Suriye, Kürtler sayesinde ayakta

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Şam yönetimini uyardı: "Suriye bugüne kadar ayakta kaldıysa Kürtlerin mücadelesi sayesindedir. Bu bir gerçek. Suriye, bunu görmeli; Kürtlere düşman olmamalı."

Türk devletinin Kürt düşmanı olduğunu ve Kürtleri soykırımdan geçirmek istediğini belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Suriye'nin bu siyasete alet olmaması gerektiğini söyledi.

Stêrk TV’ye konuşan Eşbaşkan Cemil Bayık, bir süredir Türkiye, Suriye ve Rusya arasında devam eden görüşmelere ilişkin soruları da yanıtladı. Görüşmelerle ilgili tarafların açıklamalarına kuşkuyla bakan ve 'propaganda' kısmına dikkat çeken Bayık, "Türkiye ile Suriye arasındaki sorunlar çok büyük. Kolay çözülmez" dedi. Suriye'nin Kürtlere düşman olmaması beklediklerini kaydeden Bayık, şunları söyledi: "Kürt düşmanı olursa bu Suriye'nin sonunu getirir. Suriye, bugüne kadar ayakta kaldıysa Kürtlerin mücadelesi sayesindedir. Bu bir gerçek. Kürtler, El-Nusra'ya, DAİŞ'e karşı savaşmasaydı bugün Suriye olmazdı. Ayakta kalıp bölünmediyse, rejim devam ediyorsa bu Kürtlerin mücadelesinin sonucudur. Suriye bunu görmeli."

Türk devleti çetelerden vazgeçmez

Suriye'nin tamamını yerle bir eden çeteleri eğiten, yardım eden, silah veren ve yönetenin Türk devleti olduğunu vurgulayan Bayık, şöyle devam etti: "Türk devleti, bu çetelerden asla vazgeçmez. Suriye ile sorunlarımızı çözeceğiz, derken yalan söylüyor. Suriye'yi bu şekilde kandırmak istiyorlar. Türk devletinin amacı Kürtleri katletmek. Hedefleri bu. Bu hedefe Suriye’yi de kendi siyasetine çekerek ulaşmak istiyor. Türk devleti, Kürt düşmanıdır, Kürtleri katletmek istiyor. Suriye, bu siyasete alet olmamalı. Bu siyasete girerse Suriye ile Erdoğan arasında hiçbir fark kalmayacaktır."

Acele ediyor, çünkü seçim var

Türkiye'nin  acilen toplantı yapmak istediğini, çünkü Türkiye'de seçim sürecinin başladığını kaydeden Bayık, şunları ifade etti: "Erdoğan, Suriye konusunda bazı adımlar atmak ve bunu seçim kazanmak için kullanmak istiyor. Rusya kendi çıkarları için çalışıyor. Yani Rusya, Suriye ve Türkiye ittifakında kendi çıkarlarını gözetiyor. Türkiye de kendi çıkarlarını gözetiyor. Hedefi belli, diyor ki; Suriye'de Kürtlerin statüsü olmamalı, Kürtler adına varsa ortadan kaldırılmalı.

Suriye, oyuna gelmemeli

Suriye'nin çıkarı, Kürtlerin yok edilmesi ve soykırımı değildir. Suriye'nin çıkarı, Kürtlerle ittifak yapmak, Kürtlerle sorunlarını çözmektir. Suriye, Türk devletinin oyunlarına gelmemeli. Erdoğan, Suriye’nin geleceği ile oynadı. Hedefi, Suriye'ye hakim olmaktı. Bunun için çalıştı. Çeteler, bu kadar katliam yapıyorsa arkalarında Erdoğan var. Suriye’de yaşanan tahribatın arkasında Erdoğan var. Bu yüzden Suriye’nin, Erdoğan’ın seçim oyunlarına gelmemesi lazım. Eğer Erdoğan, bu şekilde seçimde galip gelirse en fazla zararı Suriye görür.

Belki bazı hatalar vardır

Tabii ki Kürtler de zarar görebilir ama en büyük zararı, Suriye görecektir. Erdoğan, rejimin kalmasını, Suriye'nin aynı kalmasını istemiyor. Çetelerle Suriye'de değişiklik yapmak istiyor. Gerçek bu. Bu yüzden Kürtler, bugüne kadar Suriye'yi korudu. Ayakta tuttu. Belki bazı hataları vardır, bu yüzden Kürtlere yönelik Suriye’nin de bazı eleştirileri olabilir fakat bu, düşmanca bir aşamaya gelmemelidir. Türk devleti zaten Kürtlere, demokrasiye, özgürlüğe düşmandır; bunu açıkça ortaya da koyuyor. Kürtlere yönelik bazı eleştirileri olan Suriye, Erdoğan’ın düşmanlığı gibi bir aşamaya getirmemeli durumu. Eğer bunu yaparsa kendi sonunu getirir. İnanıyorum ki; Suriye bu kirli siyasete alet olmayacak ve Kürtlerle ilişki geliştirerek aralarındaki sorunları çözecektir. Suriye’nin bütünlüğünü sağlayacak olan da budur. Suriye’ye çağrım bu temeldedir." BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.