya çalıştığını belirtti. Rusya ve Uluslararası Koalisyon'a sorumluğunu hatırlattı. 

Türk ordusu, dün gün boyunca Hesekê, Qamişlo, Kobanê, Girê Spî, Minbic kantonları ve işgal altındaki Efrin’in Şêrawa ilçesinin köylerini bombaladı. Şehit ve yaralıların olduğu bölgede, ciddi hasarlar meydana geldi.

Kuzey-Doğu Suriye'nin resmi ajansı ANHA'nın dün saat 14.00'teki derlemesine göre saldırılar şöyle:

Türk ordusu, gece saatlerinden itibaren Hesekê'nin Dirbesiyê ilçesinin batısındaki Qirmane ve Çetil ile Qamişlo'nun Amûdê ilçesinin batısındaki Cirnik köyünü bombaladı. Aynı saatlerde Qamişlo'nun Tirbespiyê ilçesinin batısında bulunan Rutan köyündeki Sotoro Güçleri Akademisi'nin çevresi bombalandı.

Zirgan ve Til Temir

Hesekê'nin Zirgan ilçesine yönelik yapılan bombardımanda, Temîm Feysel Hamid (11) adlı çocuk yaralandı. Til Temir ilçesinin batısında bulunan Guzeliyê, Til Leben, Um Xêr, Til Tawîl, Selmase ve Tawîle köyleri bombalandı.

Bunlara paralel olarak işgal altında olan Girê Spî'den, kentin batısındaki Erîda, Leqliqo, Sawan, Xirbet Beqir ve Goberlik köyleri ağır silahlarla hedef alındı.

Kobanê ve köyleri

Türk ordusu onlarca top atışlarıyla Kobanê’nin merkezi ile batı ve doğusundaki köylerini hedef aldı. Sınıra yakın olan Botan, Siftek, Seylim, Aşme, Beyadiye köyleri; Cerablus’un karşısında ve Firat'ın doğusunda bulunan Yukarı Şexler kasabası da bombalandı. Bombardıman sonucunda, Kobanê’nin batısındaki Zorava köyünde Ebid Mihemed Hecî (12) şehît düştü. Seftik köyünden Ebid Xelef (40), Merwa Hemdo (40), Xelîl Cîhad Şêxo (2) ve Ela İbo (19) da yaralandı.

Kobanê’nin doğusunda ise Xirabîsan, Qeremox, Goran, Hîho, Elîşar, Mersmîl (Merc Îsmaîl) köyleri ile merkezdeki Kaniya Kurdan Mahallesi bombalandı. Kobanê kent merkezi, hemen karşısındaki Türk sınır karakollarından bombalandı. 

Minbic'e havanlı saldırı

Minbic’te ise kentin kuzeydoğusundaki Cat, Masî, Hoşeriyê köyleri havanlarla hedef alındı. 

Şêrawa'nın köyleri

Türk ordusu, işgal altındaki Efrîn’in Şêrawa ilçesine bağlı Bênê, Soxanek, Qinêtra ve Zirnaîtê köylerini bombaladı.

Halkı korkutmak istiyor

ANHA, dün saat 14.46 itibarıyla Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi'nin kendi resmi hesabından paylaştığı yazılı bir açıklamaya yer verdi. Buna göre açıklama şöyle: "An itibarıyla Kobane kantonu, işgalci Türk devletince bombalanmaktadır. Bunun sonucunda birçok sivil yurttaş yaralandı ve ciddi anlamda maddi hasar meydana geldi. İşgalci Türk devletinin bu saldırıları, halkı korkutup göç ettirmek ve bölgeyi boşaltmaya yönelik saldırgan yaklaşımının devamıdır. Bu saldırıların sorumlusu garantör devletlerdir, yani Rusya ve Uluslararası Koalisyon güçleridir.”

Özerk Yönetim, yine kendi resmi sayfasında paylaştığı bir başka açıklamada ise halkı uyardı ve Türk devletinin ayrım gözetmeksizin yaptığı bombalamalar nedeniyle herkesin evinde kalması gerektiğine dikkat çekti.

BM ve örgütlere çağrı

Fırat Bölgesi İnsan Hakları Örgütü ise 14.49'da yaptığı açıklamada, uluslararası topluma, Türk devletinin ihlallerinin önünü alması ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik her gün işlediği suçların hesabının sorulması çağrısında bulundu. Başta BM ve UNICEF olmak üzere uluslararası insani ve hukuk örgütlerine çocuk, kadın ve sivillerin korunması için müdahale etme talebinde bulunan İnsan Hakları Örgütü, sivilleri koruyan Cenevre 4 Anlaşması’nı hatırlattı. 

Türk tarafının açıklaması

Türk Savunma Bakanlığı ise Urfa'nın Birecik ilçesindeki Çiçekalan Hudut Karakolu'nun sabah saatlerinde vurulduğunu duyurdu. Türk tarafı, 1 askerin öldüğünü ve 4'ünün de yaralandığını belirterek, "ardından belirlenen  hedefler vurularak 13 terörist etkisiz hale getirildi" iddiasında bulundu. 

Rusya ile devriyeleri durmuştu

QSD'nin Birecik'teki karakolu vurmadığını, Türk tarafının yalan söylediğini kaydeden Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın ve İrtibat Merkezi Sorumlusu Ferhad Şamî'nin, saat 15.21'de ANHA'nın Türkçe servisinde açıklamaları yer aldı. Farhad Şamî, işgalci Türk devletinin saldırıya hazırlığının farkında olduklarını belirterek,  "Özellikle Kobanê, Şehba vb. sınır bölgelerinde hareketlilikleri vardı. Türk devletinin, en azından bir saldırı yapmak istediğini gözlemledik. Obüsler, tanklar ve toplarla bir saldırıya hazırlanıyorlardı. Bu nedenle Ruslarla olan devriyeleri 15 günden fazladır durmuştu. Aynı zamanda Türk basını sınır hattındaydı, sanki insanlar kaçıyormuş bir gündem yaratmak istediler” dedi.

Saldırılara cevap verilecek

Kobanê’de özeliikle hastahaneler ve sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı bilgisini paylaşan Şamî, "Bir amaçları da halkı göçertilmektir. Bundan dolayı Tüm halkımıza çağrımız, yerlerinde kalmaları ve işgalci Türk devletine karşı kin ve nefret sahibi olmalarıdır. Bu saldırılara kesinlikle meşru savunma çerçevesinde cevab verilecektir” diye konuştu.

Soru işaretleri var

Farhad Şamî, hedeflenen bölgelerde Rus güçlerinin ve Şam hükümetinin varlığına da dikkat çekerek, “Kobanê'nin batısı gibi hedeflenen bölgelerde, Rusların çok sayıda gözlem noktası bulunuyor. Elbette Rusya'nın sessizliği Türk devletine de cesaret veriyor. Şam hükümetinin bombardıman altındaki yerlerde bulunması, Türk devletinin saldırılarını engellemedi. Şam hükümeti, bu saldırılara karşılık vermede kararsız. Bu saldırılar, işgalci Türk devletinin Şam hükümetiyle yaptığı istihbarat görüşmelerinin olduğu bir süreçte yaşanıyor. Bu yüzden kafalarda soru işaretlerine yol açıyor.”

Haber hazırlanırken bombardıman devam ediyordu.   QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.