Tutsaklarla ilgili bilgi verilmiyor

22 Şubat 2023 Çarşamba - 16:45

cezaevi

cezaevi

  • CİSST, 17 bin 600 tutsağın depremden direkt etkilendiğini belirterek, Adalet Bakanlığının deprem bölgesindeki cezaevlerine ve tutsakların durumuna dair bilgi vermesini istedi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), deprem nedeniyle bölgede bulunan cezaevlerine tutukluların durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, bölgede bulunan cezaevlerinin kapasitesine dair Meclis ve internet ortamında bulunan verilerden yola çıkarak, Mereş’te bin 830, Dîlok’ta 7 bin 600, Osmaniye’de en az bin 240, Hatay’da ise yaklaşık 3 bin 500 ve Semsûr'un yanı sıra diğer kentlerdeki cezaevleri ile birlikte 17 bin 600 tutsağın bulunduğu ve etkilendiği bilgisine yer verildi. Açıklamada, tutuklu yakınlarının da depremden doğrudan etkilenmiş olabileceğinin altı çizilerek,“ CİSST’e doğrudan ulaşan mahpus ve mahpus yakınlarından gelen aktarımlar ve basından edindiğimiz bilgilere göre bölgedeki 6 ilde bulunan hapishanelerdeki tutukluların bir kısmının başka illere sevk edildiği, bir kısmının ise hala deprem  bölgesindeki hapishanelerde tutulduğu aktarılmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında, tutukluların dış dünya ile iletişimlerinin kısıtlandığı ve bu nedenle bedensel ve ruhsal problemler yaşadıkları ifade edildi. Adalet Bakanlığına çağrı yapılan açıklamada, şu talepler sıralandı: 

* Bu süreçte bilgi akışının aksamaması adına hapishanelerde mahpus yakınlarının  ve mahpusların bilgi alabilecekleri afet iletişim masalarının oluşturulması.

* Hükümlü ve tutuklu ayrımı gözetmeksizin mahpuslara ek telefon hakkı verilmesi.

* Telefon hakkından yararlanacak mahpuslar için mevzuatta yer alan dakika sınırının ve sabit gün uygulamasının esnetilmesi.

* Yakınları depremden doğrudan etkilenen ve bu yüzden mahpuslara ekonomik destek sunamayan aileler ve tutukluların arasındaki iletişimin kopmaması için mahpuslara ücretsiz telefon kartının sağlanması.

* İhtiyaç durumunda hapishanelerde kayıtlı bulunan telefon numaraları dışındaki numaraların da aranabilmesine belge talep edilmeksizin izin verilmesi.

* Tutukluların depremden etkilenen yakınlarından gelen telefonları yanıtlama olanaklarının sağlanması.

* Suriye uyruklu mahpusların, depremden etkilenen yakınlarından bilgi alabilmesinin sağlanması.

* Suç tipi ve infaz koşullarının ayrımı gözetilmeksizin, bütün mahpusların görüntülü görüşme hakkından yararlandırılması.

 

*****

Bakanlık bilgi versin

Deprem bölgesindeki cezaevlerinin durumuna dikkat çeken MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, tutsak aileleri ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER), deprem bölgesindeki cezaevleri ve tutsaklara dair Aksaray’da bulunan dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Deprem sonrasında cezaevlerinde yaşana gelişmelere işaret eden MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, “6 Şubat günü akşam saatlerinden itibaren Malatya E Tipi Cezaevi'nde, 7 Şubat günü Maraş Elbistan, Aksu ve Türkoğlu hapishanelerinde, 8 Şubat günü Hatay T Tipi Cezaevi'nde isyan çıktığı, tutuklu ve hükümlülerden bir kısmının firar girişiminde bulunduğu, jandarmanın silahla müdahale ettiği, ölü ve yaralıların olduğu sosyal medyaya aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır” şeklinde konuştu.

Görüş taleplerine ret

Sosyal medyadaki haberler nedeniyle belirtilen cezaevlerindeki yakınlarının başvuruda bulunduğu ve avukatlarının görüşme için cezaevlerine gittiğini belirten Demir, “Şartların uygun olmadığı” gerekçesiyle avukat görüşü talebinin reddedildiğini vurguladı. Demir, “Avukatların infaz koruma memurları ve jandarma ile yaptığı görüşmelerde adli tutuklu ve hükümlülerin isyan çıkardığı, askerin müdahale ettiği, bütün tutuklu ve hükümlülerin farklı şehirlere nakledileceği bilgisi doğrulanmakla birlikte, asker müdahalesi sırasında ölüm veya yaralama olup olmadığına dair herhangi bir bilgi verilmemiştir. Yine Hatay T Tipi Cezaevi'nden duman yükseldiği avukatlar tarafından görülerek tespit edilmiştir. Çevre köylerde yapılan görüşmelerde ise 7 Şubat günü sabahtan akşama kadar hapishaneden silah sesi geldiği, yangının çıktığı, helikopter ve çok sayıda ambulansın hapishaneye geldiği belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

Tutsak yakınlarının bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Demir, Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünü görevini yapma çağrısında bulundu. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaralı ve sevk edilen tutsakların bilgisinin verilmesi, Hatay T Tipi'nde yaralama ve ölümle sonuçlanan olaylarda kastı veya ihmali olan görevlilerin açığa alınması gerekiyor. Sorumlularla ilgili cezai ve idari soruşturmaların kamuoyu denetimine açık olacak şekilde yürütülmeli. Deprem bölgesinde ailesi ve yakınları olan, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki hapishanelerde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan mahpusların tamamına ayırımsız şekilde aileleriyle daha sık telefonla görüşme imkanı sağlanmalı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.