Üç ayda 13 tutsak katledildi

  • İHD’nin Nisan-Haziran aylarını kapsayan raporuna göre, cezaevlerinde en az 13 tutsak katledildi.

 

İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu Bölgesi Hapishaneler 2022 Yılı Nisan-Mayıs-Haziran Hak İhlalleri İzleme Raporu’nu dernek binasında yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Rapora göre; 2022’nin ikinci çeyreğinde cezaevlerinde en az 13 kişi hayatını kaybetti. 5’inin ağır hasta tutsak olduğu, dördünün şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği, dördünün ise  intihar ettiğinin iddia edildiği ifade edildi. Rapora göre; yılın üç ayında İç Anadolu Bölge hapishaneleri için 76 kişi, diğer cezaevleri için 14 kişi olmak üzere toplam 90 kişi hak ihlali başvurusu yaptı.

2 bin 262 çocuk

Tutsak sayılarının da yer aldığı raporda, 30 Haziran 2022 itibarıyla 283 bin 455’i hükümlü, 38 bin 738’i tutuklu olmak üzere kapalı ve açık ceza infaz kurumlarında toplam 322 bin 187 tutuklu ve hükümlü bulunduğu ifade edildi. Rapora göre, tutukluların 307 bin 232’isi erkek, 12 bin 693’ü kadın ve 2 bin 262’si ise çocuklardan oluşuyor.

Devam eden açık grevleri

Raporda cezaevlerindeki açlık grevleri ve ölüm oruçları ilişkin veriler de yer aldı. Rapora göre; Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Çorum/ Sungurlu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ve Sincan Kapalı Kadın Cezaevinde açlık grevleri ve ölüm oruçları devam ediyor. Raporda, Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım’ın ölüm orucunda olduğu hatırlatıldı. 

Bin 517 hasta tutsak

İHD’nin verilerine göre; hapishanelerde  651’i ağır olmak üzere en az bin 517 hasta tutsak bulunduğuna dikkat çekildi. Raporda İç Anadolu Bölge Cezaevlerinde en az 29 tutuklunun sağlık hakkı ihlalinin yaşandığına vurgu yapılarak, tüm detaylar sıralandı.  ANKARA

 

Kurul’a çıkmadı, infazı yakıldı

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Hamza Yıldız, infazını tamamlamasına rağmen 28 Ocak’tan bu yana tahliye edilmiyor. Cezaevi İdari Gözlem Kurulu (İGK), ilk olarak “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için Yıldız’ın tahliyesini 6 ay erteledi. İGK, bu kez de Kurul’a çıkmadığı gerekçesiyle Yıldız’ın infazını 6 ay daha erteledi. Annesi Türkan Yıldız, 5 yıldır tutuklu olan oğlunun infazının ikinci kez ertelenmesine tepki gösterdi. Yıldız, “Bu ahlaksız politikalarınıza son verin” dedi.

 

Kanunlarınızı uygulayın

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti, 255. gününde devam ediyor. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde dün açıklama yapan tutsak yakınlarına DBP, TUAY-DER ve MED-DER üye ve yöneticileri destek verdi. Ağır hasta tutuklu Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan, ağır hasta tutsakların durumunun gittikçe kötüleştiğini belirterek, “Devletin kapısında adalet olsaydı, aradığımız adaleti bulurduk. Ağır hasta tutuklular olmak üzere tüm hasta tutukluları serbest bırakın. Eğer bırakmıyorlarsa da çocuklarımızı tedavi etsinler. Bizim yetkililerden istediğimiz şey; kendi kanunlarını uygulamaları” dedi. Nöbet, “Hak hukuk adalet” ile “Bijî berxwedana zindanan” sloganları eşliğinde sona erdi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.