St. Thomas Ermeni Manastırı yok ediliyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

ERMENI MANASTIRI

ERMENI MANASTIRI

  • Binlerce yıllık tarihiyle Van Gölü’ne karşı ihtişamlı güzelliğiyle bilinen St. Thomas Ermeni Manastırı, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmayla yüz yüze bırakıldı. 

DİNDAR KARATAŞ

MA /VAN

 

Binlerce yıllık tarihiyle Van Gölü’ne karşı ihtişamlı güzelliğiyle bilinen St. Thomas Ermeni Manastırı, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmayla yüz yüze bırakıldı. 

 Havarilerden Aziz Thomas'a ait kutsal eşyaların saklanması amacıyla 11’inci yüzyılda inşa edildiği bilinen St. Thomas Ermeni Manastırı, Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi’nde bulunuyor. 2 bin metre yükseklikte dağın zirvesinden Van Gölü’ne bakan manastır, ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Kilisenin bulunduğu Altınsaç koyları, Van Gölü’nün el değmemiş koyları olarak biliniyor. Van Gölü güneyinde bulanan Beleko Dağı’nın kuzeydoğu yamacındaki Varis Körfezi'ne bakan bir taraça üzerinde inşa edilen kilisenin manzarası ise harikulade görünüyor. 

Tarihiyle, güzelliğiyle, ihtişamıyla bu kadar tanınan, bilinen ve Van’ın en eski yapılarından biri olan manastır, şimdilerde kaderine terk edilmiş. Restore edilmemesi ve korunması için yapılan onca çağrılara rağmen hiçbir önlem alınmadı. Bir yandan definecilerin hedefinde olan manastır, kaderine terk edildiği için yazın da hayvanlar için dinlenme, barınak yeri oluyor. Bakımsız ve sahipsiz bırakılan tarihi manastırın çevresinde otlanan hayvanlar için uğrak yer olması, fotoğraf karelerine de yansıyor. 

Manastır’ın bir kilometre batı yönünde Van Gölü’ne 500 metre uzaklıkta bulunan ve Ermenilere ait olan tarihi mezarlık ise yine manastır gibi definecilerin kazıları ile tahrip edilmiş durumda.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.