Tek başına 20 bin ağaç dikti

Toplum/Yaşam Haberleri —

20 BIN AGAC DIKTI

20 BIN AGAC DIKTI

  • Mardin’de 26 yıldır tek başına ağaç diken 72 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu, 48 dönümlük arazide binlerce ağaçtan oluşan bir ormanlık oluşturdu. Namı diğer Apê Şeyhmus, “Burası benim değil, herkesindir” diyerek, ağaç dikme çağrısında bulundu.

Mardin’de 26 yıldır tek başına ağaç diken 72 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu, 48 dönümlük arazide binlerce ağaçtan oluşan bir ormanlık oluşturdu. Namı diğer Apê Şeyhmus, “Burası benim değil, herkesindir” diyerek, ağaç dikme çağrısında bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre Mardin’in tarihi ilçesi olan Artuklu’da yaşayan Şeyhmus Erginoğlu diktiği binlerce ağaçla adeta ormanlık bir alan oluşturdu. Yaklaşık 14 bin ağacın dikili olduğu bölgenin mimarı olan Erginoğlu kent içinde Apê Şeyhmus veya Ammo Şeyhmus olarak tanınıyor. Aslen Batman’ın Kozluk ilçesi Bekirhan beldesinden olan Erginoğlu, yıllar önce ailesi ile birlikte Mardin’e yerleşmiş. 25 yıl kamyon şoförlüğü yaptıktan sonra 1995’te emekli olan Erginoğlu, ilk olarak kentteki kaynak sularını ortaya çıkarmak için metrelerce tüneller kazmaya başlamış.

Daha sonra dönemin İl Orman Müdürünün yardımı ile Savurkapı Mahallesindeki 48 dönümlük alanı küçük bir ormana dönüştürdü.

 

Daha önce çöplüktü

Gönüllü bir şekilde ağaçlandırma yaptığını belirten Erginoğlu, bugüne kadar farklı noktalarda yaklaşık 20 bin civarında ağaç diktiğini söylüyor. Şu an küçük bir ormana dönüştürdüğü alana 11 yıldır ağaç dikimi yaptığını belirten Erginoğlu, “Burası daha önce çöplüktü” diyor. 

Ölünceye kadar yapmaya devam edeceğini, gece saat 02.00’ye kadar ağaçları suladığını belirten Erginoğlu, gün içinde de ağaçların bakımını yaptığını anlattı. 

Yetiştirdiği ağaçlardaki meyveleri dağıttığını, zarar vermedikleri sürece herkesin istediği gibi alana girebileceğini ifade eden Erginoğlu, “Sabah saatlerinde eline kovasını alan insanlar gelip, kayısı ile doldurup evine götürüyor. İncir olduğunda incir götürüyorlar. Herkesin buraya gelmesini isterim. Burası benim değil, herkesindir” dedi.

Ağaç ekiminin rüyalarına da girdiğini belirten Erginoğlu, yağmurun da oksijenin de ağaçla mümkün olduğunu hatırlattı. MARDİN

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.