Sinüzit

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  •  Uzun süreli burun akıntısı, ateş, baş ağrısı, yüz ağrısı, gözlerde şişkinlik, öksürük, kulaklarda dolgunluk hissi ve koku alma hissinde azalma sinüzitin belirtileridir.

Burnun çevresinde yer alan kemiklerin içerisinde yer alan hava boşlukları sinüs olarak adlandırılır. Yanak sinüsleri (burnun sağ ve sol tarafında), alın sinüsleri, gözler arasındaki etmoid sinüsleri ve sfenoid sinüsleri (en geride kafa içinde) vardır. Bunların iltihaplanması durumuna sinüzit denilir. 

Sinüzit genelde soğuk algınlığı sonucunda meydana gelir. Bu enfeksiyonlar esnasında burun içini kaplayan mukoza (sümükdoku, üst doku) şişer ve bu nedenle sinüslerin burun boşluğuna açılmasını engeller. Alerjiler de benzer soruna yol açarak sinüzit oluşumunu tetikleyebilir. Burnun yaralanması, buruna sıkışmış yabancı cisimler, burun yapısındaki anormallikler, yüzme, dalış ve büyümüş adenoidler (burun ile boğaz arasındaki doku, geniz eti de deniliyor) de sinüzitin oluşumunda etkilidir. Sinüsler buruna açılamadığı takdirde bakteriler ve virüsler orada birikir. 

Uzun süreli burun akıntısı, ateş, baş ağrısı, yüz ağrısı, gözlerde şişkinlik, öksürük, kulaklarda dolgunluk hissi ve koku alma hissinde azalma sinüzitin belirtileridir. Hepsi aynı anda görülmeyebilir. 

Belirtiler ve muayene (parmaklar ile burnun ve alnın sağ ve sol tarafına basıldığında veya baş eğmede ağrı) tanıyı koymak için yeterli olabilir. Ultrason tanı koymada gittikçe röntgenin yerini almaktadır. 

Tedavi açısından sinüzitin sebebi belirleyicidir. Bakteriler enfeksiyona yol açmışsa antibiyotik tedavi uygulanır. Bazı vakalarda burun damlası ve ağrı kesici yeterlidir. Kronikleşen bazı durumlarda ameliyat gerekli olabilir. Tedaviye rağmen 6-8 hafta boyunca iyileşmeyen sinüzit kronik olarak adlandırılır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.