Türkiye'nin 'güvenlik endişeleri'nin resmi

  •  NATO ve Batı dünyasının 'güvenlik endişelerini anlıyoruz' diyerek şımarttığı, Irak ve Suriye hava sahasını açık tutarak terör kampanyasının önünü açtığı Türk iktidarı, ev ve işyerleri arasındaki Sinûnê Halk Meclisi'ne SİHA'yla saldırdı; 12 yaşındaki bir çocuğu katletti, tamamı Sinûnêli olan 7 kişiyi yaraladı.

 

AKP-MHP yönetimindeki Türk devleti, önceki gün Şengal’in Sinûnê kasabasına SİHA; Zaxo’nun Derkar kasabasına bağlı Perex köyüne de toplarla saldırdı. Bir çocuğun katledildiği, 9 yurtaşın yaralandığı saldırılarla birlikte son bir ayda 10 yurttaş katledildi, 12 yurttaş yaralandı. KNK, NATO'nin Erdoğan ve hükümetine saldırı fırsatı sunup cesaret verdiğini belirterek, 12 yaşındaki Selah Şivan’ın katledilmesini nasıl izah ettiklerini sordu. 

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), Türk devletinin önceki gün SİHA’yla Sinûnê Halk Meclisi’ni bombalamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, hem bilgi verdi hem de saldırının kaynağı ve amacına ilişkin görüşlerini paylaştı. Özerk Meclis'in verdiği bilgiye göre; Çarşamba günü saat 10.30’da Sinûnêê Halk Meclisi iki defa SİHA tarafından hedef alındı. Bu saldırı sonucunda 12 yaşındaki Selah Şivan şehit düştü, 7 kişi yaralandı. Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve Sinûnêê Halk Meclisi üyeleri ile gazeteci Salih Berçes'in de bulunduğu yaralılar arasında durumu ağır olanlar da var.

Saldırı öncesi görüşmeler

Bu saldırı ve sonrasında yaşananların senaryosunun KDP tarafından hazırlandığını belirten Özerk Meclis, şöyle devam etti: "Bu saldırı planlı yapıldı. Sinûnê Halk Meclisi bilerek hedef alındı, çünkü halkımız sürekli ziyaret ediyor, çünkü sorunları çözmek için aralıksız çalışıyordu. Meclis'in çevresinde çok sayıda ev ve dükkan vardı. Bu saldırıda sadece Meclis değil, etrafındaki halk da hedef alındı. KDP’nin, farklı şekillerde Şengal’i boşaltma girişimleri vardı. Halkı Özerk Yönetim'den uzaklaştırma ve böylece 9 Ekim Anlaşması'nı uygulamak istityor. 

Hewlêr’de KDP’ye yakın ve bizzat Şengal halkından olan bazı kişiler, KDP'nin istihbarat örgütü (Parastin) ve MİT ile Şengal’e yönelik planlarla ilgili görüştü. Bu temelde Sinûnêê Halk Meclisi'ne yapılan saldırıdan sonra kiralık birkaç kişi provokasyon çıkararak halkı birbirine düşürmeye çalışıyor. Kendilerini Êzîdîlerin sorumlusu olarak gören ve KDP’ye bağlı olan kişiler, bu saldırıyı saptırarak başka saldırıların önünü açmaya çalışıyor. Özerk Yönetim ve halkın çabalarıyla bu provokasyon boşa düşürüldü. 

İş birlikçiler hesap verecek

Tüm dünyaya özerk ve özgür bir Şengal için mücadelemizin zafere kadar devam edeceğini duyuruyoruz. İrademiz, düşmanın tüm saldırılarından daha kuvvetlidir. Düşmanla iş birliği yapanlar bilsin ki; halkımızın ve şehit ailelerinin önünde hesap verecekler. Şengal’de Türk devleti ve KDP’ye destek verenler ve ayrıca Hewlêr’de Êzîdîlerin düşmanı MİT ve KDP ile görüşenler, Êzîdî çocuklarının kanının dökülmesinin en büyük sorumlusudur. Sadece bu saldırılardan değil, Şengal’e yönelik gerçekleştirilen tüm provokasyonlardan sorumludurlar. 

 

KNK: NATO'dan cesaret alıyor

KNK, yaptığı açıklamada Şengal’e yönelik saldırıyı kınayarak, “Türk devletinin Şengalê yönelik saldırıları, DAİŞ saldırılarının devamı niteliğindedir ve soykırım amacıyla gerçekleştirilmektedir” dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) yaptığı yazılı açıklamada, Şengal’e yönelik saldırıyı kınadı. Hayatını kaybeden ve yaralananların tamamının sivil ve Sinûnê halkındandan olduğuna işaret eden KNK, "DAİŞ’in yenilmesinden sonra Türk devleti, Şengal’e onlarca kezdir saldırıyor. Türk devletinin saldırıları, DAİŞ saldırılarının devamı niteliğinde olup soykırım amacıyladır" dedi. 

Ukrayna-Rusya savaşı ve NATO’nun genişleme planlarına dikkat çeken KNK, şöyl edevam etti: "Türkiye, şu anda bu konuları kullanmak ve Kürt halkına yönelik saldırılarını artırmak istiyor. Türk devleti, iki ayı aşkın süredir kimyasal silahlarla gerillaya tüm gücüyle saldırıyor. Rojava’yı tehdit ediyor ve zaman zaman saldırıyor. Şimdi Şengal’e saldırıyor ve çocukları katlediyor. Özellikle NATO genişlemesi bağlamında, NATO yetkilileri ve birçok ülkenin temsilcisi, ‘Türkiye’nin güvenlik tehditlerini anlıyoruz’ diyorlar. Bu durum aynı zamanda Erdoğan ve hükümetine Kürt halkına yönelik saldırılarını artırma cesareti ve fırsatı da veriyor. ‘Türkiye’nin güvenlik tehditlerini anlıyoruz’ diyenler, Şengalli çocukların tehlikelerini de anlıyorlar mı, anlamıyorlar mı? 12 yaşındaki Selah Şivan’ın katledilmesini görüyorlar mı yoksa görmüyorlar mı? Bu konuda da seslerini duymak istiyoruz."

 

Üçü çocuk 10 yurttaş katledildi

Türk devleti, bir ayda Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarında üçü çocuk olmak üzere 10 yurttaşı katletti; 12 yurttaşı ise ağır yaralandı.

Güney Kürdistan’da yaşayan Kuzey Kürdistanlı siyasi göçmen Mehmet Zeki Çelebi, işletmecisi olduğu Deniz Restoran önünde 17 Mayıs'ta MİT'in suikast saldırısına uğradı. Mehmet Zeki Çelebi, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 18 Mayıs’ta şehit düştü.

Türk devletinin Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinin Axçeler kasabasına bağlı Tuteqel köyüne yönelik 21 Mayıs’ta düzenlediği hava saldırısında Aram Kake Xan ve İsmail İbrahim isimli iki yurttaş şehit düştü. Aynı gün Türk devletinin Şehit Rustem Cûdî (Mexmhur) Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda ise Hacı Mirza isimli yurttaş şehit düştü.

Türk devletinin Dihok’un Amediyê ilçesine bağlı Bamernê bölgesindeki Zêwe piknik alanına yönelik 26 Mayıs’ta düzenlediği saldırıda, Yusuf Haci ve Revend Hoşyar Muhsin isimli iki çocuk katledildi.

Şengal’in Sinûnê kasabasına 15 Haziran'daki saldırıda bir çocuk  katledildği, 7 yurttaş yaralandı. Aynı gün Zaxo’nun Derkar kasabasına bağlı Perex köyüne düzenlediği saldırıda ise baba-oğul iki yurttaş yaralandı.

Parlamenter Zikri Zebarî, 4 Haziran’da yaptığı açıklamada 2015'ten beri işgalci Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına yönelik saldırılarında 150 sivil yurttaşın şehit düştüğünü, 133 yurttaşın da yaralandığını bildirdi. Türk devletinin saldırıları nedeniyle sadece bu yıl içerisinde 50 köy boşaltıldı. Sınır bölgelerinde toplamda 650 köy, işgalci Türk devletinin saldırıları nedeniyle boşaltıldı.

 

El Ubeydi: Cevap verilecek

Irak Parlamentosu Güvenlik Kurulu Başkanı Xalid El Ubeydi, Türk devletinin saldırısına mutlaka cevap verileceğini öne sürdü. 

Xalid El Ubeydi, Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısına ilişkin açıklamada bulundu. Xalid El Ubeydi, “Türk devletinin Sinûnê saldırısı yeni bir egemenlik ihlali değildir. Türk devleti, düzenli olarak Irak’ın egemenliğini ihlal etmektedir. Şengal’in Sinûnê ilçesinde Türk devleti resmi bir kuruma saldırıda bulunmuştur. Türk devletinin provokatif saldırıları, Irak’ın devlet kimliğini zayıflatmaktadır. Ayrıca hükümet sessiz kaldığından dolayı halk nezdinde güven yitimine uğramaktadır” dedi. Irak hükümetinin saldırılara karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Xalid El Ubeydi, şunları ekledi: “Bu saldırılara son verecek ciddi bir cevap verilmelidir. Türk devletinin halkımıza ve topraklarımıza saldırmasına hiçbir gerekçe oluşturulamaz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.