Taşdoğan’a sistematik baskı

Kültür/Sanat Haberleri —

Kasım Taşdoğan

Kasım Taşdoğan

  • İzmir’de 12 yıldır işlettiği mekanda Kürtçe şarkılar söyleyen sanatçı Kasım Taşdoğan, son 1 yıl içinde kesilen para cezası ve baskılardan dolayı mekanını geçtiğimiz hafta devretmek zorunda kaldı.

DELAL AKYÜZ-İZMİR/MA

İzmir'de Kürtçe şarkı çalan mekanlara son süreçte polisler baskın yaparak, dinleyicilere Genel Bilgi Taraması kontrolü yapıyor. Yapılan baskınlarda mekan sahiplerine Kürtçe şarkı çaldıkları için para cezası kesilirken, hem mekan sahipleri, hem de dinleyiciler üzerine baskı oluşturuluyor.  

İzmir’de 12 yıldır işlettiği mekanda Kürtçe şarkılar söyleyen sanatçı Kasım Taşdoğan da bu baskılardan nasibini aldı. Taşdoğan, son 1 yıl içinde kesilen para cezası ve baskılardan dolayı mekanını geçtiğimiz hafta devretmek zorunda kaldı. Kürtçe müzik çaldığı için mekana yönelik baskının olduğunu ancak bu baskının son bir yılda artığını ifade eden Taşdoğan, mekana gelen dinleyicilerin de polis tarafından taciz edildiğini kaydetti.

40-50 polis ile taciz 

Taşdoğan, pandemi sürecinde saldırı ve baskılara rağmen İzmir sokaklarında şarkılarını söylediklerini anımsatarak, “Baskılara boyun eğmedik. Sokaklarda Kürtçe müzik yaparak engellemeleri protesto ettik. Hiçbir şekilde geri adım atmadık. Kendi mekanımda da Kürtçe müzikten kaynaklı baskın yapılıyordu. Sistematik bir şekilde 40-50 polis bir anda gelip dinleyicileri rahatsız ediyor, GBT kontrolü yapıyordu. Bizden çok dinleyicileri rahatsız ediyorlardı" dedi. 

Boyun eğmeyeceğiz 

Sanatın hiç bir baskıya boyun eğmeyeceğini dile getiren Taşdoğan, “Baskılar karşısında insan daha çok cesur davranabilmeli. Baskılar mekanımı kapatabildi, ama anadilimde sanatımı icra etmeme engel olamayacak. Bu durum bende geri adım attırmadı, daha çok güçlendirdi. Anadilimde şarkılarımı söylemek benim için en büyük motivasyon kaynağıdır” diye belirtti.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.