Türk hükümeti yalan söylüyor

  • Türk hükümetinin, 26 yıl önce kaybedilen eşi Ahmet Yetişen ile ilgili BM’ye üç defa farklı yalanlar sıraladığını kaydeden Türkan Yetişen, ”O gözaltında kaybedildi” dedi.

 

METİN YOKSU - MA/BATMAN

Batman’da 1994’te kaybedilen eşi Ahmet Yetişen’e dair Türkiye’nin BM’ye verdiği yanıta tepki gösteren Türkan Yetişen, “Eşim çocuğumun gözleri önünde gözaltında işkence edildiğine dair kanıtlar var. O gözaltında kaybedildi” dedi.

Yakınların kaybedilen 30 aile, 2014 ile 2018 yılları arasında kemiklerinin bulunması ve faillerin yargılanması talebiyle Birleşmiş Milletler (BM) Zorla veya İrade Dışı Kaybetmeler Çalışma Grubu’na başvurmuştu. BM Çalışma Grubu, yapılan bu başvurucular üzerine Türkiye’den kayıp isimlerin akıbetlerine ilişkin bilgi talep etti. Türkiye, kayıp isimlerden Fehmi Tosun, Ahmet Akbaş, Abdulselam Çelik, Abdullatif Yağızay, Ahmet Yetişen, Hizni Bilmen, Ahmet Üstün, Kemal Birlik ve Ahmet Şahin olmak üzere sadece 9 isme dair yanıtlar verdi. Çalışma Grubu, 21 Ağustos’ta kaleme alınan bir mektupla kayıp yakınlarına son durumu bildirdi. Mektuba, bilgi istenen kayıplara dair Türkiye’nin gönderdiği yanıtlar da eklendi. 

Batman’da 14 Kasım 1994’te gözaltına alınıp kaybedilen Ahmet Yetişen’e ilişkin ilk yanıtında “soruşturma açılmıştır” diyen Türkiye, sonrasında “Şahsın eşi Batman Asliye Hukuk Mahkemesi’nin (No: 1) 10 Kasım 2004 tarihinde başvurusu üzerine, yasal tanım gereği bir kişinin kaybolduğuna karşılık gelen bir devamsızlık beyanı (karar) yayınladı. Yaşamı tehdit eden koşullar altında veya öldüğüne dair güçlü bir şüphe altında” bilgilerini gönderdi. 3. başvuruda ise gıyabında “kayıp ilanı” verilen Yetişen’in PKK’ye katıldığı ileri sürülerek, “Şahsın hayati tehlike oluşturan koşullar altında kaybolduğu kanıtlandı” denildi. 

Babasına işkenceye tanıklık etti

 Kaybedilen Yetişen’i son görenlerden biri de o dönem 14 yaşındayken gözaltına alınan oğlu Henefi Yetişen. Yetişen, ”Evimize baskın yapıldığında henüz çocuktum. Babamı bulamayınca beni gözaltına aldılar. Silah dipçikleri ile bana vurdular. Kalbimin delik olduğunu söylememle üzerime iyice çullandılar. İşkence gördüm. Sokaklarda dolaştırdılar. En sonunda beni alıp tekrar gözaltı merkezine getirdiler. Getirdikleri yerde babamı Filistin askısında asılı halde gördüm. Babama gözlerimin önünde işkence yapıldı” dedi.

JİTEM elemanı açık açık anlattı

Ahmet Yetişen’in eşi Türkan Yetişen ise o dönemde JİTEM’e çalışan kişiler olduğunu belirterek, “Kerem Çiftçi ve JİTEM’e çalıştığı ifade edilen bir kaç kişi daha, eşimi gözaltına aldıklarını açık açık bize anlattı. Çiftçi’ye çalıştığını ifade eden komşularımız dahi eşimi gözaltına gördüklerini ve ona çalışmak zorunda olduklarını açık açık söylemişlerdi. O dönemden beri bir hukuk mücadelesi yürütüyoruz. Mahkemeler ısrarla şahit istiyor. Oğlumun yaşadıkları, onun gözleri bu olaya şahittir. Hepsi bir yana devlet neden Çiftçi’nin ifadesine başvurmadı. Biz defalarca bunu dile getirdik ama asla ifadesi alınmadı” dedi. 

JİTEM tarafından alındı

Eşini JİTEM elemanlarının gözaltına aldığını ifade eden Türkan Yetişen, şunları dile getirdi: ”Önceleri Emniyet’e (Batman Emniyet Müdürlüğü) gidip yemek götürüyorduk. Emniyet yemeği alıyordu. Meğer eşim Komando Tugayı’ndaymış. Bunu da birkaç gün sonra öğrendik. Eşim JİTEM tarafından kaçırıldı, işkence edildi. Acısı, dün gibi tazedir. Halen gözüm kapıda, yolda onu bekliyorum.” 

Türkiye’nin BM’ye verdiği yanıtlara ilişkin de tepkisini dile getiren Yetişen, ”Türkiye, BM’ye eşimin kaybolması da öldürülmesi de normaldir diye bilgi veriyor. Kayıp edildiğini kabul etmiyor fakat kayıptır, diyor. Eşim PKK’ye katılmadı. Eşim çocuğumun gözleri önünde işkence edildiğine dair kanıtlar var. O gözaltında kaybedildi. Onu son görenlerden biri de JİTEM’e çalışan kişidir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.